«Коли ми кажемо, що будуємо демократичну державу, демократичне суспільство, — а ми всі громадяни однієї країни, — то важливо, щоб учасники цього суспільства і процесів, які в ньому відбуваються, дотримувалися законів. Не має значення, чи це представники влади, правоохоронних органів, чи то учасники цих акцій. Всі повинні обов’язково дотримуватися законів нашої держави, — такими словами Президент Віктор Янукович почав інтерв’ю провідним вітчизняним телеканалам, розповідаючи про дотримання усіма сторонами законів під час проведення масових акцій, які мусять мати мирний характер. — Будь-яке волевиявлення людей, будь-які акції засвідчують, що кожен громадянин має не лише право, а й можливість висловити свою точку зору. Будь-який, навіть поганий, мир краще за будь-яку війну».

На переконання глави держави, влада й опозиція мають об’єднатися, щоб з’ясувати всі обставини подій останніх днів, пов’язаних з проведенням масових акцій. Разом слід виявити організаторів провокацій і вже потім виробити правильне рішення.

Віктор Янукович не може зрозуміти,  навіщо відбувалося захоплення адміністративних будівель у столиці. Зокрема, навіщо було захоплювати Київську міську державну адміністрацію, «прикриваючись дітьми». «Мені це дуже не подобається. Я проти цього — щоб ми використовували дітей, використовували такі засоби», — додав він. Оцінку подіям має дати суд після завершення розслідування (для цього спеціально створено кілька слідчих груп).

Маємо захищати власні інтереси

Президент зазначив у ході спілкування, що під час чергової наради під його головуванням Генеральний прокурор Віктор Пшонка доповів про заходи, яких наразі вживають правоохоронці. Президент особисто переконався в тому, що робота просувається активно. «Ми дивитимемося правді в очі, дамо справедливі оцінки і приймемо відповідні рішення», — підкреслив він.

А коментуючи події в ніч проти суботи на Майдані Незалежності в Києві, зазначив, що правоохоронці «перегнули палку», та висловив припущення, що такі дії було спровоковано. «Виправданню ситуації немає місця. Хоча ми розуміємо, що правоохоронців щось до таких дій спровокувало», — заявив Президент, висловивши переконання, що все ж таки потрібно було знайти способи, які б мінімізували наслідки дій міліції.

А от дії влади при підписанні Угоди про асоціацію з Європейським Союзом спрямовувалися на захист національних інтересів. У цьому контексті глава держави заявив: «Ми хочемо досягти кращих умов у цій Угоді, тому що це пов’язано з нашими економічними інтересами, передовсім. Якщо ми кажемо, що хочемо поліпшити умови, то ми хочемо поліпшити їх для всіх».

Він вважає за необхідне провести в Україні окрему дискусію щодо підписання Угоди про асоціацію з ЄС. За таких обставин громадянське суспільство дасть оцінку того, чого хоче досягти. Іще він додав, що при підготовці документа багато робилося поспіхом. «Багато кого з виконавців, які готували цю угоду, вже немає при владі. І вони не нестимуть за це відповідальності, — наголосив Президент. — Підписання угоди на менш вигідних умовах лежатиме на нашій совісті. Хто винен у непідписанні документа? Зокрема й чинний уряд. Але Кабінет Міністрів не мовчить, заявляє про це голосно. Про ризики для економіки України застерігали нас і фахівці з Національної академії наук. Що це за угода, коли нас беруть і «нахиляють»? Я, наприклад, вважаю, що ми не повинні піддаватись, а маємо захищати власні інтереси».

Найближчим часом Україна проведе переговори з представниками Європейського Союзу щодо умов підписання Угоди про асоціацію. Позавчора глава держави мав телефонну розмову з Президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу, під час якої домовився про візит української робочої групи до Брюсселя для продовження обговорення умов підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС. «Згідно з досягнутою домовленістю ми вже готуємо відповідну робочу групу, яка поїде в Брюссель і розпочне цей діалог», — так Президент дав зрозуміти, що переговори не були простими. — Цей діалог дуже важкий, з обох сторін, адже повертатися до змін умов цієї угоди вкрай важко. Однак ми хочемо бути чесними та прозорими, відстоювати власну позицію. Ми хочемо знайти такі умови, які б нас задовольнили. Ця пауза дасть змогу владі, суспільству і товаровиробникам  чіткіше уявити переваги документа».

Зважаючи на важливість процесу відтермінування документа, глава держави говорив і про виважений підхід. Такі євроінтеграційні кроки, на його переконання, мають бути непоспішними. «Це не іграшки, це наші інтереси, наша економіка, це наші заробітні плати, пенсії, бюджет і все інше», — означив свою позицію Президент.

