Перебування у Китайській Народній Республіці глава Української держави розпочав із міста Сіань. Там він провів зустріч із Головою народного уряду провінції Шеньсі Лоу Ціньцзянем. «Думаю, що в ході цієї зустрічі ми обговоримо шляхи співпраці, виходячи зі структури економіки вашої провінції», — задав тон переговорам Віктор Янукович. За його словами,  Україні цікавий досвід Китаю в питаннях розвитку IT-технологій, авіабудування, нафтогазової галузі, космічної сфери.

Сторони виокремили прогрес, який демонструє китайська економіка, досягнутий завдяки лібералізації умов ведення бізнесу. «Ми готові співпрацювати в різних галузях економіки. Україна готова співробітничати з Китаєм як на міжрегіональному, так і на міждержавному рівні», — підкреслив Президент.

Іще для України важлива міжрегіональна співпраця в контексті торговельно-економічних відносин. «Ми багато уваги приділяємо міжрегіональній співпраці, яка створює механізми, що швидко вирішують питання торговельно-економічних відносин. Ця співпраця має важливий гуманітарний аспект: зближує народи», — передає слова Президента його прес-служба.

Україні цікавий досвід Китаю в розвитку авіабудування. Фото Михайла МAРКIВA

У свою чергу, Голова народного уряду провінції Шеньсі Лоу Ціньцзянь привітав від імені 38-мільйонного населення провінції главу Української держави з прибуттям до Китаю. Він розповів, що провінція Шеньсі — лідер за рівнем науково-технічного потенціалу. Зокрема тут розташовано науково-дослідницькі центри, розробляють потужні проекти в авіаційній, космічній галузях. І нагадав, що саме зі столиці провінції — Сіаня починався Великий шовковий шлях. Нині в Китаї починають реалізовувати ідею формування економічної смуги Великого шовкового шляху. Також провінція найбільший постачальник вугілля у країні.

До слова, під час зустрічі українська й китайська делегації домовилися напрацювати пакет пропозицій про двостороннє співробітництво у сферах, що становлять взаємний інтерес.

Того самого дня у м. Сіань Віктор Янукович оглянув експозицію Музею теракотової армії імператора Цінь Ши Хуан-ді та ознайомився з роботою однієї з провідних авіабудівних компаній Китаю — Сіаньської авіаційної індустріальної корпорації «AVIC».

Загалом протягом трьох днів глава держави візьме участь у низці зустрічей та підписанні двосторонніх документів. Цей візит він здійснює на виконання двосторонніх домовленостей, досягнутих на найвищому рівні в рамках Саміту з питань ядерної безпеки (26—27 березня 2012 року, м. Сеул, Республіка Корея), а також на запрошення Голови КНР Сі Цзіньпіна. Зокрема передбачаються переговори з Головою Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіном у вузькому та розширеному форматах, зустрічі з керівництвом уряду та парламенту країни. Віктор Янукович також виступить на бізнес-форумі за участю представників ділових кіл України та Китаю. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»