Моцарелла? Маргарита? Замовляйте! Не стидайтесь! Під куполом Національного цирку їх спечуть за п’ять хвилин Pizza Boys Микола Горбатюк та Євгеній Легкий. Виймуть з пари-жару, охолодять вправним жонглюванням та змастять іскристими феєрверками. Однак не тільки про їжу розповідатимуть глядачам учасники нової програми «Клоуни Forever!» З початку травня по 3 липня у клоунів-кулінарів перейматимуть естафету звірі, виступатимуть гнучкі акробати. А з хижаків на манеж вийде з акордним соло лише ведмідь.

Нинішнє шоу під куполом — це своєрідний експеримент. Проба пера клоунів, які приміряли роль режисерів, трансформувалась у   власну програму із продуманими вступами-підводками до номерів екстра-класу та логічним завершенням. Неозброєним оком помітно, що під удаваною легкістю приховано безліч унікальних індивідуальних і важливих в історичному контексті атрибутів циркового мистецтва. Один із таких прикладів — акробатичний ансамбль «Енергія». Номеру, який поєднує екстремальні трюки на зустрічних гойдалках без страхувальної лонжі та небезпечні стрибки, вже тридцять років. Не потрібні засоби страхування й дуету Марини Главатських і Олексія Григорова, який здіймається в повітря на кільці.

Для такої вправи групі акробатів-вольтижерів не потрібні навіть офісні стільці!. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Опісля на арену виходили переможці Міжнародного фестивалю в Кореї. VIP office під керівництвом Сергія Вацика — вони група акробатів-вольтижерів, які вправно володіють м’язами тіла й виконують надзвичайно складні стійки на голові. Їхні атрибути — офісні стільці.

А віру в неможливе зародив у серцях шанувальників циркового мистецтва семирічний Оскар Страхов. Під час виконання ефектних і неординарних, проте надскладних трюків його підтримував батько Данило. Ці артисти — учасники телешоу «Україна має талант-8». Задіяні у програмі й акробати-ексцентрики Павло та Євгеній Герасименки, брейк-дансери групи Golden stars у пелеринах і кросівках.

Запитаєте, куди  поділися клоуни? Вони були на арені протягом усіх двох з половиною годин. Килимний артист Олексій Красних працював у жанрі комедійного соло, запалював глядачів яскравими та влучними репризами. Володар Гран-прі Міжнародного фестивалю клоунів «КОМЕДІАДА-2015» закохав у себе публіку. Такі самі враження виникли й від роботи на арені тріо «Екі Вокі». Георгій Кириченко, Дмитро Ніколенко, Юрій Павличенко — для світу вони бронзові призери циркового фестивалю в Монте-Карло, а в Україні хлопці — веселі й запальні улюбленці наймолодших глядачів.

То що, має цирк право на експерименти? Безперечно. Про це засвідчили щирі усмішки на обличчях та іскри щастя в очах глядачів.