СПОРТ

Команда Калитвинцева зазнала першої поразки на шляху до Євро-2012

На стадіоні "Нельсон Мандела Бей" у Порт-Елізабеті 2 липня відбувся один із найцікавіших матчів африканського мундіалю - Нідерланди - Бразилія. "Летючі голландці" у чвертьфіналі поставили жирний хрест на надіях південноамериканців стати шестиразовими чемпіонами світу.
 
З того зіркового складу тренер Маноло Менезес, який замінив знаменитого Карлоса Дунгу, залишив трьох гравців - Робіньо, Дані Алвеса та Нілмара. Наставника чарівників м'яча легко зрозуміти. Збірна України готується до домашнього Євро, а її титулований суперник - до Кубка світу-2014, який проходитиме на батьківщині Пеле.
 
Ось такий перспективний колектив протистояв дружині Юрія Калитвинцева минулого понеділка на стадіоні англійського міста Дербі. На тлі найтитулованішої команди планети особливо яскраво проявилися наші власні недоліки. Обидва м'ячі у ворота Андрія Диканя влетіли після атак, які номінальні господарі поля проводили правим флангом. На цій ділянці поля бразильцям протистояли Володимир Польовий із запорізького "Металурга" та харків'янин Олександр Романчук. Зрозуміло, що задовільними дії цього дуету назвати важко. Гострою проблемою залишається лінія атаки. Ні киянин Артем Мілевський, ні Євген Селезньов з "Дніпра" не мають яскраво виражених спринтерських якостей. А в сучасному футболі без швидкості обіграти суперника один на один майже неможливо.
 
Кілька слів про лідерів національної дружини. Андрій Шевченко нічим не вразив у київській зустрічі з Канадою. У Дербі з капітанською пов'язкою вийшов на поле Анатолій Тимощук. Сотий матч у синьо-жовтій футболці півзахисник мюнхенської "Баварії" навряд чи буде згадувати з приємністю.
 
Усередині першого тайму вихованець волинського футболу припустився дитячої помилки - недолугою передачею назад вивів сам на сам з Андрієм Диканем форварда "Мілану" Пато. На щастя, нас врятувала штанга. З таким рівнем надійності гри 31-річного ветерана важко сподіватися на успіх у поєдинках будь-якого рангу.
 
- Гадаю, бразильці змусили наших хлопців замислитися над переоцінкою цінностей, - зазначив на прес-конференції Юрій Калитвинцев. - Мені сподобалася реакція футболістів: після закінчення матчу у роздягальні вони ховали очі, їм було соромно. Напередодні зустрічі багато хто з них зневажливо поставився до суперника. На полі "Прайд Парк" досить швидко з'ясувалося - вони це робили даремно.
 
На думку кореспондента "Урядового кур'єра", у збірній настав час рішучої зміни поколінь. Євген Коноплянка, Ярослав Ракицький, Роман Зозуля, Андрій Ярмоленко, Сергій Кравцов, Тарас Степаненко - провідні виконавці молодіжної збірної України стукають у двері головної команди країни. Саме вони мають стати основою дружини, яка готуватиметься до наступного чемпіонату Старого Світу.
 
ТАБЛО "УК"
 
Товариська зустріч 
Бразилія - Україна - 2:0 (Даніел Алвес, 25, Пато, 64) Україна: Дикань, Кучер, Мандзюк, Федецький, Романчук, Польовий (Гай, 72), Тимощук, Ротань, Гусєв (Худобяк, 46), Алієв, Мілевський (Селезньов, 61).