Аби підняти економіку, ми готові переймати найкращий світовий досвід

Нинішні обсяги українсько-канадської взаємної торгівлі не відповідають потенціалу двох держав, тому є необхідність її активізувати, як і взагалі всі напрямки співробітництва. Таку думку висловив Прем'єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі зі своїм канадським колегою Стівеном Гарпером, який перебував в Україні з офіційним візитом.

Відзначаючи конструктивний характер двостороннього співробітництва і динаміку відносин, Микола Азаров наголосив: "Нам є що запропонувати Канаді, і Канаді є що запропонувати нам. Таким чином, потенціал нашого співробітництва досить значний".

Торкаючись внутрішньополітичної ситуації, глава українського уряду запевнив заокеанського гостя, що зроблено все можливе для вільного й демократичного волевиявлення народу на найближчих місцевих виборах: "Ми налаштовані працювати з будь-якою владою, яку обере народ на місцях".

А Стівен Гарпер заявив, що Канада з цікавістю спостерігає за демократизацією України і високо оцінює намір нашої держави провести ці вибори на високому рівні, повідомляє департамент інформації та масових комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів.

Процеси, що відбуваються нині в українському суспільстві, дадуть змогу вже наступного року вийти на докризовий рівень валового внутрішнього продукту. Світова економічна криза завдала Україні значних збитків. Торік вона втратила 15% ВВП, а дефіцит держбюджету сягнув понад 16%. Цьогоріч, за словами Миколи Азарова, вдалося скоротити дефіцит бюджету до 5%, на стільки приростити і ВВП.

У цілому урядові реформи спрямовані на модернізацію вітчизняної економіки та запровадження інвестиційно-інноваційної моделі розвитку України. Скажімо, податкова реформа створить в Україні найпривабливіший в Європі інвестиційний клімат і стане каталізатором прискореного економічного розвитку нашої держави.

Це сприятиме збільшенню кількості українських студентів за кордоном. "Наступного року за державні кошти на навчання до кращих європейських і світових університетів буде відправлено 300 українських студентів. Ще через рік ми направимо 3000 студентів", - наголосив Микола Азаров.

Здійснюється й програма реформування освіти, розрахована на десять років. Вона дасть змогу значно підвищити рівень підготовки українських викладачів та студентів, а Україні - вийти на нову якість підготовки кадрів. Тому наша сторона зацікавлена в співпраці з Канадою у сфері освіти, резюмував Микола Азаров.