Шкода, але крадіжка чи бешкет у пасажирському транспорті — явище не рідкісне. Якось, спізнившись на останній автобусний рейс, змушена була повертатися з гостей нічною електричкою. У вагоні компанія молодиків поводилася неадекватно: пиячила, злословила, чіплялася до пасажирів. Хтось викликав міліцію, і через кілька зупинок наряд зайшов у вагон. Однак сталася дивовижа: хулігани, кимсь попереджені, принишкли, а ті, хто від них потерпав, не стали скаржитися. Кількох людей, які спробували правоохоронцям розповісти, що трапилося, осмикнули інші пасажири. Мовляв, міліція їх нікуди не забере і вам доведеться з ними їхати далі.

Хто речі пильнує — жертвою злодіїв не стає. Фото Світлани Скрябіної

SOS має прозвучати миттєво

Не менше неприємностей і в тих, у кого щось украли під час подорожі. Розслідування таких злочинів — це компетенція транспортної міліції, під  опікою якої не лише територія вокзалів, рухомий склад, а й тисячі кілометрів сталевих магістралей. Отож що робити, якщо, скажімо, крадіжка сталася під час стоянки поїзда або якщо він уже в дорозі?

— Одразу слід звернутися до начальника поїзда або ж якнайшвидше  зателефонувати в міліцію, — радить начальник управління МВС на Південно-Західній залізниці В’ячеслав Сокірко. —  Якщо правоохоронці не встигнуть на місці з’ясувати всі обставини злочину і прийняти відповідні рішення, то поїдуть у  потязі далі, щоб розібратися у всьому, що сталося, встановити й опитати свідків. Якщо ж злочин скоєно в потязі, який вирушив зі станції й подолав певну відстань, повідомлення розглядають і по свіжих слідах вживають заходів щодо його розкриття у тому відділенні,  на чиїй території відбулося правопорушення.

Значно складніше розкривати злочини, про які заявлено через певний час. Приміром, пасажир виявив пропажу особистих речей не одразу, а вранці, коли прокинувся, а то й значно пізніше. За цей час поїзд пройшов чимало станцій. На якій з них сів у потяг зловмисник, коли скоїв крадіжку і коли зійшов? Усе це з’ясувати непросто. Саме тому 44 крадіжки у пасажирів цього року залишились нерозкритими.  Однак усі ці злочини зареєстровано, і за ними тривають слідчі дії.

Як не стати жертвою

Тож заклики правоохоронців не залишати без нагляду свої речі, не передавати їх на збереження стороннім особам, а найцінніші тримати при собі, не розпивати спиртне з незнайомими в купе, не демонструвати коштовності, не інформувати про мету подорожі, що допоможе зловмиснику вирахувати вміст вашого гаманця, — не порожні слова. Як і настійне прохання якнайскоріше повідомляти про злочин, адже розкрити його по гарячих слідах значно легше, вчасно відрізавши зловмисникові шляхи до відступу.

А ще правоохоронці радять: вирушаючи в дорогу, не варто брати із собою зайві кошти. Якщо ж є певна сума про запас, заховати її якнайдалі. Гроші, телефон та інші цінності бажано носити у внутрішніх кишенях, які обов’язково треба застібати. Придбаваючи квитки чи купуючи щось на вокзалах, не треба «світити» вмістом гаманця. Сумку з речами слід повернути  застібкою вперед, щоб до неї не було доступу ззаду. Маленькі сумочки з предметами першої необхідності та гаманцем варто тримати перед собою і періодично перевіряти всі замки. Якщо  на вокзалі чи на пероні юрба, це не обов’язково ті, хто від’їжджає. Злодюжки не працюють поодинці. У штучно створеній штовханині їм діяти найлегше.

— Спектр нашої відповідальності широкий, — продовжує В’ячеслав Сокірко. – До нього, крім  охорони громадського порядку на вокзалах та станціях, входять запобігання та розкриття крадіжок вантажів та верхньої будови колії, розкриття розбоїв, пограбувань та протидія шахрайствам, боротьба з корупцією, організованою й економічною злочинністю на транспорті, протидія незаконному обігу наркотиків. Навіть виявлення та затримання злочинців, яких розшукують, осіб, що користуються вкраденими або загубленими паспортами, — також у нашій компетенції.

І це ще не все. Окрім уже названих — запобігання різноманітним порушенням, серед яких незаконне вирубування лісосмуг поблизу залізничних колій, робота з підлітками, які «розважаються» биттям вікон потягів чи залізничних світлофорів, з тими, хто намагається проїхати на даху вагона або ж, поспішаючи, перебігають колії перед самим потягом і часто стають винуватцями аварії чи жертвами. Щодо останнього, то це стосується й дорослих, які не дотримуються правил поводження на залізниці.  

Варто додати, що несуть службу транспортні міліціонери і в прикордонній зоні. Вони часто знімають із потягів злочинців,  яких розшукують правоохоронні органи різних областей України та навіть інших країн. Тож забезпечення правопорядку на транспорті вимагає від них  професіоналізму, знання не тільки своєї спеціальності, а й особливостей функціонування транспортних служб, уміння миттєво орієнтуватися в обстановці, яка постійно змінюється.