Тож навіть ті, хто запитував, що це за особливий день у житті області, дізналися: край святкує 70-річчя визволення області від німецько-фашистських загарбників. Святкували так широко, що по вулицях обласного центру їхав відреставрований танк Т-34, який чотири десятиліття провів на постаменті біля виїзду з міста та за два місяці був відновлений для багатокілометрових походів.

«Коли ми вирішили відреставрувати Т-34, то мали на меті дати змогу  молоді доторкнутися до живої легенди й Великої Перемоги, — наголосив  заступник Луганського міського голови Олександр Ткаченко. — Ще живі ті, хто визволяв нашу Батьківщину на таких танках, і для них це вкрай важливо. Ми повинні зберегти пам’ять, щоб якомога більше поколінь дбайливо оберігали мир на рідній землі».

Легендарний Т-34 був подарований луганчанам у 1971 році. Під час Другої світової війни на ньому визволяли Україну, Румунію, Болгарію, Югославію та Чехословаччину. Також він брав участь у розгромі японської армії. Як справжній солдат, танк був підбитий у бою ворожим снарядом. Після ремонту його встановили на платформу в Луганську, тож він відомий городянам як пам’ятник радянським Героям-Танкістам.

Напередодні річниці визволення найсхіднішого обласного центру міська влада виступила з ініціативою відреставрувати бойову техніку. Ці роботи провели члени громадської організації ветеранів війни «Каска» під керівництвом Олександра Акулова.

«Коли ми вперше відкрили командирський люк, то побачили, що танк забитий сміттям. Тож дивно, що ніхто не кинув сірника або недопалок, адже Т-34 міг просто згоріти на своєму постаменті», — згадує Олександр Миколайович.

За його словами, бойовий Т-34 добре зберігся: уже після чотирьох днів роботи були приведені в порядок усі приводи керування танком, хоча деталям по 69 років. А ось із гармати не постріляєш — озброєння на танку демілітаризоване. І траки в цієї машини особливі.

Старт святковим заходам дав почесний громадянин Луганська, ветеран війни Василь Деркач. Фото Романа МАМЕДОВА

«Траки — 1944 року випуску. Війська готувалися до боїв у Білорусі. Танкісти попросили спеціальні гусениці, щоб не загрібати грунт і, таким чином, не грузнути в болотах. Тож він важить не так уже й багато — приблизно 30 тонн. Вага розподілена рівномірно на 10 точок опори, що зменшує тиск на землю. Тому танк не псуватиме  асфальт», — розповів Олександр Акулов.

Ремонт бойової машини проведено за рахунок меценатів. І відновлений Т-34 викликав справжнє захоплення городян. Батьки фотографували дітей на тлі танка й на ньому зверху, а юні луганчани, у свою чергу, не приховували емоцій. Одне слово, люди були задоволені, чого не скажеш про асфальтове покриття. Танковий похід таки його пошкодив. Та загалом у пам’яті про дату залишаться 10 одиниць раритетної бойової техніки часів ВВВ, яку, щоб підтримати патріотичну акцію, до Луганська привезли члени харківського клубу «Самохід». А Т-34 стоятиме в почесній варті біля пілона Слави до 8 вересня, Дня танкістів, аби кожен житель міста міг його роздивитися та сфотографувати собі на згадку військову легенду.