Уряд займається бюджетним та податковим процесами вже півроку. Проект Державного бюджету на 2016 рік дасть змогу виконати всі соціальні зобов’язання й критерії фінансової стабільності, а новий Податковий кодекс допоможе провести збалансовану й економічно ефективну реформу. Такими словами Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк розпочав чергове засідання уряду.

Він висловив сподівання, що два надважливі для країни документи заручаться підтримкою потрібної кількості голосів у Верховній Раді. Щоб уникнути гострих кутів, урядовці разом із представниками коаліційної більшості проводять технічні дискусії. Однак, за словами Прем’єра, на консультації зголошується прийти замало народних обранців. Він все-таки сподівається не на політичний, а на прагматично обгрунтований інтерес парламентаріїв, саме тому закликає їх доопрацювати документи. 

«Ми не маємо права політизувати процес. Державний бюджет — це політика країни стосовно своїх громадян та шляхи забезпечення фінансової стабільності», — резюмував глава уряду.

Він також нагадав, що Міністерство фінансів оприлюднило ці два законопроекти, і повідомив, що отримав лист від Президента Петра Порошенка із проханням продовжити роботу над проектами документів до 4 грудня. «Блок Петра Порошенка має пропозиції і готовий до цього числа їх надати. Ми йдемо назустріч колегам по коаліції, щоб законопроекти було узгоджено», — повідомив Прем’єр.

А перед тим як перейти до озвучення головних пунктів бюджетної політики на наступний рік, він заявив, що успішне ухвалення збалансованих проектів законів — головний критерій отримання третього траншу МВФ та запорука загальної підтримки України зовнішніми кредиторами. Йдеться про 4 мільярди доларів.

Запропоновано провести радикальну податкову реформу, щоб малий та середній бізнес розвивався і збільшував надходження до головного кошторису країни. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

За базу курсу взято 24 гривні

В урядовому проекті Державного бюджету України на 2016 рік прописано бюджетний дефіцит 3,7% ВВП. Запропоновано провести й радикальну податкову реформу, щоб малий та середній бізнес розвивався та збільшував надходження до головного кошторису країни. Держбюджет потребує скорочення видатків. Тут Арсеній Яценюк підкреслив, що уряд не піде на зменшення соціальних витрат і в проекті документа підвищує грошові доходи населення на 12%. Це не що інше, як соціальні стандарти. У проекті закону закладено 24 гривні за долар як базовий показник курсу. Інфляцію прогнозують на рівні 12%.

Та головна стаття витрат стосується національної безпеки і оборони. «Війну Росії проти України не завершено, тому обсяг фінансування нацбезпеки із загального та спеціального фондів становитиме 100 мільярдів гривень. Це на 10 мільярдів гривень більше від торішнього показника», — розповів Арсеній Яценюк. На оборонну потребу може з’явитися додаткове джерело фінансування. Торік за?арештовано 1,5 мільярда доларів активів, якими володіли Віктор Янукович та його поплічники. У зв’язку з цим Прем’єр звернувся до парламентаріїв, правоохоронців та представників судової гілки влади зі слушною пропозицією: «Ви маєте провести процедуру конфіскації коштів. Завдяки юридичним процедурам у 2016 році до держбюджету надійде понад 40 мільярдів гривень». Саме ці кошти сформують спеціальний фонд. Їх використовуватимуть на нацбезпеку і оборону та інші витрати за потреби.

Крім цього, у проекті Держбюджету уряд передбачив значне зростання фінансових капітальних витрат на потреби регіонального розвитку, включно з територіальними громадами, які об’єдналися. Загалом це 5,7 мільярда гривень.

За словами глави уряду, Мінфін разом із західними консультантами напрацював базову потужну та ефективну податкову реформу. «Ми готові до повного діалогу із партнерами по коаліції. Кращі ініціативи щодо адміністрування податків, ефективної системи відшкодування ПДВ ми готові включити до проекту Податкового кодексу. Ми далі працюємо з партнерами по коаліції. Вітаємо їх бажання внести пропозиції. Протягом тижня завершимо технічні консультації. Сподіваюся, інтерес до співпраці з урядом буде більшим, і у Верховній Раді голосування буде злагодженим та на благо народу», — наголосив Арсеній Яценюк.

Одностороннього діалогу не буде

1 грудня завершився 13-й раунд консультацій із Росією щодо запровадження угоди про ЗВТ. Тристоронні технічні консультації відбулися на рівні профільних міністерств. «Там ЄС і Україна виступили разом, а Росія — як країна, яка не хоче, щоб ця угода набула чинності, — сказав Прем’єр. — Аргументація цієї країни не витримує критики. Росія має усвідомити, що угода запрацює з 1 січня за будь-яких обставин. Ми ще раз готові інтерпретувати їм угоду та провести зустрічі. Росія висунула умови щодо відтермінування на 10 років запровадження технічних та фітосанітарних стандартів, визначених угодою про ЗВТ. Ми цього не робитимемо. Мета Росії — перешкодити розвиткові української економіки та завадити українським товарам бути конкурентними».

Опісля Арсеній Яценюк озвучив статистичні дані за останні дев’ять місяців. Основний торговельний партнер України — ЄС: наша торгівля вписується в цифру 39,2%. А від російського ринку вітчизняні ринки стали менш залежними утричі — 12,8%. За умови запровадження Росією торговельного ембарго Україна втратить, за оцінками уряду, до 600 мільйонів доларів. На кожне їхнє обмеження наша сторона реагуватиме дзеркальними санкціями. Саме тому Прем’єр вноситиме до парламенту законопроект зі змінами до Закону «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики».

«Щоб Україна могла застосовувати дзеркальні санкції проти тих країн, які не виконують своїх двосторонніх зобов’язань», — сказав глава уряду, додавши, що одностороннього діалогу не буде.

Говорив він і про торговельну агресію РФ проти Туреччини та про можливе запровадження ембарго на постачання до цієї країни зернових та олії. Якщо так станеться, Україна планує простягнути руку Туреччині й гарантувати її продовольчу безпеку. До речі, Мінагрополітики вже провело потрібні консультації.

А 4 грудня українська делегація вирушає на переговори зі Світовою організацією торгівлі. Там відбудуться технічні консультації щодо спору про блокування постачання українських вагонів до Росії.

Арсеній Яценюк наголосив, що 11 грудня уряд готовий до повного звіту перед народом і Верховною Радою за рік роботи. З понеділка о 12 годині міністри звітуватимуть про виконання плану дій також. Ідеться про чотири блоки: гуманітарний, безпековий, економічний та антикорупційний.

А ще Прем’єр заявив, що у новій структурі КМУ слід пропонувати всім членам уряду вивести всі держкомпанії з-під управлінь міністерств. «Міністри повинні визначати державну політику, сформувати сім державних холдингів, якими управлятимуть незалежні компанії. Це ключова реформа управління державною власністю. Взірець: корпоратизація Укрзалізниці, новий статут НАК «Нафтогаз України» та реформа управління енергетичним сектором», — сказав Арсеній Яценюк.