ЕКОНОМІЯ

У Запоріжжі знають методи заощаджень на оплаті за послуги

- У січні, використовуючи побутові електричні прилади, - а мешкаю у власному будинку, тож маю в них велику потребу, - спожив 884 кВт/год. За "старим" тарифом мусив сплатити за електроенергію 216 грн 78 коп., - розповів житель приватного сектору Запоріжжя Євген Бовенко. - А перерахував за новим тарифом, вийшло принаймні на 50 грн більше. А це суттєвий шмат сімейного бюджету. Кусаються ці тарифи. Треба шукати шляхи, як економити електроенергію.

Нові тарифи вже кусаються

І така ситуація не тільки в Євгена Бовенка, і не тільки в Запоріжжі. Адже тарифи на електроенергію змінилися не в бік здешевлення по всій Україні. А різноманітних електричних приладів у наших домівках з'являється дедалі більше -хочеться побутового комфорту. Але не хочеться платити більше! А відтак не залишається нічого іншого, як шукати шляхи збереження. Утім, енергетики не тримають методи заощадження в секреті: вони охоче радять споживачам, як уникнути суттєвого "полегшення" в гаманцях через нові тарифи.

Помічник генерального директора ВАТ "Запоріжжяобленерго" зі зв'язків з громадськістю Зореслава Цупренко запропонувала один з можливих способів: замінити звичайний лічильник електроенергії на так званий дифтарифний лічильник, який у різний час доби нараховує плату за спожиті кіловати за різним тарифом.

"Привілейований" облік

Подібні електролічильники бувають двох типів: для використання "двозонного" та "тризонного" тарифу. Як стверджують експерти, для квартир та приватних будинків, не обладнаних електричним опаленням, найдоцільніше користуватися саме двозонним тарифом. Він дає можливість платити за електроенергію, що споживається з 23-00 до 7-00 год. не повний тариф, а лише 0,7 тарифу, тобто на 30% менше. При цьому вартість електроенергії, що споживається в інший час, не змінюється.

Подібним "привілейованим" обліком уже давно користуються підприємства із цілодобовим режимом роботи (від потужних промислових гігантів - до невеликих приватних пекарень, пралень та хімчисток), які організовують свій технологічний процес таким чином, щоб більшу частину електроенергії споживати у нічний час. Тепер така можливість доступна і населенню.

Як свідчить практика, якщо родина установить двозонний електролічильник і перенесе на нічний час роботу енергомістких електроприладів (пральної машини, бойлера тощо), вона зможе заощадити на оплаті за електроенергію від 20 до 40 грн на місяць. Для мешканців приватних будинків, які додатково використовують електроенергію для поливання, забезпечення роботи свердловин тощо, економія на місяць складатиме майже 80 грн.

Підрахувати, скільки таким чином вдасться заощадити, кожен зможе самостійно, зважаючи на те, що енергоспоживання у нічний час (за рахунок роботи холодильників, кондиціонерів та електроприладів у режимі очікування) складає 25-30% від середньодобового. То як замінити звичайний електролічильник на новітній прилад обліку, що допомагає заощадити кошти? Про це розкажуть фахівці місцевих електромереж, слід лише звернутися до РЕМів за телефонами, що зазвичай вказуються у щомісячному рахунку за спожиту електроенергію.

Утім, не лічильником єдиним... Розумне користування електроенергією дає можливість зменшити платежі за світло приблизно удвічі-втричі або без додаткових витрат отримувати удвічі-втричі більше користі від електроприладів. Адже енергозбереження передбачає не відмову від благ цивілізації чи обмеження власних потреб, а раціональне використання енергоресурсів, отримання більшого обсягу корисної роботи електроприладів за рахунок тієї самої кількості енергії.

ДОВІДКА "УК"

Національна комісія з регулювання електроенергетики України (НКРЕ) з 1 лютого 2011 р. істотно підвищила вартість електроенергії для населення.

