Видавці й читачі перегорнули останню сторінку найочікуванішого в Україні книжкового форуму — львівського, який упродовж багатьох років є одним із визначальних культурних брендів міста Лева. Організаторам і учасникам ще належить проаналізувати рівень його проведення: важливо не лише назвати кількісні параметри, а передовсім визначити ті головні набутки, якими запам’ятається і збагатить шанувальників книги ХХІІІ Міжнародний форум видавців. Прикметно, що він не просто став довгожителем, а надійно прописався серед найпрестижніших аналогічних книжкових ярмарків Європи, поступаючись за окремими параметрами франкфуртському чи варшавському (їхній вік набагато поважніший) щодо комфортності, розкрученості, але аж ніяк не за рівнем зацікавленості. 

Насичена  програма,  «присмачена»  сірими тонами

Побувати на форумі, засвітитися на якому прагнуть посадовці й найвідоміші політики країни, і запастися книжковими новинками стало ознакою доброго тону для всіх шанувальників сучасної книги. А студентство й інтелігенція на численних заходах тут, як мовиться, і днювала, й ночувала. Бо нагода почути й поспілкуватися з популярними авторами не тільки з України, а і з Європи і світу, які викроюють кілька днів зі своїх щільних робочих планів, щоб приїхати до Львова, випадає раз на рік. Тож львів’яни й гості нашого міста мали нагоду спілкуватися з французьким письменником Фредеріком Бе∂бедером, потужним письменницьким десантом з Литви, Польщі. Звісно, й автори, і видавці завше тримають руку на пульсі сучасності, а тому не оминули важливих подій і дат нашої історії, зокрема 150-річного ювілею першого президента України, вченого-історика світового рівня Михайла Грушевського. Чергові томи унікального проекту «Михайло Грушевський. Твори» з 50-томника, що виходить на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення України за програмою «Українська книга», презентувало Всеукраїнське спеціалізоване видавництво «Світ». Уперше відбувся фестиваль «Місто Лема» письменника-фантаста, блискучого інтелектуала львів’янина Станіслава Лема.

Отож — на книжковому ярмарку у Львові не бракувало ні книжок, ані різноманітних атракцій. Однак у цьому барвистому калейдоскопі не бракувало, на жаль, і сірих тонів. Цьогоріч, як і дотепер, найболючішою залишається проблема браку в місті сучасного виставкового центру. — Бо про який комфорт для продавців і покупців може йтися, якщо за чотири дні на ярмарку побувало майже 50 тисяч відвідувачів?! Тиснява, задуха, наче в громадському транспорті в час пік! Переглянути книжку немає змоги. Складно помітити новинку на полицях. Звісно, не може не тішити така увага до форуму, а отже і до книги як звичного сучасникові джерела інформації, але варто б господарям міста подбати і про належне приміщення для проведення подібних імпрез: що не кажіть, а головний книжковий бренд Львова, яким хизуємося, таки зобов’язує.

Тож відчуття екстриму не полишало впродовж усіх днів форуму. До певної міри воно спровоковане й насиченістю програми. Навіть наймобільнішим не вдалося побувати на багатьох цікавих заходах: у завзятих книголюбів виникали «накладки», позаяк збігалися в часі презентації, зустрічі, автограф-сесії, на заваді ставала віддаленість майданчиків навіть в умовах компактного центру Львова. А територія слова потребує простору.

До речі, неприємним сюрпризом стали дорогі вхідні квитки (30 гривень), тож потрапили на форум не всі охочі. На неймовірно високу вартість виставкових площ нарікали й видавці: бокс обходився у 9 тисяч гривень, тоді як торік був на третину дешевшим. Саме через фінансовий чинник від участі у форумі відмовилися його постійні учасники — видавництва «Ярославів вал», «Український письменник», «Просвіта». Натомість, каже голова Асоціації книговидавців та книгорозповсюджувачів Львівщини, засновник Львівської книжкової гуртівні «Книгоборій» Михайло Ватуляк, окремі видавничі монстри «окупували» більшу частину виставкових площ, їм дісталися також найпопулярніші години й майданчики для зустрічей і презентацій...

Власне тому, каже пан Михайло, він ще ∂рунтовно аналізуватиме результати форуму й наскільки фінансово вигідна участь у ярмарку, бо хоч, на перший погляд, йому й гріх нарікати (до каси гуртівні поклав суму, аналогічну торішньому виторгу), але вже тепер очевидні різкі зниження продажів. Та й не тільки йому, багатьом видавцям і книгорозповсюджувачам майбутню участь у форумі доведеться вираховувати з калькулятором. Бо рентабельність мінімальна.

Найкращий твір… ще  не написано?

