Архіви мають іноді вирішальний вплив на життя людей. Прикладом цього можуть слугувати архіви служб безпеки колишніх репресивних режимів.

Сьогодні держава гарантує право на вільний доступ до такого роду документів усім – не лише громадянам України, але й іноземним громадянам і особам без громадянства, які перебувають у нашій країні на законних підставах. Прийнятий рік тому Закон «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» відкриває дослідникам і будь-яким іншим користувачам доступ до документів з інформацією, яка була створена, отримана або знаходилася у 1917-1991 роках в: радянських органах державної безпеки (від Надзвичайної комісії до Комітету державної безпеки), міністерствах внутрішніх справ та юстиції, прокуратурі, судах, трибуналах і позасудових органах, розвідувальних органах Радянської (Червоної) армії, їхніх підрозділах та підпорядкованих їм загонам, а також усіх інших органах, які існували до проголошення Україною незалежності й діяльність яких порушувала права та свободи людини і громадянина.

Щоб отримати доступ, скажімо, до архівних документів репресивних органів, потрібно заповнити заяву встановленого зразка в обласному архіві за місцем проживання, вказавши, з якою саме справою чи документом ви хочете працювати, та показати паспорт або посвідчення особи. Жодних інших документів від вас не вимагатимуть. Якщо потрібна справа зберігається в архіві, куди ви звернулись, вам повідомлять, коли можна прийти й ознайомитись із потрібними вам документами, в іншому – розкажуть, до якої установи треба звернутись.

За деякими архівними документами вже не потрібно їхати до Києва чи куди інде, щоб ознайомитися з матеріалами, багато з них вже є оцифровані, виставлені в мережу Інтернет. І з будь-якого куточка світу тепер можна зайти на сайт архіву, переглянути документи та скачати їх.

Окрім того, однією з найважливіших суспільних функцій, зокрема, Державної архівної служби є виконання соціально-правових, генеалогічних і тематичних запитів громадян через надання архівних копій та довідок. Серед найпоширеніших звернень громадян до архівних установ виділяються такі: пошук втрачених документів про родичів, генеалогічних запитів, прохання допомогти отримати інформацію про трудовий стаж та заробітну плату (необхідних для оформлення або перерахунку пенсій) тощо.

Зокрема, виконання запитів щодо соціального захисту та забезпечення прав громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства як на території України, так і за її межами, а також задоволення інтересів населення, пов'язаних із доступом до ретроспективної документної інформації, займає провідне місце в роботі державних архівів і, згідно з Законом України «Про Національний архівний фонд та архівні установи» (ст. 35), здійснюється безкоштовно. Виконання ж тематичних, персональних та майнових запитів до архіву здійснюється як платна послуга або пропонується фізичній/юридичній особі, що звернулася до архіву з таким запитом, провести самостійний пошук за документами архіву у читальному залі.

Переважно позитивно вирішуються питання громадян, які звертаються на урядову «гарячу лінію» із зверненнями соціально-правового характеру.

Так, заявник із м. Львів звернувся на урядову «гарячу лінію» з бажанням отримати інформацію про причини судимості його батька (у 1948 році) та матері (у 1951-1952рр.), проте не знав куди йому звернутися. Державною архівною службою України громадянину було надано роз’яснення щодо отримання документів в Управлінні служби безпеки України у Львівській області.

Жителька м. Івангород Ленінградської області Російської Федерації зателефонувала на урядову «гарячу лінію» з проханням роз’яснити їй, куди потрібно звернутися для отримання довідки для оформлення пенсії як колишньому працівнику МВС УВС Івано-Франківського облвиконкому. Заявниці було надіслано поштою необхідну їй довідку.

Заявниця зі Зборівського району Тернопільської області звернулася на урядову «гарячу лінію» з тим, щоб їй допомогли відновити втрачені документи про приватизацію землі або повідомити куди необхідно звернутися для вирішення питання щодо отримання таких документів. Жінка намагалася відновити документи і тому звернулася до Держкомзему в Зборівському районі, проте, як з’ясувалося, на зберігання в державний архів області ці документи не надходили. Державним архівом Тернопільської області громадянці було рекомендовано звернутися в архівний відділ Зборівської райдержадміністрації.

Урядова «гаряча лінія» є надійним посередником між урядом і громадянами, що дозволяє оперативно надавати заявникам рекомендації, вирішувати їх нагальні проблеми, а також усувати недоліки в роботі органів виконавчої влади.

Загалом за період з 6 по 12 червня на урядову «гарячу лінію» надійшло 36 323 дзвінки, через Інтернет зареєстровано 738 звернень.

0-800-507-309 – урядова «гаряча лінія» – працює цілодобово.

0-800-503-045 – «гаряча лінія» для підприємців.

0-800-505-607 – спеціалізована «гаряча лінія» для постраждалих під час Революції Гідності.

044-284-19-15 – для жителів м. Києва.