ПРЕЗИДЕНТСЬКИЙ КОНТРОЛЬ

У здійсненні перетворень Віктор Янукович вимагає від підлеглих оптимальної швидкості

На засіданні Керуючої ради Комітету з економічних реформ Президент приділив головну увагу медицині, освіті та ЖКГ, окреслював шляхи їх реформування та вказував представникам усіх гілок влади на недоопрацювання, давав конкретні доручення. Передовсім він зважав на те, що зміни у цих напрямках життєдіяльності болісно сприймають мільйони українців. Віктор Янукович наголосив: "Темп просування реформ мене не може задовольнити. Це я кажу і собі особисто, бо несу безпосередню відповідальність за перетворення. А ви, шановні колеги, як виконавці, безумовно, поки що не досягли тієї оптимальної швидкості, про яку ми напередодні говорили".

Закривати школи найлегше

"Ми активно розпочали реформу у сфері дошкільної освіти. Прийнято закон про обов'язкову дошкільну освіту для дітей п'ятирічного віку. Але далі робота загальмувала. Відсутні підзаконні акти, які б визначали, що вважати дошкільною освітою - дві години чи п'ять днів занять на тиждень? Якщо дитина не здобула дошкільну освіту - чи можуть її не прийняти до школи?" - зазначив Президент.

Наступний момент - дошкільних закладів катастрофічно не вистачає. Незважаючи на ті 257 дитсадків, які відкрилися за останній рік, Віктор Янукович переконаний, що розбудовувати цю мережу потрібно не лише за допомогою бюджетних коштів, а й залучивши приватні інвестиції.

Говорячи про реформування середньої освіти, глава держави дав завдання профільним міністрам із залученням прокуратури у 10-денний термін розібратися із кожним випадком закриття та призупинення роботи шкіл, через що минулого року постраждало понад чотири тисячі учнів.

"Наголошую: якби усе було належно організовано, такого збурення суспільства не сталося б. З людьми по-людськи треба було поговорити, роз'яснити. А сьогодні значна кількість людей вже ототожнює реформу із закриттям шкіл!" - зазначив глава держави.

За його словами, оптимізацію шкільної мережі потрібно проводити заради підвищення якості освіти передусім у сільській місцевості. А тому чітко визначити, куди переводити учнів із некомплектних шкіл та яким чином їм діставатися до нового місця навчання. Оскільки питання кількості шкільних автобусів є ключовим, Дмитру Табачнику потрібно найближчим часом розглянути можливості збільшення їх закупівель цього року, а при формуванні бюджету-2012 закрити потребу України у такому транспорті. Миколі Азарову ж Президент назвав конкретну цифру - дві з половиною тисячі автобусів.

Не менш проблемне питання - відновлення системи професійно-технічної освіти. Тут базовим є проект Національної рамки кваліфікацій. Та Президент вважає неприпустимим те, що вона розроблялася без залучення роботодавців.

Законопроект про вищу освіту викликав великий суспільний резонанс, хоча мав створити умови для підвищення її якості та інтеграції у європейський простір освітньої системи і наукових досліджень. За словами глави держави, документ продовжує практику фактично тотального контролю чиновників за вузами і не дає відповіді на запитання: як зблизити освіту і науку в дослідницьких вузах та освіту і практику - у прикладних.

На часі також зміна концепції державного замовлення у вищій освіті. Воно має бути узгоджене з середньостроковим прогнозом стану ринку праці. А бюджетні кошти мають йти тільки на ті спеціальності, що потрібні економіці та країні.

Також Віктор Янукович попросив Прем'єра швидше завершити формування єдиного освітнього простору через прийняття рішень про укрупнення вищих навчальних закладів та передачу відомчих вузів до Мін?освіти. Аби ж інтереси окремих міністерств не блокували реформу, він звернувся до віце-прем'єрів і міністрів: віддайте Міністерству освіти навчальні заклади, як це робиться в усьому світі.

