ФУТБОЛ

Друге коло українського чемпіонату почалось із сюрпризів

Ніхто з трьох представників України в Лізі Європи не зміг взяти три очки, навіть граючи на своєму полі. Лише "Карпатам" вдалося підтримати реноме учасника континентальних змагань, зігравши внічию з "Дніпром". Ця зустріч виправдала назву центральної в турі. Матч пройшов на зустрічних курсах, кожний з суперників мав шанси відзначитись, та в останню мить оборонці виявлялися вправнішими або ж вирішальним ударам нападників бракувало точності.

Найбільше засмутили своїх прихильників "Динамо" і "Металіст". Справжнього нокаутуючого удару завдали динамівцям у київському дербі земляки з "Оболоні", забивши в кожному таймі по м'ячу у ворота віце-чемпіона. Знавці футбольної статистики повідомили: до злощасної минулої неділі динамівці провели із земляками з "Арсеналу" й "Оболоні" 40 матчів, в яких здобули 33 перемоги і сім разів розійшлися миром. І ось - перша поразка. Команда Сергія Ковальця зуміла позбавити суперника простору, організувавши щільну опіку динамівців по всьому полю. Останні так і не змогли визволитись із в'язких обіймів пивоварів, незважаючи на те, що другий тайм провели у найсильнішому на сьогодні складі. От тільки хочеться поставити запитання керівництву клубу: де ті придбані напередодні сезону суперлегіонери, яким уже пора було б показати себе в ділі? А "Оболонь", здається, стає в сезоні грозою лідерів, уже віднявши в перших двох команд Прем'єр-ліги сім очок з дев'яти.

Харків'яни взагалі примудрились за півгодини пропустити три голи у грі проти "Таврії". І хоча їм вдалося у доданий до першого тайму час двічі забити у відповідь, врятувати гру підопічним Мирона Маркевича не вдалося. "Нам потрібно зараз у першу чергу потурбуватися про оборону. Взимку будемо думати", - сказав наставник "Металіста" після матчу. Варто взяти до уваги і ще одну висловлену ним думку: "Виходячи з результату, ми не відновилися після матчу з "Сампдорією".

Справді, чи справедливо ставити наші провідні клуби в такі умови, коли через два дні після напружених ігор з міцними європейськими суперниками їм доводиться знов виходити на поле? Може, варто ці ігри переносити на понеділок?

Порадував своїх уболівальників "Шахтар". Не так, можливо, грою проти "Кривбасу", як досягнутим результатом. Слід віддати належне підопічним Юрія Максимова, які на рівних зіграли з лідером чемпіонату і могли розраховувати на кращу долю. Проте клас є клас. Майстровитим бразильцям з Донецька вистачає одного-двох моментів, аби вразити ворота суперників, тоді як криворіжцям такого вміння ще бракує. Але загалом цю гру "Кривбас" може записати собі в актив, з чим цілком згодні були його прихильники на трибунах. Що ж до "Шахтаря", то, певне, він уже тепер може тішитися черговим чемпіонським званням.

Здається, потрапив у свою "колію" запорізький "Металург". Після другої поспіль перемоги його шанси врятуватись від пониження в класі не такі примарні, як ще півмісяця тому. А от у "металургів" з Донецька щось зламалось - друга поспіль домашня поразка. На цей раз розгром від "Іллічівця".

ТАБЛО "УК"

ПРЕМ'ЄР-ЛІГА, 16 тур

Ворскла - Волинь - 0:1 (Піщур, 33, пенальті)

Севастополь - Зоря - 0:1 (Фомін, 85)

Кривбас - Шахтар - 0:2 (Едуардо, 45+1, Жадсон, 89)

Металург З - Арсенал - 2:1 (Пісоцький, 66, Фабіо, 87 -Старгородський, 50)

Металург Д - Іллічівець - 0:3 (Пуканич, 43, Ярошенко,51, 60, обидва з пенальті)

Динамо - Оболонь - 0:2 (Худзік,7 Сибіряков, 62)

Металіст - Таврія - 2:3 (Тайсон, 45+1, Олійник,45+3 -Шиндер, 2, Корнєв, 9, Донець,31)

Карпати - Дніпро - 0:0

Лідери: Шахтар - 43 очки, Динамо - 35, Металіст - 31

Бомбардири: Селезньов, Ідахор - по 9 м'ячів, Девіч, Олійник, Ярмоленко - по 7

17 тур:

12 листопада

Оболонь - Металург Д

13 листопада

Іллічівець - Ворскла, Шахтар - Металург З, Металіст -Севастополь

14 листопада

Арсенал - Зоря, Таврія - Динамо, Карпати - Кривбас, Волинь - Дніпро