Із питанням де і як отримати витяг із Державного земельного кадастру (ДЗК) про земельну ділянку стикається майже кожний громадянин, який бажає купити або продати земельну ділянку, подарувати її, передати в оренду тощо.

Суть цієї адміністративної послуги регламентується Земельним кодексом України, Законом України «Про адміністративні послуги», Законом України «Про Державний земельний кадастр» та Порядком ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 року № 1051.

Відповідно до зазначених нормативно-правових актів ведення ДЗК здійснює Держземагентство та його територіальні органи.

Витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку містить усі відомості про земельну ділянку, внесені до Поземельної книги, а кадастровий план земельної ділянки є складовою частиною цього витягу.

Строк дії витягу із кадастру становить три місяці. Виняток встановлено лише для витягів, які видаються спадкоємцям та при реєстрації земельної ділянки в кадастрі – вони є безстроковими. Проте, речове право (право власності) на земельну ділянку має бути зареєстроване протягом одного року з дня отримання витягу про реєстрацію земельної ділянки в кадастрі.

30 червня 2015 року Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру та Державне агентство з питань електронного урядування України запустили електронну послугу «Замовлення витягу з Державного земельного кадастру». Це має спростити процедуру реєстрації земельної ділянки (надання ділянці кадастрового номера є частиною цієї процедури).

Дотепер замовлення витягу відбувалося лише за місцем безпосереднього розташування ділянки, що призводило до втрат часу та створювало корупційні ризики, оскільки етап подачі заяви та видачі результатів знаходився під контролем одного кадастрового реєстратора.

Тепер можливість замовлення послуги он-лайн скорочує процедуру оформлення до декількох хвилин, а розведення функції реєстрації заяви та її обробки зводить до мінімуму можливість зловживань.

Замовити витяг можна через Публічну кадастрову карту, яка розміщена на офіційному сайті Держгеокадастру. Простий та лаконічний інтерфейс робить послугу доступною навіть для невпевнених користувачів комп’ютерної системи. Підтвердження про сформовану заявку та повідомлення про готовність документу користувач отримує на свою електронну адресу.

Отримати готовий витяг можна у будь-якому із центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП) по всій Україні. Єдиний документ, який при цьому знадобиться, – посвідчення особи.

За інформацією Урядового контактного центру з початку 2015року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 13 тисяч звернень щодо питань врегулювання земельних відносин. Громадяни, зокрема, цікавилися наданням земельної ділянки у користування, оформленням права власності на землю та оренду землі. Переважна більшість звернень надійшла від жителів Дніпропетровської, Київської та Одеської областей.

Так, жителька с. Розточки Долинського району Івано-Франківської області звернулась з приводу затримки отримання витягу на земельну ділянку із Державного земельного кадастру. Заявниця своєчасно подала документи до відділу Держгеокадастру у м. Болехівна на отримання витягу, однак отримала відмову через відсутність печатки на документі. Тоді жінка звернулася на урядову «гарячу лінію» із проханням про допомогу. За результатами розгляду звернення Головним управлінням Держгеокадастру в Івано-Франківській області заявниці було рекомендовано звернутись до Центру надання адміністративних послуг Болехівської міської ради для отримання витягу з Державного земельного кадастру. Зворотним телефонним зв’язком із заявницею було підтверджено отримання потрібного витягу.

Житель м. Балаклії Харківської області звернувся на урядову «гарячу лінію» зі скаргою щодо порушення територіальним Центром із надання адміністративних послуг терміну видачі витягу, хоча кошти за нього чоловік сплатив вчасно. Невдовзі Головним управлінням Держгеокадастру в Харківській області було повідомлено, що вищезазначений витяг заявнику надано, що й було підтверджено ним під час зворотного телефонного зв’язку.

Півроку житель м. Новоград-Волинського Житомирської області «обривав» телефони Головного управління Держгеокадастру в Житомирській області, щоб отримати кадастровий номер на земельну ділянку. І лише після звернення на урядову «гарячу лінію» його проблема була вирішена у десятиденний строк. Представник Головного управління Держгеокадастру в Житомирській області повідомив, що земельна ділянка заявника зареєстрована, а він може отримати витяг із Державного земельного кадастру.

Налагодження суспільного діалогу – важливий прерогатив державної політики. На жаль, ще не всі місцеві органи виконавчої влади належним чином використовують надані їм повноваження і можливості, тому громадяни, щоб бути почутими, вимушені звертатися до органів влади вищого рівня. Однією із форм такої взаємодії є звернення на урядову «гарячу лінію», що дає змогу заявникам оперативно отримувати достовірну інформацію від органів виконавчої влади.

Загалом за період з 30листопада по 6 грудня на урядову «гарячу лінію» надійшло 51 846 дзвінків, через Інтернет зареєстровано 715 звернень.

0-800-507-309 – урядова «гаряча лінія» працює цілодобово.

044-284-19-15 –для жителів м. Києва. +380-44-284-19-15 – для громадян, які перебувають за кордоном.

Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua