Візит до Естонської Республіки глава Української держави Віктор Янукович розпочав із зустрічі з Президентом цієї країни Тоомасом Хендріком Ільвесом у форматі віч-на-віч. Перед переговорами у Палаці Президента Естонії відбулася церемонія фотографування, потім Президент зробив запис у Книзі почесних гостей. По завершенні заходу в присутності лідерів підписано Протокол про наміри між Міністерством інфраструктури України та Міністерством економічних справ і комунікацій Естонської Республіки щодо співпраці у сфері розвитку транспортного коридору між Балтійським і Чорним морями.

Цей документ дасть змогу створити сприятливі умови для розвитку транспортних сполучень між регіонами, розширити взаємовигідну співпрацю у сфері логістики, транспортування вантажів і пасажирів. Окрему увагу приділено зростанню потенціалу та конкурентоспроможності контейнерного потягу «Зубр», повідомляє прес-служба Президента.

Уже під час зустрічі з представниками ЗМІ Віктор Янукович говорив про досягнутий Україною прогрес у реалізації реформ, необхідних для інтеграції з Європейським Союзом. «Для України є дуже цікавим успішний досвід естонської моделі реформ, які дали змогу вашій країні увійти до кола світових лідерів у питаннях конкурентоспроможності, прозорості підприємницького середовища, інвестиційної привабливості та ефективності управлінських механізмів», — зазначив він.

Дружня підтримка дає надію на прогрес. Фото Михайла МAРКIВA

Окремо він підкреслив, що пріоритетне завдання взаємодії країн — активізація двосторонньої торговельно-економічної співпраці, розширення контактів між діловими колами. Перспективна й реалізація спільних проектів у транспортній, енергетичній, будівельній та інформаційно-комунікаційній галузях. Віктор Янукович також наголосив, що Україна зацікавлена в розширенні інвестиційної співпраці з Естонією, зокрема в участі естонських інвесторів у регіональних проектах.

У свою чергу Президент Естонії сказав, що відповідальність Європи у процесі євроінтеграції України — заохочування її до проведення реформ, зокрема конституційної, суддівської, правоохоронної, поліпшення ділового та інвестиційного клімату. Саме в цих аспектах Естонія підтримує підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС на Вільнюському саміті «Східного партнерства».

Продовжуючи тему, глава Української держави заявив: «Ми очікуємо зокрема запровадження поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі, що дасть змогу як українцям, так і європейцям уже незабаром відчути практичні переваги взаємодії між Україною та ЄС у новому форматі». У цьому контексті наголошено, що підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС на саміті «Східного партнерства» — ключове завдання України (наша країна налаштована розпочати імплементацію окремих положень Угоди про асоціацію вже після її підписання).

У цьому розрізі Тоомас Хендрік Ільвес зазначив, що договір про зону вільної торгівлі з ЄС надасть Україні вихід на величезний стабільний ринок із 500 мільйонами споживачів. «Крім того, договір припав би на час, коли поновлюється підйом економіки ЄС, який є важливим торговим партнером для України вже тепер. Широкий консенсус партій та політиків України щодо інтеграції до ЄС додає сили вашим сподіванням та почуття впевненості Європі, що український вибір свого майбутнього є продуманим і найкращим шляхом для вашої держави та народу», — резюмував він.

Потім Віктор Янукович запросив Президента Естонії відвідати Україну з візитом у найближчій перспективі. Україна зацікавлена в подальшому розвитку політичного діалогу з Естонською Республікою. І останніми роками наші міждержавні контакти істотно активізувалися. Таке сприяння естонських партнерів дуже важливе для української сторони, особливо в контексті завершення підготовки до Вільнюського саміту «Східного партнерства», де очікується підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Учора Віктор Янукович зустрівся також із Прем’єр-міністром Естонії Андрусом Ансіпом та спікером парламенту цієї республіки Ене Ергма. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»