ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА

"Урядовий кур'єр" з'ясовував, які продукти наберуть у ціні, а що може подешевшати

Українці народ запасливий, тому чи не в кожного вдома є кілька кілограмів крупички, борошна і ще чогось... ну про всяк випадок. Сьогодні, коли ціни змінюються із шаленою швидкістю, для більшості із нас така звичка стала в нагоді. Особливо пощастило тим, хто свого часу зробив запаси гречки, адже саме на неї ціни зросли просто катастрофічно. Хоча на все життя запасів не зробиш...

Доступне молоко

Дешевих харчів не буде - такої думки дотримуються вітчизняні експерти. І виною тому світова продовольча криза.

- Тенденція здорожчання продовольства у світі викликана, перш за все, збільшенням населення на планеті, яке зростає швидше, ніж обсяги виробництва сільськогосподарської продукції, - зауважує заступник гендиректора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський. - Зважаючи на те, що Україна інтегрована в міжнародний торговельний простір, на внутрішній ринок країни помітно впливає ситуація на світових ринках.

Проте гендиректор Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа переконаний, що на ринок прийшов спекулятивний капітал. Внаслідок цього останні півроку ціни залишались більш-менш стабільними, але рано чи пізно спекулятивний капітал іде. Так сталось на початку світової фінансової кризи - тоді ціни на продовольство обвалились буквально вдвічі. Ось тільки найближчим часом українцям не варто очікувати цінопаду на харчі. Хоча відносне затишшя все ж буде. До речі, одним із небагатьох, де очікується не тільки стабілізація, а й певне зниження цін, буде вітчизняний ринок молока.

- Максимальні закупівельні ціни на молоко у переробних підприємств були у вересні-жовтні минулого року. Після цього вони стабільно знижуються. Ця тенденція триватиме до квітня-травня, - додає експерт, - і супроводжуватиметься збільшенням надоїв молока, так завжди відбувається навесні та влітку, тому молочна продукція дешевшає.

Не вірити експерту немає причин, адже молокопереробні підприємства не зацікавлені у виготовленні продукції і складуванні її, оскільки це товар із короткотривалим терміном зберігання. На думку Олександра Ярославського, вартість молока у 2011 році буде трохи вищою, ніж торік. Якщо за 2010 рік середня закупівельна ціна становила 2,8 тис. грн за тонну без ПДВ, то за підсумками 2011 року вона може піднятися на 3-5%. І пов'язано це з тим, що за останні роки в Україні суттєво скорочувалось поголів'я корів. А це означає не тільки зменшення обсягів виробництва молока, а й вимивання коштів із галузі молочного скотарства.

- Корова, яка відпрацювала свій "молочний" ресурс, коштує близько 3 тис. грн. А дворічна теличка - 10 тис. грн. Різниця 7 тис. грн - це кошти, що вилучаються із галузі, -переконує Олександр Ярославський. - Щороку в середньому вирізають приблизно 150 тис. корів, що адекватне "вимиванню" приблизно мільярда гривень із галузі молочного тваринництва. Ця тенденція вкрай негативна.

До речі, українська яловичина користується попитом на зовнішніх ринках, за 2010 рік її експорт зріс на 12%.

- В Україні скорочується кількість великої рогатої худоби, що зумовлює скорочення виробництва яловичини, - каже Олександр Ярославський. - Ця тенденція спостерігатиметься і в 2011 році, тому вартість цього виду м'яса поступово зростатиме.

Свиняче діло

Схожа ситуація й зі свининою. В 2010 році Україна збільшила виробництво свинини більш як на 20%. Розвиток цієї галузі обмежений лише внутрішнім ринком, за 2010 рік було експортовано тільки 170 тонн свинини, тому при збільшенні обсягів реалізації ціни на це м'ясо суттєво знизились. Це спричинило резонанс серед виробників, особливо приватних підсобних господарств, які виробляють більшу частину всіх обсягів улюбленого м'яса українців. Якщо ціна свиней у живій вазі на початок 2010 року була на рівні 15-17 грн за кіло, на початок поточного року - близько 10 грн за кіло. У зв'язку із подорожчанням кормів приблизно на 30% та зниженням закупівельних цін на 12-15% свинарство стає нерентабельним.

Так, за січень поточного року поголів'я свиней у господарствах населення вже скоротилося на 5%, або на 220 тис. голів. Приріст обсягів реалізації значно перевищив приріст обсягів вирощування.

За прогнозами O. Ярославського, цього року виробники закладатимуть на відгодівлю меншу кількість поголів'я. Тому починаючи з квітня 2011 року (24 квітня Пасха), очікується подорожчання свинини.

Слід зазначити, що між різними видами м'яса існує своєрідна конкуренція. Різниця між ціною на свинину та птицю дуже мала, тому попит населення сконцентрувався на свинині. Хоча щодо м'яса птиці, тут ситуація стабільна, оскільки ціна на цей продукт регулюється не тільки внутрішнім попитом, а й зовнішнім.

- У 2010 році ми подвоїли експорт м'яса птиці, що дало поштовх до більш активного розвитку цієї галузі, - переконує фахівець. - Загалом за 2011 рік ціна на м'ясо зросте приблизно на 8-10%, причому у першому кварталі можливе зниження ціни на птицю.

Фрукти заморські

Тепер про вартість овочів та фруктів. Зима й весна - період традиційного подорожчання. Цей сезон не виняток. Проте в минулому році додалась непроста ситуація на світовому ринку.

- Україна традиційно закуповує велику кількість яблук (понад 250 тис. т) у Польщі, - розповідає Володимир Лапа. - В 2010 році ціни на яблука у виробника значно вищі, ніж у 2009-му. Раніше цей відносно дешевий імпорт міг дещо збалансувати ситуацію на українських ринках. Тепер він дорожчає, відповідно це також впливатиме на наші ціни.

Огірки й помідори теж імпортують в Україну, проте вже з кінця лютого вітчизняні теплиці почнуть реалізовувати свої врожаї, що спричинить скорочення імпорту тепличних овочів. Ось тільки в умовах подорожчання газу вітчизняні овочі скоріше за все не подешевшають. А от на ринку зерна зараз спостерігається відносна стабільність. Хліб, маються на увазі соціальні його види, - продукт політичний, ціни на нього перебувають під пильним оком держави. Тож якщо він і дорожчатиме, не набагато і за погодженням із органами влади, - переконаний Олександр Ярославський.