У "Шахтаря" є два тижні для роботи над помилками

 

Черговий матч донеччан в груповому турнірі Ліги чемпіонів повернув нас до реальної оцінки можливостей українського чемпіона. Уже тривалий час "Шахтар" не зустрічався з клубами, які становлять еліту європейського футболу. До головного континентального футбольного турніру гірники пройшли без кваліфікації, і мірилом їхньої майстерності стали ігри внутрішнього чемпіонату і матчі проти "Партизана" і "Браги". На жаль, гідних суперників серед них не виявилося. Не ті тепер "Дніпро" і "Металіст". Не кажу вже про вкрай розбалансоване "Динамо", яке роздає очки чемпіонам Білорусі і Молдови. Отож безперечне лідерство гірників у першості України скорше показник негараздів в українському футболі, ніж високого класу "Шахтаря". Тепер, після матчу з лондонським "Арсеналом", це стало очевидним.

Важко назвати ланку в команді гостей, яка показала б гідну гру. Підвів завжди надійний Андрій П'ятов. У вирішальні моменти не допомогли йому захисники, серед яких явно не вистачало Дмитра Чигринського. Гравці середньої лінії часом непогано тримали м'яч, але зіграти гостро попереду не спромоглися. Ну а єдиний форвард Луїс Адріано найбільше "відзначився" тим, що змарнував єдину реальну для себе можливість забити гол, вийшовши сам на сам з воротарем господарів, а також заробленим пенальті у власні ворота. Причому сталося це на початку другого тайму, коли, здавалося, з виходом на поле Дугласа Кости "Шахтар" вирівняв гру. Та після третього гола з позначки всілякі сумніви щодо остаточного підсумку гри відпали. Більше того, господарі змогли довести рахунок до розгромного. Сім ударів завдали вони в площину воріт гірників і п'ять з них досягли мети. Це і є показником високого класу команди.

Чи можемо розраховувати на позитивний для "Шахтаря" результат за два тижні? Залежить від того, наскільки правильні висновки зробить команда з уроку, який їй дав один з грандів європейського футболу на Емрейтс стедіум. Сподіватимемося на краще.

Після матчу своїми думками з журналістами поділився наставник "Шахтаря" Мірча Луческу: "Виправдання сьогоднішньому результату немає. Ми зробили "Арсеналу" три подарунки: пропустили два безглуздих голи, плюс пенальті, який суддя призначив, напевне, під тиском публіки. За рахунку 3:0 вже все було зрозуміло. А до першого гола суперник нічого не створив біля наших воріт, і лише завдяки нашим подарункам команди пішли на перерву з таким результатом. Найголовніше тепер зробити правильні висновки з сьогоднішньої гри і добре підготуватися до матчу, який відбудеться у Донецьку через два тижні. Сподіваюся, в повторній грі моя команда буде сміливішою і впевненішою в своїх силах".

ТАБЛО "УК"

ЛІГА ЧЕМПІОНІВ. Група Н

"Арсенал" (Англія) - "Шахтар" (Україна) - 5:1 (Сонг, 19, Насрі, 42, Фабрегас, 60, з пенальті Вілшир, 66, Шамах, 69 - Сілва, 82)

"Брага" (Португалія) - "Партизан" (Сербія) - 2:0 (Ліма, 35, Матеус, 90)   

 ІВНПМО
Арсенал330014:29
Шахтар32015:56
Брага31022:93
Партизан30031:60