СПАДЩИНА

Унікальний дерев'яний храм на Дніпропетровщині отримав кошти на проект реконструкції

Про ситуацію із собором, про який свого часу широкий загал дізнався з однойменного твору Олеся Гончара, ми докладно писали в матеріалі "У цьому творінні поєдналося все..." (від 20.01.2011). Церква, побудована запорізькими козаками без жодного цвяха, нині перебуває у критичному стані. Свято-Троїцький кафедральний собор, розташований у Новомосковську Дніпропетровської області, - шедевр дерев'яної сакральної архітектури козацького бароко XVІІІ сторіччя. Цей єдиний дев'ятибанний хрестово-купольний храм в Україні, внесений до списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО, входить у сотню найкращих дерев'яних споруд світу.

Тим часом, за словами настоятеля храму отця Володимира, церковна будівля може завалитися будь-якої миті. "Ми не знаємо достеменно, в чому проблема, але на наших очах відбувається зсув церкви, - стурбовано каже священик. - Нині вона має вигляд нахиленої піраміди".

У чому проблема, як і за які кошти її слід усунути, має визначити проект реконструкції собору, який розробляє київський інститут "УкрНДІпроект- реставрація". Проектно-кошторисна документація коштує близько 1 млн 300 тис. грн. Інституту вже заборгували майже 235 тис. грн.

Нарешті на останній сесії Дніпропетровської облради депутати виділили Новомосковську субвенцію з обласного бюджету в розмірі 306 тис. грн. на потреби Свято-Троїцького собору. Розпорядник коштів - головне управління будівництва та архітектури Дніпропетровської облдерж- адміністрації. Там чомусь утримуються докладно коментувати добру новину. "Ще немає розпорядження губернатора щодо виділення коштів. Нині йде оформлення відповідних документів, - пояснює заступник голови управління Тетяна Павлюк. - Після затвердження потрібної документації, проведення експертизи проекту можна буде говорити про остаточну суму робіт, виконавців тощо".

 

 

У свою чергу, яким чином виділені кошти мають вплинути на подаль- шу долю церкви, розповів отець Володимир. 236 тис. з виділеної суми, за його словами, повинні піти на погашення боргу за проект, решта - на його експертизу. Попередня сума реконструкції собору становить близько 26 млн грн. "Сталося велике диво! - радіє настоятель храму. - Тепер треба контролювати, щоб гроші пішли за призначенням".

Після проведення експертизи проекту реконструкції відповідні документи слід подати до Кабінету Міністрів. І встигнути це зробити до складання бюджету на наступний рік. Тоді буде надія, що Верховна Рада затвердить виділення належних фінансів із державного гаманця на порятунок світового шедевра.