КIБЕРЗЛОЧИННIСТЬ

На найближчi десять рокiв експерти прогнозують зростання атак хакерiв

Генеральний директор "Лабораторії Касперського", яка спеціалізується на розробці програмного забезпечення для захисту від комп'ютерних вірусів, Євген Касперський недавно заявив, що боротьба за будь-які дані (і за їх збереження) визначатиме обличчя погроз найближчих десяти років. Він спрогнозував, що кіберзлочинність розділиться на дві групи: перша спеціалізуватиметься на атаках на бізнес (часто на замовлення), а метою другої стануть пристрої, які контролюють наше існування, пересування та роботу багатьох відповідних служб. "Злам і крадіжка подібних систем, можливість безкоштовно користуватися різними сервісами, видалення або зміна інформації про себе чи замовника - ось що приваблюватиме і даватиме змогу заробити новому поколінню кіберзлочинців", - вважає експерт.

Чим це загрожує Україні? Згадаємо комп'ютерний вірус "Чорнобиль", від якого 26 квітня 1999 року постраждало близько півмільйона комп'ютерів у Австрії, Австралії, Ізраїлі, Великобританії, Росії та інших країнах. Зазнали тоді втрат й українські користувачі - за деякими даними, вірусом було пошкоджено близько 15% комп'ютерів країни. Особливістю "Чорнобиля" було те, що він знищував не тільки інформацію із жорстких дисків, а й пошкодив BІOS материнських плат. Після цього розвинуті країни почали вкладати значні кошти у захист комп'ютерних мереж.

Однак ідеального захисту не існує - зловмисники теж вдосконалюють системи зламу. Однією з найгучніших подій початку ХХІ століття став злам комп'ютерної мережі Пентагона у 2001-2002 роках. За звинуваченням у цьому у 2005 було заарештовано жителя Лондона Гарі Маккіннона. Тоді світові ЗМІ розповсюдили інформацію, що 39-річний безробітний системний адміністратор кілька разів проникав у комп'ютерні мережі американської армії, флоту, адміністрації Міноборони, а також космічного агентства NASA. Виявивши "дірки" в операційних системах військових комп'ютерів, англієць зміг встановити над мережею повний контроль: отримав доступ до великої кількості документів, а також міг керувати комп'ютерами Пентагона прямо з Лондона у будь-який зручний час.

Після арешту Маккіннона його адвокат стверджувала, що мотивом вчинку було бажання перевірити факт існування інопланетян. Також британець, відомий під ніком Solo, застосував стандартну хакерську аргументацію - він, мовляв, хотів продемонструвати Пентагону недоліки в системах безпеки мереж. За американським законодавством Маккіннону загрожувало до 70 років ув'язнення. Однак судова тяганина триває, здається, й досі.

Постраждати від кіберзлочинців можуть й пересічні громадяни. Для лиходіїв найбільшою цінністю була і є інформація, адже відомо: "Хто володіє інформацією, той володіє світом". Якщо не заглиблюватися у технічну термінологію, то комп'ютерні злодії діють приблизно так: розробляється невеличка програма-вірус ("черв'як", "троян"), яка може потрапити до вашого комп'ютера через Інтернет, флешку, електронну пошту тощо.

Спеціалізовані віруси розпочинають пошукову діяльність в інфікованому комп'ютері на предмет цікавої інформації. Це можуть бути і ваші персональні дані, номери рахунків, різноманітні паролі тощо. Знайшовши необхідне, вірус передає інформацію через мережу. В залежності від вкраденого, наслідки можуть бути різні: від втрати власної сторінки в соціальній мережі (наприклад "Однокласниках", що не так вже й критично) до виявлення на власній банківській картці жирного нуля замість N-суми, яка була там ще вчора.

Захистити ваші персональні дані можуть комп'ютерні антивіруси та різноманітні захисні програми. Однак, як говорять вітчизняні експерти з ІT-технологій, в Україні досі немає "комп'ютерної культури". Ми часто-густо економимо на антивірусах, тоді як у розвинутих країнах користувачі вкладають у захист значні кошти. "Якщо на підприємстві хоча б 5-10 комп'ютерів, власник має найняти спеціаліста з безпеки, а не студента зі знанням Wіndows", - зазначив один з експертів, який волів залишитися неназваним. Проте головне, на його думку, не антивірусні програми на комп'ютері, а "прокладка між стільцем та монітором". Себто користувач, який не буде лазити по підозрілих сайтах, скачувати незрозумілі програми та підключати до комп'ютера флешки сумнівного походження.