ЗДОРОВ'Я

Лікарів столичної клініки "Охматдит" віднині не залякати сильними отруєннями

Три роки тривала повна реконструкція осередку дитячої токсикології задля перевтілення його на єдиний в державі Український центр дитячої токсикології, інтенсивної та еферентної терапії на базі найвідомішої дитячої клініки країни.

Погодьтеся, діти й підлітки можуть отруїтися чим завгодно - їхня цікавість до всього нового іноді переходить межу нормальної гри чи здорового глузду. Це може статися будь-якої миті і за найнепередбачуваніших обставин. Виводити ж малих пацієнтів, що називається, на чисту кров, уміють далеко не скрізь.

- Подивіться на цей будинок, він досить старий, - не приховуючи гарного настрою, розповідає міністр охорони здоров'я Зіновій Митник. - Але його повністю оновлено, як з фасаду, так і з інтер'єру. Років зо три капітальний ремонт корпусу затягували, проте за останні півроку таки "дотягли".

Оприлюднити конкретну вартість найновітнішої апаратури міністр одразу не наважився, але назвав округлену суму - щонайменше 300 тисяч доларів.

Ще до відкриття центру, у реконструкцію якого лише цьогоріч вкладено майже 18 млн грн, було стандартизовано протоколи лікування всіх можливих і передбачуваних випадків, причому на міжнародному рівні. Як випливає з назви закладу, звертатися сюди по допомогу зможуть хворі з усієї України. Подібні відділення існують ще при двох лікарнях держави, але цього, звичайно, замало.

Про масштабність нинішнього проекту свідчить те, що новий центр надаватиме допомогу як в окремих випадках гострих отруєнь, проводитиме замісну терапію функцій втрачених органів при гострих і хронічних формах інтоксикації, так і слугуватиме координаційним центром у разі надзвичайних ситуацій. Дві його просторі зали для діалізу одночасно готові прийняти 25 пацієнтів і працювати у три зміни.

Втім, змістовні бесіди з фахівцями було перервано з об'єктивних причин: тут чекали на приїзд Прем'єр-міністра Миколи Азарова. Не відволікаючись на зайві розмови, у супроводі заклопотаного керівництва центру і самого "Охматдиту" він хутко зник в оновлених коридорах клініки. Хвилювання медиків було цілком зрозумілим, адже вперше за десять років поріг лікарні переступила посадова особа такого рангу.

Не встигли журналісти облаштуватися у вузенькому коридорчику для зустрічі Прем'єра, а оператори зайняти місце для якнайкращої "картинки", як Микола Азаров уже вийшов до них в оточенні генеральних директорів Центру і самої лікарні - Бориса Шеймана і Юрія Гладуша. На тлі радісної події і при близькому світлі ліхтарів телекамер золота оправа прем'єрських окулярів виблискувала ще яскравіше, а на обличчі вигравала ледь стримана усмішка.

- Зроблено лише перший крок до збереження здоров'я наших дітей, - уже серйозно розпочав він. - В осяжному майбутньому подібних центрів має бути принаймні по одному на дві-три області. А найближчим завдання влади є реконструкція самої лікарні "Охматдит", яка триватиме наступні два роки. Уряд працює над спеціальною постановою, де все буде розписано до найменших дрібниць.

Обладнувати нові медичні заклади Кабмін збирається найкращою на сьогодні апаратурою, не чекаючи при цьому її вітчизняних зразків. А от у найближчій перспективі пріоритет надаватиметься, звичайно, продукції українських виробників. Микола Азаров переконаний, що вони цілком здатні забезпечити внутрішні потреби. А уряд, зі свого боку, включить для них оптимальний режим сприяння.