ПЕРСПЕКТИВИ

На мажорній ноті
 

Підсумкова конференція голови Сумської облдержадміністрації Юрія Чмиря мала яскраве «перспективне забарвлення». Як наголосив керівник області, нинішній підсумковий аспект варто розглядати в тісному контексті з проекцією на майбутнє.

Все, що планували, виконали

За 11 місяців зведений бюджет області становив 8,1 млрд грн, що майже на третину більше відповідного минулорічного показника. Нове економічне дихання отримали і вийшли на якісно вищий рівень провідні промислові підприємства. Саме завдяки цьому область отримала значно більше фінансових можливостей для втілення актуальних проектів і задумів.

Оскільки Сумщина – аграрний край, то розвиток агропромислового комплексу залишається одним із пріоритетних. Цього року зібрано рекордний урожай зернових – 2,5 млн тонн. В основі такої цифри – застосування прогресивних технологій вирощування, ефективне використання кожного гектара ріллі, неухильне оновлення машинно-тракторного парку, чимало інших чинників, спрямованих на досягнення максимального успіху.

Уперше за останні роки включилися в переробку буряків два цукрових заводи, зведено сховища для зберігання сільськогосподарської продукції. Зокрема, місткості для зерна збільшилися на 100 тис. тонн, овочів – 10, картоплі – 3. Споруджено і введено в експлуатацію два тваринницьких комплекси в Конотопському і Білопільському районах.

Економічне пожвавлення сприяє реалізації багатьох соціальних проектів у медицині, освіті, культурі, спорті. Буквально кілька днів тому чудовий подарунок одержали школярі першої ЗОШ у Ромнах – тут став до ладу новий корпус, на який учні і вчителі чекали майже два десятиріччя.

Як підсумував Юрій Чмирь, те, що влада обіцяла зробити, зроблено. Так буде і надалі. 

Новорічний подарунок школярам Роменської ЗОШ №1– новий навчальний корпус. Фото прес-служби Сумської ОДА

Соціальна відповідальність бізнесу. І не тільки

Якщо аналізувати результати розвитку соціальної сфери сільських населених пунктів, то неодмінно слід звернути увагу на роль інвесторів, які працюють на місцевих територіях. Більше року тому обласна влада поставила вимогу бізнесу взяти на себе частину фінансової відповідальності за стан справ у тих селах, де вони працюють. Як результат, упродовж року вдалося залучити понад 35 млн позабюджетних гривень. На ці кошти виконано масштабний обсяг робіт у школах, фельдшерсько-акушерських пунктах, клубах і будинках культури, відділеннях зв’язку, дитячих садках.

Восени інвестори закупили і передали 12 районам 19 карет «швидкої допомоги», що дало змогу істотно поліпшити медичне обслуговування селян. Передбачається, що наступного року автопарки лікарень поповнять ще 23 одиниці такої  техніки.

Певних зрушень досягнуто щодо популяризації продукції місцевих товаровиробників та освоєння ринків збуту. Завдяки енергійній діяльності громадської ради на чолі з Володимиром Демурою, що діє при облдержадміністрації, на полицях магазинів і супермаркетів побільшало продукції місцевого виробництва.

2 х 2 = 5?

У цьому простенькому математичному прикладі немає помилки. Саме так можна означити умовну формулу майбутнього успіху Сумщини протягом наступного року, яку запропонував Юрій Чмирь. На його переконання, цьогорічна динаміка розвитку дасть змогу виконати в 2012-му вдвічі більший обсяг робіт. Сміливо? Так. Проте цілком реально. Адже Програма соціально-економічного розвитку області ставить амбітну мету – ввійти до п’ятірки кращих областей України за основними соціально-економічними показниками. А ще «п’ятірку» можна трактувати і як відмінну оцінку, звісно, за умови втілення «планів громаддя», як писав колись пролетарський поет-класик.

На Сумщині формується так звана мода на успішність. Таких промислових і сільськогосподарських підприємств щонайменше 3–4 десятки – вони слугують орієнтиром для інших. І про яку б галузь не йшлося, скрізь є приємні зміни. Щодо медицини, то в новому році жителі Сумського району нарешті матимуть свою районну лікарню – на одній з околиць обласного центру – у Ганнівці пацієнтів прийме сучасний лікувальний комплекс. Узагалі 2012-й має стати роком докорінного оновлення матеріально-технічної бази лікувальних закладів – кожен з них отримає новітнє обладнання та устаткування.

Заплановано ввести в експлуатацію не менше 200 тис.м2нового житла і реконструювати 175 тис.м2старого, капітально полагодити 125 культурних закладів. У культурній сфері топ-новина – початок капітального ремонту театру ім. М. Щепкіна. 

На реконструкцію майже 1200 шахтних колодязів у сільській місцевості виділяється приблизно 4 млн грн, а на вуличне освітлення протягом наступних 4 років – 44 млн грн.

В аграрному секторі заплановано ввести в експлуатацію елеваторні потужності на зберігання до півмільйона тонн збіжжя, триватиме спорудження тваринницьких комплексів – за кілька років їх матиме кожен район.

Тож плани області, як і підсумки,  проголошені не для того, аби потішити слух, адже кожен пункт і рядок мають надійні аргументи, що дають всі підстави бути впевненими в їх практичному втіленні.