КОМПЕТЕНТНО

Науковці висловилися з приводу законопроекту, за яким планується підвищити мінімальний шлюбний вік в Україні

Нагадаємо, що 7 грудня Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону «Про внесення змін до Сімейного кодексу України» щодо підвищення рівня мінімального шлюбного віку. Ним передбачається встановити шлюбний вік для жінок на рівні вісімнадцяти років. 

Провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи НАН України Людмила Слюсар вважає, що це не дуже відчутно вплине на життя нашого суспільства, адже ранніх шлюбів в Україні не дуже багато. Більшість сучасних жінок налаштовані на те, щоб спочатку здобути освіту, знайти себе на ринку праці, й тільки потім брати шлюб та народжувати дітей. Так, за спостереженнями науковців, нині середній вік вступу в шлюб для жінок — 21—23 роки, для чоловіків — 23—25 років. Дітей жінки народжують у середньому до 29 років.

Щодо ранніх шлюбів (коли нареченій не виповнилося 18 років), то у 2010 році по всій Україні їх зареєстровано лише 8108, або 2,7% усіх шлюбів. У містах це менше 2% шлюбів, в селах — 5,8%. У Києві торік таких шлюбів зареєстровано 106. Найпоширеніші ж ранні шлюби у Західній Україні. Там дівчата більше орієнтовані на створення родини, а не на кар’єру, шлюби міцніші, менше розлучень та неповних родин, народжуваність переважає смертність. Так, у Закарпатській і Чернівецькій областях ранніх шлюбів 9,4%, в Івано-Франківській і Тернопільській — 7,5%. Але тому, що області ці не найбільш населені, в абсолютних цифрах це не так вже й багато (не більше 600 шлюбів).

Також науковець додала, що понад 12% пар живуть нині разом і навіть народжують дітей, не маючи офіційного штампу в паспорті. Тож на них це взагалі не вплине. А якщо у родини все-таки виникне така потреба, слід буде звернутися до суду по отримання дозволу.

А ось Антоніна Тарановська, керівник Центру проблем сім’ї та гендерного розвитку Державного інституту сімейної та молодіжної політики, зауважила, що нині інститут сім’ї переживає певну кризу. А отже, державна політика має бути спрямована на підтримку формування і розвитку повної гідної родини.

Рішення про збільшення шлюбного віку було прийняте на виконання зобов’язань України перед ООН щодо Конвенції про права дитини. І це добре. Але маємо зважити і на те, що доля 8108 українських дівчат, які торік узяли шлюб до 18 років, змінилася на краще. Вони створили родину і отримали можливість народити дитину в офіційному шлюбі. А віднині для таких дівчат створюється перешкода, адже мають звертатися до державної установи — суду, яка за них вирішуватиме, брати їм шлюб чи ні. Тож, на думку науковця, може збільшитися кількість випадків, коли молоді люди, оминаючи РАЦСи, вінчатимуться у церкві або житимуть у цивільному шлюбі.