БЛАГОДІЙНІСТЬ

У МДЦ "Артек" відбувся Всеукраїнський фестиваль-конкурс "Щасливі долоні" для талановитих дітей-сиріт

У дитинстві я мріяла про "Артек" так само, як і тисячі дітей. І свою доньку відправляла туди на відпочинок, компенсуючи власну нереалізовану мрію. Але так до кінця і не усвідомлювала, чому вона кожного разу так ридає на вокзалі, не в силах розлучитися з новими друзями, а потім по телефону співає з кимось артеківських пісень. Сьогодні я це, здається, розумію, бо нещодавно вперше відвідала цю уславлену країну дитинства. А приводом став Всеукраїнський благодійний фестиваль-конкурс "Щасливі долоні".

Понад 600 дітей-сиріт з усіх регіонів України зібралися в дитячому центрі, щоб взяти участь у конкурсі талантів. Протягом десяти днів працювали творчі майстерні з вокалу і хореографії, журналістики і малювання. Можеш співати - вливайся в вокальний ансамбль, хочеш танцювати - працюй разом з юними танцюристами. Можеш здивувати своїми художніми роботами, дописами в артеківські часописи. Виставки дитячої творчості - обов'язковий підсумок роботи. Туди потрапляють кращі, і от Маша Можаєва, щоб привернути увагу до свого малюнка, просто взяла мене за руку і підвела до нього. Звісно, дівчинко, ти молодець!

Як і дуже артистична Неля Смирнова. Вона так пишалася своїм яскравим вбранням і лакованими чобітками, з таким ентузіазмом грала на сцені, що її диплом переможниці не викликав жодних сумнівів. Уже після концерту дівчинка розповіла, що живе у родині своєї тітки, має дорослу старшу сестру, а от мама померла, батька ж не знала зовсім. Неля не думала про майбутню професію, але обов'язково хоче добре вчитися.

До речі, юні таланти підготували чудовий підсумковий концерт. Бачили б ви, як хлопчики і дівчатка, наче справжні естрадні зірки, співали зі сцени! І не про "тусі-пусі", а про те, що головне - бути доброю людиною. Для дітей, які знайомі з непривабним боком життя, це має, напевно, більше значення, ніж для їхніх благополучних однолітків. Як і сам виступ на сцені разом з учасниками дитячих творчих колективів, так і досвід спілкування з відомими акторами, спортсменами. А до участі у фестивалі долучилися народний артист України Юрій Рибчинський, народний артист СРСР Василь Лановий, народний артист Росії Олександр Михайлов. Адже порада чи історія, розказана ними, навіть випадково сказане слово могли для когось із дітей стати визначальними і впливовими, підказкою у прийнятті рішення.

День спорту артеківці провели разом зі своїми спортивними кумирами - Олімпійськими чемпіонами Денисом Силантьєвим, Олександром Крикуном, Ольгою Павленко та Інною Осипенко-Родонською. Він розпочався з ранкової зарядки, продовжився майстер-класами з плавання і кікбоксингу, які провели Денис Силантьєв і Ольга Павленко, а закінчився веселими естафетами.

Від "Веселих стартів" отримали задоволення не тільки діти. Олександр Крикун виступав і тренером команди (до речі, вона впевнено перемогла), і м'яча підганяв, і не стримував емоцій - підтанцьовував, підстрибував і кричав разом з усіма. Денис Силантьєв теж виявив неабияке захоплення: "Ранкова зарядка - це було незабутнє видовище. Уявіть собі, 420 дітей на свіжому повітрі робили вправи. Рухалися злагоджено і красиво! А згодом ми просто почали танцювати. Це так емоційно заряджає! А потім я проводив в басейні майстер-клас з плавання. Бачив, з яким бажанням вони виконували мої поради, як втомилися. Запропонував перепочити, а вони просять: давайте ще! Мені дуже сподобалися діти - такі наполегливі, з характером. Бачу, що у нашої країни гарне майбутнє підростає! Їм тільки треба трошки допомогти".