Стурбованість Віктора Януковича ситуацією в країні побачили всі її громадяни. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

Росії також не потрібні втрати

Потім він перейшов до питання, пов’язаного з переговорами з Російською Федерацією стосовно Угоди про стратегічне партнерство. Влада домовилася з урядом Росії сісти за стіл переговорів уже цього тижня і розпочати процес. «Нам усі теми відомі, ми дуже добре знаємо одне одного, наші всі робочі групи за всіма напрямками давно співпрацюють, і нам потрібно небагато часу, щоб зрозуміти одне одного», — пояснив глава держави та нагадав, що Угоду про стратегічне партнерство з РФ підписано ще в 1997 році, тож наразі настав час для її пролонгації. Самі ж переговори тривають півтора року. А північний сусід, за словами Віктора Януковича, звинувачував Україну останнім часом у тому, що наша країна не враховує інтересів Росії, проводячи переговори з Європейським Союзом.

Продовжив тему він словами про те, що Росія висловила обурення, коли в ході переговорного процесу із ЄС Україна не консультувалася з нею щодо «вразливих груп товарів». «Справедлива ця позиція? Безумовно, так. Ми не хочемо втратити товарообіг з Росією, і Росія не хоче цього з нами. Цей процес також тривалий, — підкреслив він. — Ми хочемо досягти все ж таки домовленості з Росією і підписати Угоду про стратегічне партнерство. Якщо ми її не підпишемо, то увесь час перебуватимемо в такому невизначеному стані двосторонніх відносин. Нам треба підписувати цей документ».

Президент вкотре зауважив, що в разі підписання Угоди про асоціацію з ЄС Україна однозначно «втратила б діалог із Росією». Позиція Адміністрації щодо цього питання збіглася з точкою зору уряду. Тому в ході міжурядових зустрічей і нарад це питання обговорювалося предметніше. І в результаті виникла єдина пропозиція — призупинити підписання Угоди про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, провести цей діалог, визначивши шляхи досягнення компромісів. «Без участі Європи це зробити неможливо. Тоді що виходить? Тристоронній діалог: Україна — Європейський Союз — Росія». Але результат цих переговорів не відомий», — резюмував Віктор Янукович і наголосив: — Європейські цінності для України залишаються незмінними. Я неодноразово на цьому наголошував, що був, є і буду прихильником європейських демократичних цінностей і стандартів. На це також спрямовані розпочаті у 2010 році переговори».

А от на запитання: «Чи готова Україна відновити закупівлю російського газу за умови зниження його ціни?» представники телеканалів почули неоднозначну відповідь. «Зараз, коли ми ведемо переговори з нашими російськими партнерами, вони нам ставлять запитання: «Ви готові відновити український споживчий ринок для Росії?» Ми заявляємо, що готові за єдиної умови, що ви нам зменшите ціну на газ». Тож метою політики України з огляду на важливість цього питання є позбавлення «вкрай невигідної ціни». І знов Віктор Янукович наголосив, що саме це стало причиною скорочення обсягів споживання російського газу. Додавши до вищесказаного лише фразу про те, що Росія також зазнає втрат. «Вони почали втрачати ринок України, і їм невигідно його втрачати», — резюмував він.

Цивілізовані кошти для регіонів

Окремо Віктор Янукович висловився про Державний бюджет 2014 року. Документ спланують таким чином, щоб істотно збільшити фінансування регіонів. «Держбюджет—2014 повинен бути бюджетом розвитку регіонів. Тому що вже запрацював регіональний фонд розвитку. І на наступний рік ми, можливо, вперше за всі роки незалежності, матимемо такий цивілізований підхід до використання коштів на розвиток регіонів», — сказав він.

Згідно з поставленою владою метою обсяги фінансування для розвитку регіонів мають сягнути «декількох десятків мільярдів гривень». Віктор Янукович не втрачає надії, що наступного року поліпшиться й економічна ситуація в країні. «Я вважаю, що економіка наступного року буде кращою, ніж у цьому році. Є багато підстав так думати. Ми бачимо, що вона зростатиме. А це означає, що буде кращим і державний бюджет. Це стане основою для подальшого підвищення заробітних плат, пенсій та соціальних виплат», — передає слова Президента його прес-служба.

Під час зустрічі з журналістами йшлося й про плани влади спрямувати наступного року зусилля на будівництво якісних доріг. Передовсім глава держави мав на увазі намір збільшити фінансування для проведення якіснішого ремонту вітчизняних автошляхів та будівництва нових. У цьому контексті він висловився щодо незадовільного стану наразі ледь не всіх автошляхів України. «Всім набридло вже дивитися на ці дороги, які є, на дороги, якими ми їздимо. І критика щодо цього питання є цілком справедливою», — зазначив Віктор Янукович, додавши, що з кожним роком «ми не покращуємо ситуацію, а погіршуємо».

Окрім цього, у 2014-му влада не омине увагою й незадовільний стан доріг місцевого значення. На їх ремонт та будівництво фінансування буде значно збільшено.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»