ГРАНІТ НАУКИ

Книги знань для 5-го та 10-го класів друкуватимуть упродовж листопада

Якщо першокласники вже отримали свій перший підручник - "Буквар", а другокласники - новенькі "Читанку", "Українську мову" "Математику", то учні 5-х та 10-х класів продовжують здобувати знання за допомогою Інтернету. Як повідомляв "УК" раніше, через проблеми з фінансуванням МОН не встигло до 1 вересня забезпечити новими підручниками всіх школярів.

У вересні освітяни прогнозували, що школярі одержать підручники до кінця жовтня, проте видрук книжок ще триває. В Інституті інноваційних технологій та змісту освіти МОН "УК" запевнили: на даний час посібники для 5-х класів (дві назви) вже надрукували в обсязі 67% - 336 759 примірників. А от для десятикласників (47 назв) - 50,1%, що становить понад 3,4 млн екземплярів.

"Загалом ми прийняли 60 назв підручників, а це більше 6,3 мільйона примірників, - підсумовує директор інституту Олександр Удод. - Загалом рівень виконання держзамовлення становить 85%. У першу чергу видрукувані підручники, призначені для більш поширених профілів навчання. Це "Українська література", "Хімія", "Математика", "Географія" та інші. 4,5 мільйона екземплярів уже доставлені в регіони - ми ретельно слідкуємо, як розвозяться книжки з обласних та районних відділів освіти безпосередньо до шкіл. Доставка у регіони відбувається майже рівномірно: скажімо, на Тернопільщину - 52%, до Криму - 42%".

За словами директора, головне, що завадило до кінця жовтня забезпечити п'яти- та десятикласників підручниками, -минулорічний борг у 28 млн грн за видрук книжок для 9-х класів. Тож освітянам довелося його погасити із 198 млн грн, виділених цьогоріч. "Ми були змушені розрахуватися з боргом із цих коштів, - пояснює Олександр Удод. - Тому ще не розпочали друкувати деякі назви підручників для 10-х класів: з іноземних мов (англійська та німецька), "Художня культура", "Правознавство".