Традиційно одні з головних подій форуму — урочиста церемонія відкриття й оголошення найкращих книжок. А вибирати членам журі було з чого: на конкурс подали 434 видання. Найвищих нагород удостоїлось 23 новинки, однак володаря Гран-прі так і не назвали — річ у тім, що жодна книжка не зібрала достатньої кількості голосів. Можливо, кажуть видавці, варто б переглянути процедуру визначення кращих, аби критерії добору були чіткими, зрозумілими й очевидними, бо надто багато суб’єктивності.

Саме оголошення результатів конкурсу викликало шквал емоцій і здивування. Бо хоч би що казали, та коли одне видавництво зібрало рекордний ужинок з третини нагород, то не кожен повірить в об’єктивність журі. Адже варто було пройтися виставковими залами і оглянути представлені видання на полицях боксів, щоб побачити чимало цікавих видань, які залишились поза увагою організаторів. Під час розмов у кулуарах багато видавців зізналися, що вже давно відмовилися від участі в подібному шоу: мовляв, хоч і мають цікаві видання, й цілком самокритично оцінюють їхній рівень, та на перемогу не сподіваються. До того ж, кажуть, на продаж цей чинник майже не впливає.

Кому по кишені «Пан Коцький»? 

Кажучи, що на форумі можна придбати видання за ціною виробника (а вона в книгарнях може бути подекуди вдвічі-втричі вищою!), щороку заманюють на ярмарок шанувальників книги. Щоб зрозуміти, наскільки об∂рунтоване таке твердження, досить проаналізувати вартість книжок на полицях крамниць, розкладках і на ярмарку. Відтак кожен знайде відповідь на запитання «Міф це чи реальність — книжка за ціною виробника?». Щоправда, як протиснулись до експозиційних боксів, зізнавалися шанувальники інтелектуального продукту, тоді вже не до моніторингу цінової палітри! Хоч ціни переконують: змога заощадити на книжкових новинках під час форуму — таки ілюзія.

— Лукавлять видавці! — зазначає Михайло Ватуляк. — Хоч окремі видавництва, передовсім місцеві, справді пропонують свою продукцію за ціною виробника, але є й такі, хто не нехтує змогою заробити.

Натомість, за його словами, зовсім інша бухгалтерія у приїжджих видавців і представників книготорговельних організацій: їм привозити й продавати у Львові продукцію за собівартістю не вигідно. Надто якщо у портфелі видавництва літературний шедевр чи книжка з числа бестселерів, на які попит ажіотажний. Бо якщо продавати книжки на форумі за відпускною ціною, цього не витримає економіка жодного видавництва. А видатки у приїжджих і справді чималі, враховуючи транспортні затрати, оплату готелю, проживання, квадратні метри виставкової площі. Все це, звісно, закладається у вартість книжкової продукції. То звідки взятись тут недорогій книжці, якщо ще й стрімко зросла вартість друкованої продукції (суттєво подорожчав папір, поліграфічні матеріали й послуги, енергоносії)? От і доводиться балансувати між прибутками і збитковістю. Тож кожен вирішує для себе, залишатися з «мінусами» чи на узбіччі популярності.

Шкода, що ось така вимушена арифметика може стати перепоною на шляху інтелектуального продукту до читача. Для багатьох містян відвідини цьогорічного форуму перетворились на прогулянку виставковими залами — походжали від боксу до боксу, розглядали книжкові новинки. Але через дорожнечу купувати уподобані видання не поспішали. «Не кожному по кишені віддати 130 гривень із сімейного бюджету за улюблену й гарно видану казку «Пан Коцький»!» — зізналася викладачка одного з львівських вишів пані Галина. Тож погортала «Чарівне кресало», порівнюючи як фахівець давні й сучасні ілюстрації улюбленої казки з власного дитинства, і... пішла додому без покупки: 300 гривень, які змогла викроїти зі скромної зарплати і пенсії, на багато не вистачило…

...Свято книги у Львові затьмарила звістка про те, що на 87-му році життя відійшов у Вічність один з ініціаторів і засновників форуму видатний український письменник, автор численних історичних романів («Мальви», «Вода з каменю»,  «Манускрипт з вулиці Руської», «Орда» та багатьох інших), які перекладено різними мовами народів світу, лауреат національної премії України імені Тараса Шевченка, авторитетний громадський діяч, депутат Верховної Ради України І скликання Герой України Роман Іваничук. 

ТІЛЬКИ ЦИФРИ

Нинішнього вересня до Львова приїхала рекордна кількість учасників — 996 із 28 країн, понад півтисячі авторів, 193 видавництва і 220 книготорговельних організацій. Вражають і головні показники культурного свята: видавці привезли кілька десятків тисяч назв книжок, а за програмою форуму відбулося понад тисяча заходів. 

 Оксана МЕЛЬНИК
для «Урядового кур’єра»