Строкаті тарифи

"Зношені мережі, застаріле обладнання не дають можливості надавати населенню якісні послуги з гарячого водопостачання і теплозабезпечення. Кардинально змінити цю ситуацію неможливо без впровадження методики тарифоутворення, яка б стимулювала модернізацію систем теплозбереження та реконструкцію мережі", - такими словами Віктор Янукович охарактеризував нинішню систему ЖКГ.

Говорячи про найближчі перспективи реформування цієї галузі, Президент окремо зупинився на найважливішому моменті - необхідності забезпечити єдиний по всій Україні підхід до тарифоутворення. Пояснив це просто: в нашій державі не може бути такої строкатості. Глава держави мав на увазі те, що в одному регіоні тарифи на послуги можуть вдвічі перевищувати показники сусідньої області.

Прем'єр-міністр Микола Азаров отримав зауваження від Президента, який особисто дав главі уряду доручення знайти шляхи розв'язання ситуації, коли споживачі сумлінно сплачують 100% собівартості, а натомість отримують послуги у розмірі 50%, а подеколи й нижче.

Окрему увагу він звернув на те, що в умовах поступового зростання тарифів механізм соціального захисту вразливих верств населення має працювати чітко. Нині ж брак спроможності національного регулятора провокує соціальну напругу на місцях, тим самим унеможливлює залучення приватних інвестицій. І вирішити це зможуть керівники місцевих адміністрацій, налагодивши роботу таким чином, щоб при оформленні документів не було зволікань та черг. З цими словами Президент звернувся до віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпка.

Це необхідно для того, щоб дати старт реформі системи соціального забезпечення. Вона й донині застаріла, неефективна, корумпована, бо в її рамках функціонує п'ять різних фондів та відомств, вважає глава держави.

Віктор Янукович зробив наголос і на тому, що проблемне питання розпорошеності коштів для реалізації регіональних програм розвитку вирішуватиметься шляхом запровадження нового механізму фінансування - Фонду регіонального розвитку.

У "здоров'я" лише один позитив

Найбільш проблемний блок - медична сфера. Віктор Янукович жорстко проаналізував роботу Міністерства охорони здоров'я - воно має ефективніше втілювати реформи у медичній галузі.

"На жаль, я досі не побачив у Міністерства охорони здоров'я чіткого і цілісного розуміння реформи. Вже завершилась адаптація міністра охорони здоров'я, але я так і не побачив результатів. Відверто вам кажу: мене не задовольняє та ситуація, яка зараз утворилася. І не тільки мене", - заявив Президент.

Серед мінусів роботи цієї структури він назвав відсутність "фундаменту для реформи" - до парламенту не подано відповідного пакета законопроектів. А законопроекти про зміни до Основ законодавства про охорону здоров'я та про експеримент у пілотних регіонах були винесені на розгляд уряду із п'ятимісячним запізненням. До речі, Миколу Азарова Президент попередив - до 18 травня документи мають бути внесені до ВР.

Окремий момент, на якому зупинився Віктор Янукович, - не будується нова мережа закладів охорони здоров'я: "Відомо, що закладів первинної медичної допомоги в Україні в чотири рази менше, ніж, наприклад, у країнах ЄС. Чи знає Міністерство охорони здоров'я, скільки сімейних лікарів потрібно у кожному регіоні, і чи має план, як їх підготувати? Я його не бачив".

Міністерство не виконало ще одне доручення, згідно з яким мало півроку тому нанести на карту України контури майбутніх госпітальних округів з урахуванням стану автодоріг. Підсилює критичність ситуації й непорозуміння між регіонами та міністерством. Подекуди місцева влада досягла помітних результатів в оптимізації мережі та підвищенні якості послуг громадянам, зауважив Президент. А міністерству слід було максимально поширювати досвід Полтавської, Миколаївської та інших областей, які є передовими в цьому плані.

Проте Віктор Янукович побачив позитив в "оздоровчій" сфері. У рамках Національного проекту "Нове життя" у восьми регіонах починають відкриватись сучасні центри. І таке підвищення якості допомоги матері і дитині є найважливішим моментом реформи.