ЕКОБЕЗПЕКА

 Відходи з-під Айка не виявили себе на Одещині, проте МНС воліє перестрахуватися

Саме сьогодні (27 жовтня), за розрахунками Дунайської гідрометобсерваторії МНС України, потенційно забруднена вода має завершити своє проходження повз українські береги. Тобто, коли хімікалії мали б дістатися нашої території, то вони б вже це зробили.

Втім, протягом двох минулих тижнів державна екологічна інспекція з охорони навколишнього середовища Північно-західного регіону Чорного моря жодного разу не фіксувала істотних змін у стані дунайської води. Забруднюючі речовини в річці перебувають на рівні фонових і не перевищують максимально допустимий рівень. Зокрема, відповідає середньому значенню показник кислотно-лужного балансу, в той час коли багаті на луги угорські відходи неодмінно підвищують лужність води. Саме це явище зафіксували вже через три дні після аварії румунські екологи у річці Раба, що впадає у Дунай на його 1830 км.

Втім, української частини Дунаю забруднення, схоже, не дісталося. "По-перше 1830 км - це досить велика відстань для забруднення, в основі якого - важкі метали, - каже начальник відділу планування заходів цивільного захисту ГУ МНС України в Одеській області Андрій Галак, - по-друге, наші сусіди вище по Дунаю перешкоджають поширенню червоного шламу у воді".

Попри ці сприятливі фактори, служба МНС воліє перестрахуватися. Від 9 жовтня в області діє оперативний штаб, готовий вжити заходів у випадку, коли наслідки угорської аварії все ж дістануться українського Придунав'я. Зокрема, визначені джерела та технічні засоби, з допомогою яких міста Кілія, Вилкове і Татарбунари будуть забезпечуватися привізною водою у разі, якщо через виявлене забруднення доведеться призупинити роботу питних водозаборів у цих населених пунктах.

Вже зараз Дунайська басейнова санепідстанція запропонувала капітанам річкових суден на ділянці від впадання річки Раба і до устя не використовувати дунайську воду для пиття і приготування їжі.

Екологи попереджають про відкладену небезпеку, зумовлену угорською аварією. "Ртуть та миш'як - це дуже небезпечні токсиканти, - каже завідувач відділу якості водного середовища Інституту біології Південних морів Сергій Дятлов, - вони прекрасно накопичуються і передаються по харчових ланцюжках. Передусім вони впливатимуть на кормову базу риб, а через них можуть потрапляти й до людського організму". Через те не виключається, що доведеться запроваджувати тимчасову заборону на риболовлю у Дунаї. Коли можна буде дати відбій хімічній тривозі, в ГУ МНС наразі відповісти не можуть.