Відтоді, як з’явилася чарівна програма Photoshop, без якої не уявляють роботи сучасні фотографи, кількість підроблених зображень, що потрапляють в Інтернет, різко зросла. Достеменно невідомо, що є мотивацією для створення таких підробок, — чи то бешкетництво, чи то бажання виокремитися або ввести когось в оману, проте багато користувачів сприймають результати таких підробок за чисту монету.

Побувати одночасно на острові і в замку не вдасться. Фото з сайту bigpicture.ru

Нещодавно ресурс bigpicture.ru зібрав двадцятку найцікавіших фальшивих фотографій, які обійшли весь світ і на які «повелося» чимало людей.

Ось, приміром, замок на острові. Ця абсолютно фантастична фотографія з’являється в мережі з певною періодичністю протягом кількох останніх років. Найдопитливіші намагаються знайти місцину на мапі. А насправді зображення зробили шляхом  суміщення фото одного з німецьких замків зі скелястим островом у Таїланді.

А пір’ячко насправді рябеньке. Фото з сайту bigpicture.ru

Автори іншого знімка стверджували, що в китайських лісах сфотографували рідкісну сову з пір’ям усіх кольорів веселки. Хоч насправді  це звичайна яструбина сова, розфарбована за допомогою всевмійка-фотошопу.

Скуштувавши таку скибку, можна ще багато навигадувати… Фото з сайту bigpicture.ru

Однак навіть ті, хто повірив в існування незвичайного птаха, не могли здогадатися: сова ніколи не скуштує місячного кавуна не тому, що вона мисливець і хижачка, а тому, що твердження про нібито  дуже дорогий кавун незвичного кольору, який продається в Японії, — насправді вигадка. На жаль, не існує таких кавунів, і це  фото — банальна підробка.

Отож заклик не вірити очам своїм  в епоху Інтернету не втрачає актуальності. А про можливості фотошопу в шоу-бізнесі й царині залагодження сердечних справ, гадаємо, краще промовчати. 

 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»