Прислів’я «Вересневий час — сім погод у нас», згадане у попередній публікації «Нашого календаря», справдилося. Дощило по всій Україні й на Різдво Пресвятої Богородиці (21 вересня). А за народною прикметою, якщо Друга Пречиста з дощем, то й осінь буде вологою.

У жовтні старі люди за народними прикметами у дні релігійних свят  прогнозують, якою буде наступна зима. 1 жовтня — Ярини. Цей день називають журавлиним. Якщо на Ярини відлітають останні ключі журавлів, то за два тижні, на Покрову, неодмінно приморозить, а може, й посіється сніжна крупа. А якщо курлики затримаються з відправленням  у вирій, то зима припізниться, буде м’якою і короткою. 3 жовтня — Дениса. Частіше дмуть вітри. Спостерігайте і запам’ятовуйте: якщо вітер з півночі — на холод; якщо південний — на тепло; якщо східний — утримається хороша, але прохолодна погода; якщо західний — задощить. Туман і тепло цього дня — провісники теплої осені, сніг випаде нескоро.

Чекаймо від жовтня грибів і погоди. Фото Валерія МЕЛЬНИКА

5 жовтня — Фотія Листопадника.  Цього дня звертають увагу на березу. Якщо дерево у зеленому листі, снігу ще довго не буде, а якщо пожовкло й опало — настане тривала відлига в січні. На Сергія-Капустяника (8 жовтня) очікували зиму. Якщо таке траплялося, хлібороби приказували: «Сніг ранній глибокий — урожай високий». Погодьтеся, початку ранньої зими у жовтні не хочеться. Але погода за останнє десятиліття приносила нам чимало несподіваних сюрпризів.

Покрова Пресвятої Богородиці і День українського козацтва у наш час відзначаються як великі релігійне і народне свята. Господарі в цей день обходили обійстя і промовляли: «Батеньку Покров, накрий хату теплом, а господаря добром!» До цього дня сільські оселі утепляли зовні сухими стеблами кукурудзиння, соняшника, ожередами очерету чи соломи. Аби свати не минали хати, де дівчина на виданні, мати вранці відчиняла сінешні двері, а дочка — ворота. За давнім повір’ям, Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду кригою, а дівчат — шлюбним вінцем. Весілля слід відгуляти до 27 листопада, бо 28-го починається піст. Листя з дуба і берези на Покрову обпаде — наступний рік буде врожайний; ранній глибокий сніг також до доброго врожаю.

Українське козацтво вшановує Покрову Пресвятої Богородиці як свою покровительку і заступницю. У київському парку «Мамаєва слобода» віднедавна традиційно відбуваються змагання вершників, демонстрування бойових козацьких мистецтв. До нашого часу збереглася хороша традиція (здебільшого у сільських школах) вивішувати у садах годівнички для птахів, що не відлітають у вирій. Міські діти можуть провести таку акцію у скверах і парках або облаштувати годівничку на балконі свого помешкання.

Вересневі дощі виявилися напрочуд «грибними». Небувалий урожай боровиків, лисичок, підберезників  і навіть опеньок, які мали б з’явитися пізніше, заполонив столичні ринки і стихійні базари. Та ліпше все-таки не купувати гриби, а вибратися погожого суботнього ранку до лісу, аби намилуватися ним перед майбутніми холодами і самому знайти білих чи червоноголових хвальків,  якими багата цьогорічна осінь. Сподіваємося, жовтень подарує таку нагоду.

НАШ КАЛЕНДАР

1 жовтня — Міжнародний день музики; Міжнародний день людей похилого віку
2 жовтня — Міжнародний день ненасилля
4-10 жовтня — Всесвітній тиждень космосу
5 жовтня —  Всесвітній день учителів
6 жовтня — День працівників освіти
7 жовтня — Всесвітній день архітектури; Всесвітній день людських поселень
8 жовтня — День юриста
9 жовтня — Всесвітній день пошти
10 жовтня — День працівників стандартизації та метрології; Всесвітній день проти смертної кари; Всесвітній день психічного здоров’я; Всесвітній день зору
13 жовтня — День художника; День працівників державної санітарно-епідеміологічної служби;  Міжнародний день зі зменшення небезпеки стихійних лих
14-20 жовтня — Європейський тиждень місцевої демократії; День українського козацтва; Свято Покрови Пресвятої Богородиці
15 жовтня — Міжнародний день сільських жінок
16 жовтня —  Всесвітній день продовольства
17 жовтня — Міжнародний день боротьби за ліквідацію бідності
19 жовтня — День працівників целюлозно-паперової промисловості
20 жовтня — День працівників харчової промисловості
24 жовтня — День Організації Об’єднаних Націй; Всесвітній день інформації про розвиток
25 жовтня — Європейський день цивільного правосуддя
27 жовтня — День автомобіліста і дорожника; Всесвітній день аудіовізуальної спадщини

Павло ЛАРІОНОВ  для «Урядового кур’єра»