Невеличке місто Вільногірськ, що на Дніпропетровщині, має близько 24 тисяч населення. Більшість його жителів холодного вересня, який видався цьогорічної осені, не мерзли у своїх домівках і не мусили чекати початку офіційного опалювального сезону: теплі батареї за бажанням господарів —хоч і серед літа — забезпечувало автономне індивідуальне опалення. І якщо станом на 1 серпня таке задоволення мали 67% вільногірців, то на 15 жовтня — вже понад 92% (близько дев’яти тисяч квартир).

Модернізували всю систему

Донедавна у місті опалення забезпечувалося теплоелектроцентраллю (ТЕЦ) Вільногірського гірничо-металургійного комбінату (ВГМК), але останнім часом застаріла ТЕЦ вже не справлялася зі своїм завданням. Та і зношеність тепломагістралей міста становила понад 60%. Поступово люди своїми коштами стали переходити на «автономку». На власні системи опалення з 2004 року перейшли і підрозділи ВГМК, теплопостачання якого нинішньої зими вже повністю відбуватиметься з нових модульних котелень. Завдяки цьому підприємство не тільки уникне втрат тепла у мережах, а й скоротить використання газу більш ніж удвічі. Для порівняння: одна гігакалорія, що вироблялася старою ТЕЦ, обходилася комбінату приблизно в тисячу гривень, а після реконструкції системи опалення навіть за максимальними тарифами ця цифра становить 450 гривень. Тож за один опалювальний сезон заощадження становитиме близько дев’яти мільйонів гривень, а окупиться ця модернізація вже за півтора року.

Зрозуміло, це дуже вигідно підприємству, яке є містоутворюючим. Але що ж тоді робити Вільногірську? Адже місто опалювалося завдяки теплоцентралі комбінату. А обсяги навантаження на ТЕЦ знизилися за мінімально допустимий рівень, за таких умов її котли вже не могли виробляти необхідну кількість тепла. У 2008 році міська рада Вільногірська затвердила Програму з модернізації комунальної теплоенергетики, яка почала діяти з 2009 року і розрахована до 2014-го.

Як розповів «УК» головний спеціаліст з питань внутрішньої політики та зв’язків зі ЗМІ, депутат міської ради Вільногірська Микола Шуть, програмою передбачені декілька напрямків виконання її завдань. Перший — реконструкція газорозподільчих мереж  для стабільного газозабезпечення всіх мікрорайонів міста (деякі віддалені райони мали з цим проблеми). Другий — будівництво модульних транспортабельних котелень. Наразі в місті вже є дев’ять таких нових котелень для обслуговування соціально-культурних об’єктів (перша з них була побудована 2010 року, друга — у 2011-му). Третій напрямок — реконструкція внутрішньобудинкових мереж та теплозабезпечення об’єктів соціальної інфраструктури. Четвертий — облаштування в квартирах жителів міста індивідуальних систем опалення.

Вартість  компенсують

На початку серпня без індивідуального опалення залишалося близько трьох тисяч квартир у Вільногірську — здебільшого пенсіонерів та малозабезпечених сімей. Необхідно було завершувати програму модернізації теплопостачання, однак обсягу потрібних для цього коштів міський бюджет не мав. Допомогу  надав ВГМК, з яким міська рада ще 2010 року уклала договір про соціально-економічне партнерство та співробітництво. Близько 10 мільйонів гривень комбінат уже виділяв місту на будівництво двох модульних транспортабельних котелень. За додатковими домовленостями в рамках угоди на завершення модернізації системи теплопостачання міста комбінатом надано близько 38 мільйонів гривень. З них близько 17 мільйонів 400 тисяч пішло на будівництво котелень, понад 3,5 мільйона — на фінансування будівництва газопроводів, понад три мільйони — на технічний ремонт газопроводів для житлових будинків і близько 13 мільйонів 800 тисяч — на виплату матеріальної допомоги городянам.

Тим часом, міська влада запропонувала жителям Вільногірська встановити сучасне індивідуальне опалення у своїх домівках.  Весь пакет необхідних документів (а це кілька довідок, план та експертиза) оформили централізовано за згодою жителів з мінімальною витратою часу за спрощеною схемою. Як запевнив Микола Шуть, дозвільні документи видаються за принципом «єдиного вікна» і у вихідні дні, а у будні — з подовженим робочим днем.

Яким же чином компенсується населенню вартість встановлення  індивідуальних систем опалення (ІСО)? Кошти йдуть із цільового фонду, який сформований із надходжень від ВГМК та міського бюджету. На сьогодні вільногірська влада з нього вже виділила понад 20 мільйонів гривень допомоги населенню на встановлення  індивідуального опалення.  Порядок виділення коштів діє залежно від того, який заявник по неї звертається: пільгові категорії громадян отримують до 15 тисяч гривень без врахувань доходів, решті припадає сума не менше чотирьох тисяч гривень, але вона залежить від доходів сім’ї. Кожен житель, який звертається по компенсацію, отримує в середньому близько 10 тисяч гривень. Приблизна ж вартість газового автономного обладнання становить від 12 до 18 тисяч гривень залежно від площі житла.

