План російських спецслужб із просування на Київ через південь і схід України за прикладом Автономної Республіки Крим провалено. Про це з трибуни Верховної Ради заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Андрій Парубій. «На півдні та сході робляться спроби провокацій за участю елітних спецпідрозділів Російської Федерації», — заявив він і додав, що російські сили вже через тиждень планували так звану хресну ходу на Київ. «Попри те, що стан міліції після відомих подій досить складний, наші сили мобілізовані в цих областях, цей план провалено. У нас достатньо сил, щоб не допустити повторення сценарію, схожого до вторгнення до Криму, в цих областях», — повідомив Парубій.

Луганщина. У Вільховій люди не дали розвантажити танки, ставши живим заслоном

Олена ОСОБОВА,
«Урядовий кур’єр»

Неестетичні картонні ящики для збору юридично сумнівних папірців із реальними даними паспортів та домашніх адрес — такий вигляд мав 16 березня в центрі Луганська «народний референдум», який через заборону судом організатори тепер воліють називати «соціологічним опитуванням».

Жителям сходу країни запропонували відповісти на п’ять запитань, зокрема про те, «чи довіряють тимчасово виконуючому обов’язки президента України і призначеним ним особам?», «чи підтримують зниження соціальних виплат і скасування пільг на вимогу МВФ?»,  а також спитали про «статус Луганської області як суб’єкт федерації у складі України», про «амністію лідерам народного опору Луганщини» і, нарешті, про «вступ до Митного союзу». Планується, що триватиме цей «референдум — соціологічне опитування» протягом тижня, тобто до 23 березня. До того ж, подібні акції, за задумом організаторів, мають відбутися в усіх містах області.

Бронетанкову техніку з Росії на Луганщині зупинили звичайні люди. Фото з сайту vk.com

Крім того, у неділю на площі біля пам’ятника Тарасу Шевченку відбувся мітинг. Люди, які зібралися, мали на одязі георгіївські стрічки, кілька учасників тримали прапори Російської Федерації. Відповідальність за проведення заходу, який також був заборонений рішенням Окружного адміністративного суду  (на термін до 30 березня), взяв на себе депутат облради від КПУ Юрій Хохлов. Він заявив, що проводить «зустріч зі своїми виборцями», тому, на його думку, це зібрання «не можна назвати мітингом».

Напередодні цих подій місцеві депутати Свердловська та Червонопартизанська звернулися до Верховної Ради України з вимогою  «ініціювати: підготовку та проведення Всеукраїнського референдуму з питань, що викликають суперечності в суспільстві; ретельно та об’єктивно розслідувати за участю представників країн, що підписали в Бухаресті меморандум про гарантії безпеки, незалежності та територіальної цілісності України, події, що відбулися в січні-лютому цього року в місті Києві. Забезпечити населенню всіх регіонів України гарантії безпеки від можливості посягань з боку незаконних збройних формувань — негайно вжити заходів щодо їх роззброєння».

А поки вимога «про роззброєння» розглядається, 15 березня на станції Вільхова в Луганській області військові так і не змогли розвантажити ешелон із бронетехнікою, який, за словами очевидців, прибув із Дніпропетровської області. Звідки жителі Станично-Луганського району дізналися про прибуття спецпотяга, ніхто не каже. Однак очевидці, які не бажають називати свої імена, стверджують, що поїзд привіз 5 танків, зенітні комплекси, 12 БТРів або БМП, а також «шилку» — швидкострільний багатоствольний зенітний кулемет. Супроводжували спеціальний вантаж до півсотні молодих хлопців у військовому одязі. Близько трьох сотень місцевих жителів про всяк випадок заблокували розвантаження бронетанкової техніки. Люди стали живою стіною на шляху ешелону. Стосовно військовослужбовців ніякої агресії не виявляли, солдатам приносили гарячий чай та їжу. А ось залізничні колії забарикадували металобрухтом та старими речами. Танки так і не змогли розвантажити у Вільховій, тож ешелон із бронетехнікою поїхав, за деякими даними, на територію одного із заводів Луганська, де є запасні шляхи для залізничної техніки. А місцеві жителі чергують — про всяк випадок — і тепер. Люди виступають проти братовбивчої війни.

Донеччина.За дозволом суду проросійські активісти влаштували штурм приміщень обласної прокуратури та СБУ

Павло КУЩ,
«Урядовий кур’єр»

На недавні сумнозвісні події в Донецьку вже встигли відреагувати далеко за межами регіону – Континентальна хокейна ліга тимчасово заборонила проводити матчі в Донецьку. Отож домашній чвертьфінальний матч «Донбасу» проти ризького «Динамо» (вирішальний у серії), який би мав відбутися в шахтарській столиці, вирішили перенести аж до Братислави. Причини зрозумілі – з урахуванням неможливості забезпечити відповідну безпеку для команди гостей, інших учасників матчу та уболівальників…

Утім, у самому Донецьку чомусь впритул не помітили потенційної загрози для жителів обласного центру та його гостей – у ніч на суботу окружний адміністративний суд, який розглядав позов міської ради про заборону мітингових акцій на вихідні дні, не задовольнив це клопотання, оскільки не побачив у цьому ніякої загрози для мешканців міста. Отож донеччанам залишалося тільки прислухатися до порад утриматися від участі в мітингах і уникати скупчень великої кількості людей, оскільки можливі різноманітні провокації і навіть теракти.