От і настав останній день фестивалю. Ми їдемо в Ялту на заключне шоу. Гостей зустрічають актори на ходулях, святкову атмосферу створює весела музика. Діти в артеківській формі і галстуках, гості при параді і з квітами. Все "по-дорослому": популярні ведучі, знайомі обличчя політиків і бізнесменів у залі, яскраві номери концерту, дизайнерські букети і великі коробки з подарунками дітям, фінальний феєрверк над набережною. І все це заради дітей, які отримали шанс здійснити мрію завдяки сертифікатам на навчання. Вони не звикли до такої уваги, до камер та інтерв'ю журналістів.

Не залишилися без відзнак і дорослі, адже саме завдяки меценатам дитяча мрія набуває реальності. Тут варто згадати і про Укрзалізницю, яка не тільки взяла на себе піклування про більшість відзначених підлітків, а й взагалі за традицією підтримує дитячий центр.

... От я і відчула трохи, що таке "Артек". Тут люблять співати свої пісні і вільно виявляють здібності. Тут банальні і зрозумілі, на перший погляд, істини набувають конкретного змісту і залишаються здобутком дитини назавжди. Спіймала себе на думці, що до від'їзду ще півдня, а я вже сумую за "Артеком", який, на щастя, таки був у моєму житті. Невже тепер із дочкою разом будемо співати артеківські пісні?..

ПРЯМА МОВА

Олена ПІДДУБНА,
Генеральний директор МДЦ "Артек"

- Ви кілька років опікуєтеся талановитими дітьми, допомагаєте сиротам. Благодійність вже стала змістом вашого життя?

- Я дуже люблю дітей, в них сенс мого життя, адже я педагог за освітою. І віддавати своє тепло, свої сили дітям - це нормально. Щороку зростає коло моїх однодумців, які підтримують "Щасливі долоні" як меценати.

- У чому особливості нинішнього фестивалю?

- Ми проводимо його в "Артеку", життя в якому яскраве і запам'ятовується дітям надовго. Понад 600 дітей-сиріт цього року взяли участь у конкурсі, виявили свої таланти. Хоча всі вони гідні відзнаки, 18 підлітків наблизилися до здійснення своєї мрії - отримали сертифікати на освіту у вишах України і подальше працевлаштування. А троє з них - ще й путівки на відпочинок у дитячі центри Туреччини, Болгарії і Хорватії.

- Що далі?

- Наступного року прагну зробити фестиваль міжнародним, а для талановитих дітей-сиріт відкрити дитячий будинок, де вони могли б розвивати свої здібності.

- Під час церемонії нагородження керівник уряду Криму підтримав цю ідею. Чи є підтримка уряду країни?

- Так. Прем'єр-міністр України Микола Азаров відвідав "Артек", знає про наші потреби. Розуміння і допомога є.

- Що відчуваєте по завершенні?

- Я задоволена, бо фестиваль надав кільком підліткам реальні можливості у досягненні мети. Приєднуйтеся до нашої армії меценатів-чарівників, які роблять дітей щасливими!

ПОЗИЦІЯ ВЛАДИ

Василь ДЖАРТИ,
Голова Ради міністрів Криму

- Це дуже хвилюючий захід. Я побачив багато дітей, які, на жаль, позбавлені батьківського піклування, але дуже талановиті у різних сферах - навчанні, спорті, творчості. Я вдячний організаторам і педагогам, які віддають їм свою душу і своє серце. Ми тут стали свідками того, як турбота дорослих надихає дітей, дає їм поштовх до творчості, до пошуку гідного місця в житті. Я радий, що такий фестиваль проходить на кримській землі, в чудовому дитячому центрі "Артек", що є втіленням дитячої мрії. Державна влада і уряд Криму не можуть залишатися осторонь, бути байдужими до проблем дітей. Ми будемо створювати затишні дитячі будинки, а головне, будувати таку державу, в якій стане менше страждання і дітей без батьків. Адже таким чином ми піклуємося про майбутнє України.