Хотіли як краще, а вийшло як завжди. До цього загальновідомого вислову зводиться святкування у більшості. Багато хто з настанням Нового року планує розпочати нове життя, але після 1—8 січня не можуть повернутися навіть до старого. Воно й не дивно. Адже влитися у звичайний життєвий і тим паче трудовий ритм неймовірно важко. Як реабілітувати себе після свят, дізнавався «Урядовий кур’єр».

Чистимо  організм

Новорічні свята зазвичай асоціюються з пишним банкетом. Тобто ми їмо те, що бажаємо, і скільки бажаємо. В ці дні головне, щоб на столі були смачні страви, а все інше потім. Проте з настанням цього самого потім не лише на ваги важко ставати, а і взагалі дихати. Здається, що весь організм повстав і воює. Аби уникнути подібних неприємних відчуттів, варто трохи почистити свій організм.

— Перш за все раджу відмовитися від страв, які пройшли термічну обробку: ковбас, стегенець, копченини, майонезу, різноманітних соусів. Тобто в раціоні бажано уникнути вищеназваних продуктів і алкоголю, — радить лікар-дієтолог Оксана Скиталінська. —  В ці дні одним із найважливіших завдань є детоксикація і повернення організму до нормального стану. Аби це зробити, потрібно споживати продукти, в яких багато клітковини: овочі, фрукти, ягоди й каші. Клітковина, як губка, всмоктує токсичні та шкідливі речовини і виводить їх з організму. Також потрібно вживати продукти, які відновлюють клітини, зокрема печінку. Це продукти, які містять якісний нежирний білок. Молочна сироватка — дешевий і надзвичайно ефективний засіб для швидкого повернення сил.

У післясвяткові дні не варто нехтувати кисломолочними продуктами. На сніданок бажано обирати парові яєчні омлети. На обід може бути варене на пару м’ясо птиці та салат. А повечеряти краще рибою, кисломолочним сиром і салатом. Співвідношення білкових продуктів до овочів та фруктів має бути 1 до 3. Овочів, фруктів, ягід має бути втричі більше, ніж білкових продуктів. Бажано їсти не салати, а просто порізані овочі. Із фруктів корисно робити смузі — збити їх у блендері.

Ще одна порада — зменшуємо кількість солі, тому що вона затримує воду в організмі. Через це ми ходимо «набряклі», «надуті», з поганим настроєм. Адже в нас набрякають не лише тканини тіла, а й тканини головного мозку, як наслідок — маємо поганий настрій.

— У ці дні потрібно пити достатню кількість рідини, позаяк усі обмінні процеси відбуваються у водному середовищі, — наголошує Оксана Скиталінська. — Що більше будете пити, то легше виводитимуться токсини. Найкраща порада — за годину до і після вживання їжі випити склянку води. Цього буде достатньо. Не обов’язково вживати лише воду. Це може бути несолодкий зелений чай, вода, узвар, морс. Вода може бути із соком якихось цитрусових. Ну, звісно, ще є кава, яка є прекрасним засобом для повернення сил, оскільки в ній міститься багато біологічно активних речовин. Чашечка кави вранці буде корисною організму. Але чашечка, а не армійський кухоль! Також варто вживати багато вітамінів, які є в настої шипшини, обліпихи, чорноплідної горобини, а також у зелених овочах, броколі, петрушці.

Корисна  залежність

Проте не єдиним правильним харчуванням обмежується післясвяткова реабілітація. Обов’язково потрібно рухатися. За період святкування траєкторія рухів більшості українців зводилася до замкненого кола: диван — кухня — холодильник. Але щодня варто ходити на більші дистанції. Якщо в день людина ходитиме хоча б годину — організм віддячить за це і менше хворітиме. Цю годину можна розбити: 30 хвилин прогулятися під час обідньої перерви і ще 30 хвилин бажано за годинку до сну.

У післясвяткові дні особливо корисно приймати водні процедури — сауну, ванну з морською сіллю (10—15 хвилин).

— У кожної людини є певні емоційні накопичення у м’язах, і коли вона рухається, то витрачає цю напругу, — зауважує психолог Алевтина Шевченко. — Аби правильно підібрати рухи, які будуть корисними саме вашому організму, прислухайтеся до нього: хочеться потягнутись — зробіть це. Бажаєте понахилятись чи помахати руками — будь ласка. Нині найбільш універсальним засобом ненав’язливого фізичного навантаження є піші прогулянки. Зараз модно ходити на йогу чи у тренажерну залу. Тепер є так звані спортивні наркомани. Ці люди «сидять» на спорті, як на наркотику. Це дуже корисна залежність. Такі люди не уявляють свого життя без відвідування спортивної зали чи пробіжки.

Також психолог радить не приховувати поганий післясвятковий настрій. Потрібно просто пережити ці дні.

— Страждайте, а не приховуйте поганий настрій, — радить Алевтина Шевченко. — Прийшовши на роботу, попередьте колег, що ви не в гуморі і щоб вас не зачіпали. І все минеться.

Психолог Інна Кононова в боротьбі із поганим настроєм радить займатися улюбленими справами.

— Якщо людина відчуває насування депресії, потрібно зайнятись чимось приємним, — переконує фахівець. — Ми всі різні, тож і хобі у всіх різні. Комусь принесе задоволення співання в караоке, а комусь — похід на концерт симфонічного оркестру. Дуже добре допомагають у боротьбі з поганим настроєм заняття танцями, спортивні ігри, вишивання, в’язання. Одне слово, займіться тим, що вам приємно.