В суботу в Донецьку скромно попрощалися із загиблим напередодні 22-річним Дмитром Чернявським, віддати шану покійному прийшли рідні, близькі та знайомі. А на місці жахливого побоїща, де загинув молодий чоловік, — на центральній площі ім. Леніна — вже зібралося кілька тисяч мітингуючих під російськими прапорами та з георгіївськими стрічками. Присутні емоційно вимагали проведення в Донбасі референдуму, висловлювали підтримку дій Росії в Криму, а також ратували за негайне звільнення «народного губернатора» Павла Губарєва. І хоча лідер мітингуючих, який у ході досудового розслідування проходить за кількома статтями Кримінального кодексу України (захоплення державних будівель, дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу), утримується в Києві, учасники мітингу пішли його визволяти до приміщення обласного управління СБУ. Після побиття вікон та зняття Державного прапора (натомість підняли стяг забороненої кілька років тому організації «Донецька республіка») натовп посунув на штурм.

Найактивніші таки увірвалися через двері на перший поверх, але далі не змогли пройти. Голосно обізвавши «фашистами» забарикадованих правоохоронців, які змушені були кинути світло-шумові гранати, учасники мирної акції попрямували до міського управління міліції. Тут обійшлося без штурму, але мітингарі поставили категоричну вимогу правоохоронцям – випустити всіх затриманих підозрюваних, які брали участь у побитті людей на площі ім. Леніна. Після відповідних перемовин з начальником міського управління міліції Максимом Кіріндясовим виникло бажання поспілкуватися ще й з прокурором, але його телефони не відповідали. А повертатися до приміщення прокуратури вже не було охочих: взагалі складалося враження, що більшість учасників ходи дуже погано орієнтуються в місті, а тому не один раз безцільно блукали вулицями, «намотуючи» зайві кілометри.

На неділю організатори мітингів обіцяли вивести на вулиці не менш як 50 тисяч осіб, проте таких зібралося понад 2 тисячі. Насамперед проросійські учасники зібрання зайнялися епістолярною творчістю  і схвалили текст звернення до Верховної Ради, обласної ради та парламенту Криму. Суть послання – вони не визнають нинішню владу в Києві та її ставлеників у Донецьку, отже, і надалі будуть запобігати поширенню фашизму в країні. А ще звернулися до глави сусідньої держави, якому подякували за «мудрі й виважені рішення щодо України». Само собою, з’їхалися ці персонажі до міста, аби не просто теревені правити: колоною рушили до приміщення обласної прокуратури, яку взяли штурмом і підняли на ній прапор Росії. Затим «для розминки» знову проштовхалися на перший поверх будинку СБУ, потупцювали біля приміщення облдержадміністрації та облради, але штурм відклали на понеділок…

Не секрет, що оцей тривалий проросійський «карнавал», якому поки що абсолютно нічого не може протиставити офіційна влада та найбільш впливові представники регіону, не додає пересічним донеччанам оптимізму. Всі попередні заклики зберігати спокій і не піддаватися на провокації видаються, як мінімум, дещо дивними. Звідси й запитання, яке тепер турбує найбільше: влада, маючи відповідні повноваження, справді не може стабілізувати «розхитану» ситуацію? Чи не хоче?.. 

ПРЯМА МОВА

Сергій ТАРУТА,
голова Донецької
облдержадміністрації:

— Вже з вівторка картина буде цілком іншою. Працюватиме закон, і кожен, хто порушував діюче законодавство, буде відповідати в адміністративному чи в карному порядку в залежності від скоєних дій. Чому не робили цього раніше? Не хотіли підбурювали маси людей. На поліпшення ситуації має вплинути проведена робота серед правоохоронців, певні кадрові зміни та домовленість про спільні дії влади і силових структур. На жаль, дії міліції у повній мірі не є ефективними щодо наведення порядку. У правоохоронців достатньо засобів, аби забезпечити порядок навіть у тій кількості, в якій вони протистоять опонентам. Думаю, протягом цього тижня будуть зроблені серйозні висновки щодо роботи силовиків, і це вплине на ефективність їхньої роботи.

Черкащина. Готували провокацію, аби збурити народ

Владислав КИРЕЙ,
«Урядовий кур’єр»

На початку тижня низка інтернет-сайтів поширила  на Черкащині запрошення взяти участь у сьомому з’їзді територіальних громад, який нібито мав відбутися в обласному центрі. Учасники зібрання планували обговорити «об’єднання територіальних громад (земських общин) у районні й обласні «Земства» та підготовку «Земського cобору Русі». Організатори мали намір провести зібрання в Черкаському міському будинку культури ім. Івана Кулика, хоч міська влада про це зовсім нічого не знала, ніяких домовленостей щодо цього не було.

Незважаючи на це, учасники так званого з’їзду вже почали з’їжджатися до Черкас. Працівникам управління СБУ разом з активістами черкаського автомайдану і Самооборони довелося виявляти непроханих гостей. У різних кінцях міста затримали зо три десятки молодих людей, які приїхали на підозріле зібрання. На думку голови черкаської Самооборони Геннадія Шевченка, ймовірність вчинення провокацій у місті була вкрай високою.

Із собою молодики привезли величезну кількість друкованої агітаційної продукції про створення органів самоврядування, альтернативних існуючим, незаповнені бланки посвідчень та півсотні пластикових баночок із білим порошком. Всі затримані — нібито вихідці з Дніпропетровської та Донецької областей. У кожного з них була чимала сума готівки, історію походження якої ніхто не зміг розповісти, а самих себе ці люди називали безробітними.

Слідство щодо новоявлених провокаторів триває.

Сторінку підготували Лариса КОНАРЕВА, Павло КУЩ, Олена ОСОБОВА, Владислав КИРЕЙ, «Урядовий кур’єр»