Селекторна нарада з питань реалізації програми житлових субсидій нагадувала погано виконану школярами контрольну роботу. У ролі суворого вчителя виступав Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Завдяки онлайн-зв’язку він поспілкувався із представниками регіонів, що відстають від темпів виконання завдання уряду. А воно, на його думку, елементарне: подбати про якісне життя українців, надати соціальну підтримку кожній родині, яка цього насправді потребує.

Знижка на послуги ЖКГ для українців становить 80—90% вартості. Фото Володимира ЗAЇКИ

Про розстрочку платежів не забувайте…

Нині реалії складаються так, що чималий відсоток українців може залишитися без прямої адресної підтримки держави. Причина також проста — неможливість управлінь соціального захисту в регіонах упоратися з усіма заявками громадян. Такий побутовий регрес на місцях глава уряду називає звичайнісінькою безвідповідальністю. Регіонами, позначеними на умовній соціальній мапі червоним кольором, стали Одещина, Харківщина, Полтавщина, Луганщина, Буковина, Дніпропетровщина й Закарпаття.

Володимир Гройсман пояснив, що адресна знижка від держави на оплату послуг ЖКГ стосується кожної родини, яка має невисокі доходи. Заможні громадяни натомість повинні сплачувати за використаний газ і тепло повний тариф. У цьому розрізі він додав: «Є люди, які не хочуть оформлювати субсидії з об’єктивних чи суб’єктивних причин. Вони можуть скористуватися урядовим рішенням щодо розстрочки платежів та сплатити за отримані послуги протягом наступних 12 місяців».

Він також говорив про недобросовісних політиків, котрі нав’язують думки про ймовірні негативні наслідки в подальшому від субсидіювання, про вплив на призначення адресної допомоги держави підвищеної мінімальної заробітної плати. «Ні, — резюмував прем’єр. — Субсидія — це знижка для конкретної родини. Це безповоротна виплата. Є ринкова вартість за послугу, а є тарифи, які сплачують громадяни і які частково покриває держава. Тим часом спекулянти намагаються неправдивими заявами заробити для себе політичні дивіденди».

Нагадав Прем’єр і про те, що цьогоріч тариф на послуги ЖКГ для субсидіантів буде навіть нижчим, ніж торік. До речі, нині він уже може резюмувати про призначення субсидій для 6,4 мільйона українських родин.

Коли йшлося про плани виконання заявок домогосподарств на отримання субсидій, Володимир Гройсман дотримувався різкішого тону. За його даними, у більшій частині України ситуація під контролем. Однак подекуди проблеми слід розв’язувати швидко, щоб задовольнити потребу малозабезпечених українців.

Перед тим як глава уряду поставив запитання управлінцям на місцях, слово мав віце-прем’єр-міністр Павло Розенко. Він заявив, що динаміка роботи обласних і місцевих структур із призначення субсидій за місяць не змінилася. Пасуть задніх ті самі регіони, що й раніше. До речі, минулого тижня вперше за одержанням субсидій звернулося майже 97 тисяч родин. «Торік у пікові періоди (з жовтня по січень) по допомогу зверталися майже 150—160 тисяч родин на тиждень», — пояснив віце-прем’єр. Він також означив найголовніші завдання-чинники впливу на якісну роботу органів управлінь соціального захисту. Серед них: забезпечення належною роботою управлінь соцзахисту населення, перерозподіл працівників з районних держадміністрацій, Пенсійного фонду, Державної служби зайнятості. Йдеться про необхідність залучення безробітних громадян до тимчасового виконання громадських робіт в управліннях служб соцзайнятості. Для цього слід подати спеціальні роз’яснення обласним і районним держадміністраціям.

…а умови роботи управлінь соцзахисту поліпшіть!

Наступний пункт — поліпшення матеріально-технічного забезпечення. Це і нова комп’ютерна техніка, і надбавка 50% до заробітної платні працівникам управлінь, які опікуються субсидіантами. Відповідне рішення ухвалюватимуть на черговому засіданні уряду.

А районам, які перебувають у зоні ризику на мапі уряду, слід якнайшвидше доукомплектувати свої соцуправління. Наприклад, в Овідіопольському районі Одещини (75 тисяч жителів) над призначенням субсидій працює лише дві особи. «Окремо слід попіклуватися про збільшення кількості пунктів для подачі заяв на одержання субсидії, залучити уповноважених у селах, ОСББ, ЖЕКи до допомоги в заповненні та прийомі заяв громадян», — розставив акценти Павло Розенко. Не менш важливий пункт — об’єктивно інформувати населення про надання адресної допомоги держави та розвінчувати міфи щодо субсидій. Він також нагадав управлінцям на місцях про постанову КМУ щодо повернення до бюджету невикористаних сум субсидій.

Підбивав підсумок Володимир Гройсман: «У ЗМІ ллється пісня про те, що все пропало. Нічого не пропало. Знижка на послуги ЖКГ для українців становить 80—90% вартості. Головне — забезпечити людину цією компенсацією. Графіки виконання планів з обробки заяв — це елементарне питання. Уряд зробив уже все, що можна було. Тільки відповідальність на місцях дасть змогу досягти позитивного результату. Дайте людям можливість отримати субсидію

У ході цієї наради стало зрозумілим, що в Закарпатті на обліку нині перебуває 104 тисячі сімей — одержувачів субсидій. Це 29,3%. У Чернівецькій області вже призначено субсидії 116 тисячам 163 домогосподарствам — 38% загальної кількості. У Харкові право на адресну допомогу отримали 149 тисяч 170 сімей.