Про кращий подарунок під Новий рік жителі села й не мріяли. Адже офіційний статус населеного пункту як українського повертає такі життєво необхідні речі, як вчасне отримання пенсій та соціальних виплат. А це не просто можливість зробити подарунки під ялинку рідним та близьким, а й уникнути голоду. 

Село-привид поблизу горезвісної Бахмутки виявив голова Луганської ОДА Геннадій Москаль. Під час поїздки на 29-й та 31-й блокпости він «знайшов» населений пункт, який де-факто розташований на контрольованій Україною території, а де-юре належить до Фрунзенської селищної ради Слов’яносербського району, який перебуває під самопроголошеною владою «ЛНР».

Жителі села Жолобок поспілкувалися з представниками української влади. Фото з сайту moskal.in.ua

«Звернув увагу на вказівник «Жолобок» (літеру «Ж» хтось із дотепників з лівого боку зафарбував, то що вийшло «Колобок»), — розповідає Геннадій Москаль, — і подумав, що не пам’ятаю населеного пункту з такою назвою, хоч об’їздив уже все навколо. Вирішив повернути з траси й подивитися, що за село. Виявилося, не даремно».

За словами Геннадія Москаля, коли заїхав туди, люди спочатку поховалися по хатах. І тільки зрозумівши, що небезпеки немає, стали виходити на вулицю поспілкуватися. В мирний час тут жило понад 100 людей (приблизно 60 хат), тепер залишилося із п’ять десятків, інші повтікали. Після 9 грудня (дата оголошення перемир’я) тут стало спокійніше, а раніше селяни ховалися в підвалах і спали одягненими.

Жолобок свого часу не потрапив до переліку населених пунктів, які згідно з  постановою Верховної Ради перевели до районів підконтрольної Україні території. Очевидно, річ у тому, що лінія фронту тоді постійно змінювалася, а на Бахмутці тривали важкі бої.

Оскільки фінансування окупованих територій нема, селяни з липня не отримували пенсій та соцвиплат. Вони намагалися звертатися до органів влади із проханням вирішити це питання, але особисто ніхто нікуди не ходив, бо це було небезпечно. Коли зрозуміли, що приїхав голова обласної держадміністрації, навперебій почали просити приєднати їх до України.

«Емоційне спілкування вийшло», — написав Геннадій Москаль на особистій сторінці у Фейсбуці. Він запевнив людей: «Підготуємо законопроект про від’єднання Жолобка від Фрунзенської сільради і приєднання його до Новотошківської, яка належить до контрольованої Україною території. І за попереднім зразком проведемо рішення через Верховну Раду. Після цього гарантую, що люди отримають заборгованість із пенсій, соцвиплат і відчують, що вони живуть в Україні».

Відповідний законопроект як невідкладний уже зареєстровано на сайті Верховної Ради України.