ЛІГА ЧЕМПІОНІВ

Чинного володаря найпочеснішого європейського клубного трофею «Шахтар» обіграв чисто і стильно 

У день матчу донецького «Шахтаря» проти лондонського «Челсі» сталася подія, що відразу перетворилася на сенсацію. Навіть якби посеред міста приземлився НЛО  чи відшукався кандидат у депутати, який нічого не обіцяє, безперечно, це викликало б менший резонанс… Словом, у це важко повірити, та факт залишається фактом: у касах «Донбас Арени» несподівано з’явилися квитки на вечірній поєдинок. Легко здогадатися, оті 865 квитків, які не викупили британські вболівальники, розійшлися серед донеччан і гостей міста миттєво.

Цей епізод зайвий раз засвідчує про неабиякий ажіотаж довкола матчу гірників проти переможця торішньої Ліги чемпіонів. Цікаво, що підтримати «аристократів» на трибуні стадіону отримав нагоду Надзвичайний і Повноважний Посол Великобританії в Україні Саймон Сміт, який саме приїхав на Донеччину. Щоправда, шанси своїх земляків він оцінив досить скромно, зробивши невтішний для них прогноз — 2:1 на користь господарів (до речі, такий самий рахунок упевнено назвала переважна більшість місцевих провидців у опитуванні, проведеному ФК «Шахтар»).

У вівторок гірники могли забити й більше. Фото з сайту ФК Шахтар

Супермотивовані господарі й справді добре налаштувалися на цей поєдинок, а «аристократи» тепер можуть тільки дякувати Петру Чеху, який у цей вечір був схибив лише двічі.

Забивши швидкий гол, «Шахтар» аж ніяк не поспішав віддавати ініціативу лондонцям, а упевнено диктував свої умови. Британцям у центрі поля настільки «перекрили кисень», що вони ніяк не могли розігнати своїх атак. А наш чемпіон, вмикаючи «фірмову» швидкість, неодноразово створював небезпечні моменти біля воріт суперника. Ще в першому таймі господарі мали змогу збільшити рахунок і остаточно збити пиху з гравців зіркового «Челсі». І хоча «танкіст» у воротах суперника старався, не покладаючи довгих рук, гірники в дебюті вже другого тайму таки ще раз довели свою перевагу. І нітрохи не знітилися, пропустивши наприкінці зовсім не обов’язковий гол, упевнено довівши матч до перемоги, яка вивела їх на перше місце в групі. «Ми показали чемпіонський європейський футбол», — підсумував після фінального свистка зусилля партнерів капітан команди Даріо Срна.

«Гра вийшла такою, якою її і сподівався побачити, — прокоментував перебіг подій на полі Мірча Луческу. — Я вже казав, що ми тепер можемо грати на пристойному рівні і вигравати у таких команд, як «Челсі». Це, мабуть, один із найбільш видовищних наших матчів за останній час — підтвердження того, що молоді гравці «Шахтаря» ростуть і грають дедалі впевненіше. Нітрохи не вагаюся — ми сьогодні повністю заслужили цю перемогу, яка могла бути ще переконливішою, проте Чех просто дуже добре грав у воротах».

«…У Лондоні ще заб’ємо!» — впевнено й емоційно доводив комусь один з уболівальників, які гучно святкуючи перемогу, не забували й про поєдинок цих суперників через два тижні. Тим часом суперники сподіваються на реванш. «Думаю, сьогоднішній поєдинок — не показник, — переконаний наставник «Челсі» Роберто Ді Матео. — У нас хороша команда, і ми покажемо це в наступному матчі. Впевнений, що в Лондоні «Шахтарю» буде непросто…» Власне, такими самими будуть всі інші матчі групового турніру. І якщо гірникам вдасться налаштуватися на них не гірше, ніж на згаданий поєдинок, вихід із групи стане реальністю. 

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів, група Е

Шахтар — Челсі — 2:1   

Голи: Тейшейра (3), Фернандінью (52) — Оскар Жуніор (88)

Нордшелланд —  Ювентус —  1:1

Голи: Бекманн (50) — Вучініч (81)

                             І     В     Н     П     М     О

Шахтар               3     2     1     0     5-2     7

Челсі                  3     1     1     1     7-4     4

Ювентус             3     0     3     0     4-4     3

Нордшелланд   3     0     1     2     1-7     1