КОЛІЗІЯ

Заборгованість із зарплати комунальникам гальмує опалювальнийсезон на Луганщині

Технічно Луганщина підготувалася до зими успішно. Це відзначив і міністр з питань житлово-комунального господарства Юрій Хіврич. Посадовці області кажуть, що тарифи на послуги для населення до кінця року не переглядатимуться. Але щоб слюсарі та оператори котелень працювали з максимальною віддачею, очільникам міських адміністрацій треба ліквідувати борги перед працівниками системи ЖКГ.

- На жаль, сьогодні область по міністерству має найбільший борг із заробітної плати (із загальної суми по Україні 106 млн грн - 12,5 млн грн припадає на Луганщину). Це саме ті борги, що треба віддати людям, які займатимуться пуском тепла, підключенням житлових будинків. Якщо ми сьогодні не віддамо цим людям зарплату, вони не матимуть стимулів до роботи. А працювати доведеться чи не цілодобово, без вихідних, бо ті, хто займався пуском тепла, знають, яких сил та якої організованості вимагає така робота, - повідомив Юрій Хіврич, звертаючись до міських голів Луганщини.

Де живуть найтерплячіші?

Серед міст-боржників попереду Лисичанськ - на його частку припадає майже половина сукупної заборгованості по зарплаті працівникам ЖКГ Луганщини - 5,5 млн грн. На своє виправдання міський голова Сергій Дунаєв заявив, що встиг ці борги скоротити майже вдвічі.

- Коли став міським головою, заборгованість була за 6 місяців, сьогодні скоротили працівникам тепломережі до 4,5 місяця, а міськводоканалу - до 3-х, - зауважив він. - На найближчій сесії міської ради розглядатимемо дохідну частину міського бюджету, ухвалимо рішення щодо дотацій тепломережі й водоканалу.

А ось щодо ситуації в Брянці й Красному Лучі... Представники цих міст навіть не змогли відповісти, з яких джерел планують погасити борги із зарплати працівникам ЖКГ. Як прокоментував ситуацію в Брянці голова облдержадміністрації Валерій Голенко, "там сьогодні немає системи керування взагалі". Ще 4 червня він підписав розпорядження "Про створення робочої групи для вивчення стану справ у виконавчих комітетах Брянківської й Краснолуцької міських рад з питань формування міських бюджетів на 2010 рік". Результати керівник робочої групи, начальник Головного фінансового управління області Юрій Балковий презентував на колегії облдержадміністрації 12 серпня. Перевірка встановила, що керівництво свідомо закладає у міський бюджет величезний дефіцит.

Економний Алчевськ

А ось в Алчевську шукають шляхи для здешевлення собівартості житлово-комунальних послуг. Тут багато зробили, аби місто нормально перезимувало. Цього року тільки на заміну тепломереж у місті було витрачено 6 млн грн. Побудовано новий блок електростанції. Він може використовувати й коксовий газ від Алчевського металургійного заводу. Вартість 1 тис. куб. м такого газу становить лише 200 грн. Це відчутна економія.

Якщо новації алчевців пройдуть випробування успішно, то місто, що стало колись символом лиха, має шанси зайняти місце серед лідерів енергозбереження. Питання заощадження ресурсів особливо важливе для Луганщини, де основна проблема - це поставка енергоносіїв.