Згідно з постановою НКРЕ N8 від 13 січня 2011 р., з 1 лютого для населення, що споживає понад 150 кВт/год на місяць, вартість електроенергії підвищиться на 30%, при цьому підвищений тариф діятиме лише на обсяг, що споживається понад 150 кВт/год. Отже, при споживанні 200 кВт/год на місяць люди у місті сплачуватимуть за 150 кВт/год за "старим тарифом" - 24,36 коп. за кВт/год, а за решту 50 кВт/год - за підвищеним тарифом - 31,68 коп. за кВт/год (+7,32 коп.).

Для населення, що мешкає у сільській місцевості, 1 кВт/год понадлімітного споживання (тобто понад 150 кВт/год на місяць) коштуватиме 29,28 коп. (+6,78 коп.).

Для мешканців багатоквартирних будинків, що обладнані кухонними електроплитами та/або електроопалювальними установками, межа, від якої ціна електроенергії підвищиться на 30%, складатиме 250 кВт/год на місяць. За обсяги, спожиті понад цю норму, доведеться платити 24,36 коп. за кВт/год (тобто на 5,64 коп. більше).

Підвищення тарифу на електроенергію не торкнеться багатодітних та прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу; споживачів, що мешкають у багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання; мешканців гуртожитків сімейного типу.

ПОРАДИ ФАХІВЦЯ

Щоб платити за "світло" удвічі-втричі менше

Олександр СКАЧКО,
заступник директора Запорізьких міських
електричних мереж:

► Не залишайте ввімкненим освітлення в кімнатах, якщо в цьому немає потреби. Пам'ятайте, що майже 30% загального обсягу споживання електроенергії в побуті припадає саме на освітлювальні прилади.

► Не залишайте електроприлади у режимі очікування. Пам'ятайте, що навіть непрацюючий на перший погляд, але не відключений від живлення телевізор чи комп'ютер продовжує споживати електроенергію.

 ►Намагайтеся використовувати електроприлади ефективно. Навіщо вашому кондиціонеру працювати вдень, коли ви на роботі, адже тепло чи прохолода потрібні саме вам, а не вашій оселі. Хоча, якщо у вас встановлений багатотарифний лічильник, користування енергоємними приладами вночі коштуватиме вам набагато дешевше.

 ►Перш ніж відкрити холодильник, згадайте, що кожна зайва секунда його відчинених дверей обертається додатковими хвилинами роботи компресора. Доречно також завжди тримати холодильник повністю завантаженим, адже що більшим є розмір охолоджуваних продуктів, то менше холоду втрачається при відкритті дверей. Навіть найекономічніший сучасний холодильник за місяць споживає майже 35-40 кВт/год електроенергії, але споживання може зрости й до 80 кВт/год, якщо не дотримуватися наведених рекомендацій.

►Заміна старих лампочок на нові - енергозберігальні - зменшить споживання електроенергії у п'ять разів. Ще економічнішими є світлодіодні лампи, які за тієї самої потужності споживають у 10 разів менше електроенергії, ніж звичайні лампи розжарювання.

 ►Під час придбання нової побутової техніки намагайтеся купувати найекономічнішу - класу А, використання якої також дає можливість скоротити обсяги споживання електроенергії (приміром, телевізори нового покоління споживають її в 3-5 разів менше, ніж старі).

► Вдома доцільніше користуватися не стаціонарним комп'ютером, а ноутбуком - він у 5 разів економічніший.

 ►Якщо ви перериваєте прасування (більш ніж на хвилину), краще вимкнути праску, адже сучасні подібні прилади нагріваються до робочої температури за лічені секунди, а от потужність їх складає 1,5-2 кВт/год.

 ►Під час користування електрочайником не кип'ятіть зайву воду. Наливайте стільки, скільки це мінімально необхідно.

  ►Для електроплити варто придбати спеціальний посуд із нержавіючої сталі, дно якого має бути не меншим за розмір конфорки, аби уникнути втрат тепла. Вимикати плиту необхідно за 10-15 хвилин до повної готовності страви. Економічною у використанні є пароварка - вона споживає електроенергії у 5-6 разів менше, ніж плита.