Нове обладнання дасть змогу уникнути втрати тепла. Фото з сайту hydrostock.com

«Це грандіозна афера»

І хоча автономна система опалення дає можливість людям самостійно регулювати температуру повітря у власній квартирі і значно заощаджувати на комунальних послугах під час опалювального сезону, не всі жителі Вільногірська задоволені переходом на автономію. «Народ поставлений перед фактом: хочеш — не хочеш, а встановлюй ІСО. Хто обирає газове, а хто — електричне. На проблему опалення міста дивляться тільки з позиції, зручної для фірм — постачальників послуг. Нинішня ситуація з обов’язкового переходу на автономку — грандіозна афера! Я чув, що комісія із «наближених» вирішує, кому надати допомогу, а кому не надати. Якщо родичі працюють, то «дулю» дадуть пенсіонерам з родини. У будь-якому разі, мільйонів 50 підуть за призначенням, решту поділять між собою», — вважають деякі городяни. Однак міські чиновники запевняють, що все робиться прозоро і під контролем.

«Монтаж систем опалення у нас здійснюють сім різних приватних організацій. З їхніми керівниками ми ведемо мову, щоб розумно підходили до вартості робіт. Деякі проводять їх і на виплат, — каже Микола Шуть. — Власникам квартир, які можуть оформити кредит у банках, на його погашення виділяється від чотирьох до семи тисяч гривень. Міська влада має домовленості із філіями деяких банківських установ щодо виділення таких кредитів під сприятливі відсотки».

Порядок надання компенсації людей дуже непокоїть — багатьом виділених грошей на встановлення ІСО не вистачає. «У мене дуже складна ситуація: іпотека на квартиру, а тепер — виходу іншого немає — ще один кредит! — бідкається житель Вільногірська Олександр Іванович. — Від центрального опалення ми відрізалися — керівництво на роботі дуже тиснуло. На парове опалення коштів не вистачило: треба 15 тисяч, а дають тільки чотири. Тож днями поставили конвектори, тепер треба проект узаконити. Чи буде від цього фінансова користь, поки що не зрозуміло, зате моїм домочадцям вже тепло!»

До речі, сьогодні у Вільногірську тим, хто має електричне автономне опалення і його узаконить, оформлюють пільговий тариф на електрику: замість 35 копійок за кіловат буде 21 копійка. «Я взагалі не розумію: «індивідуалка» після встановлення начебто вигідна фінансово, але чому ж тоді в інших містах її не дозволяють, а у нас тут «ельдорадо»? Не те що можна, а навіть по-іншому — ніяк!» — дивується місцевий водій Володимир.

І таки справді — ніяк. Місто від старої системи теплопостачання вже відмовилося. Станом на 15 жовтня у Вільногірську залишилися необлаштованими індивідуальним опаленням лише близько 150 квартир.

ПРЯМА МОВА

Андрій КОЛОМОЄЦЬ,
в.о. директора департаменту житлово-комунального
господарства та будівництва Дніпропетровської  держадміністрації:

— У рамках програми з модернізації системи теплопостачання Дніпропетровщини всі міста області розробили оптимізовані схеми теплопостачання. Схеми грунтуються на оптимальному поєднанні розвитку централізованого, децентралізованого та індивідуального опалення. Це дасть змогу забезпечити всіх мешканців стабільним та якісним теплопостачанням, а також значно заощадити кошти на придбання газу та електроенергії.

Віталій ФЕДОРЕНКО,
Вільногірський міський голова:

— У місті не було джерела теплопостачання, для забезпечення потреб опалення діяла ТЕЦ Вільногірського гірничо-металургійного комбінату, окреме обладнання якого здавалося міській громаді в оренду. Тепло йшло у тепломережі міста за залишковим принципом через теплообмінники — в першу чергу теплова енергія з ТЕЦ використовувалася для потреб виробництва. Місто обігрівалося погано, і люди самостійно почали переходити на автономне опалення. У зв’язку із зменшенням теплового навантаження на централізоване опалення, прийнята міська Програма з модернізації комунальної теплоенергетики, у рамках якої на державному рівні затверджена схема оптимізації комунальної теплоенергетики Вільногірська. Вона передбачає оптимальне поєднання помірного централізованого та індивідуального опалення:  нові локальні модульні котельні опалюють об’єкти соціально-культурної сфери, а житлові будинки та приватний сектор переходять на індивідуальне опалення. Згідно із чинним законодавством у місті має бути розроблена відповідна схема теплопостачання, і у нас вона є.

Також зазначу, що без угоди про соціально-економічне партнерство, яку ми підписали із ВГМК, виконання вищеозначеної міської програми не було б можливе. Згідно із цими домовленостями, на сьогодні комбінат виділив близько 50 мільйонів гривень, з яких кошти пішли, зокрема, на модульні котельні та грошову допомогу жителям міста на встановлення індивідуального опалення.

ДО РЕЧІ

Заощаджувати газ допоможуть японці

Світлана ГАЛАУР, 
«Урядовий кур’єр»

На Харківщині стартує міжнародний пілотний проект із впровадження енергозберігаючих технологій і використання альтернативних видів палива в котельнях ХОКП «Дирекція розвитку інфраструктури території». Про це поінформувала прес-служба облдержадміністрації, посилаючись на першого  заступника голови Харківської облдержадміністрації Валентина Дулуба. За його словами, інвестиційний проект, розроблений компанією «ДРІТ» з метою скорочення обсягів використання природного газу, реалізовуватиметься  спільно з японським агентством міжнародної співпраці (JIKA). На початку листопада заплановано приїзд робочої групи з Японії в Харків для узгодження технічних питань і проведення спільних консультацій.

До цього фахівці компанії «ДРІТ» разом з японськими колегами вже обговорили реалізацію першої фази пілотного проекту, у рамках якого планується встановити твердопаливний котел на котельні в райцентрі Дергачі і лінію з виробництва брикетів у місті Куп’янську.

Загалом, в результаті здійснення проекту планується перехід 38 котелень підприємств з природного газу на паливний брикет, що дозволить заощадити 9,3 мільйона кубічних метрів природного газу на рік.