КОШТИ

Кожна сім’я після Новорічних та Різдвяних свят викидає на смітник продуктів майже на 100 грн 
 

Хоч Новорічні та Різдвяні свята припадають на піст, українці в ці дні не звикли відмовляти собі в задоволенні поїсти м’ясних страв. Власне, уявити собі зустріч Нового року без ковбаси, курки чи биточків вкрай важко. Дослідження експертів лише підтверджують цю статистику. Так, за їхніми даними, протягом святкового тижня (з 31 грудня по 8 січня) українці з’їдають 40-денну норму м’яса.

Улюблена, але дорога

Через передсвятковий попит уже з 26 грудня в торговельній мережі та на базарах почали зростати ціни на свинину, яка традиційно користується найбільшою популярністю порівняно з іншими видами м’яса. За спостереженнями виробників, скорочення реалізації м’яса та м’ясних продуктів у листопаді та першій половині грудня повністю компенсується зростанням продажів в останній тиждень року.

Порівняно з 2010 роком вартість свинини зросла на 10-15% та становить 56-60 грн/кг. Причому відбулося підвищення по всьому ланцюжку — від господарств, де вирощують тварин, до роздрібних цін на ринках та в магазинах. 

— Варто зазначити, що перед Новим роком у вартісному вимірі витрати на м’ясопродукти були практично на одному рівні з 2010 роком, — розповідає виконавчий директор УКАБ Єлизавета Святківська. — Якщо ми говоримо про те, яким стравам у яких регіонах віддають перевагу, то маю сказати, що на заході країни найбільшим попитом у споживачів користуються буженина, домашні ковбаси, шинки, натомість жителі сходу обирають сирокопчені та сиров’ялені ковбаси.

Більшість продавців переконують: після свят ціни знову знизяться. Проте, як показує досвід останніх років, так відбувається лише з деякими продуктами. Переважно ж ціни після свят залишаються на тому самому рівні. 

 

Як усе це продати? Фото Володимира ЗАЇКИ

Якщо не з’їмо, то хоч понадкушуємо

Середня вартість новорічного столу становить майже 1200 грн (згідно з опитуванням, проведеним агентством AgriSurvey). За підрахунками Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), до 40% витрат на святковий стіл припадає саме на м’ясо та м’ясопродукти. Воно й не дивно, адже навіть ті родини, які дотримуються посту, до різдвяного столу готують багато м’ясних страв. Те ж таки дослідження агентства AgriSurvey показало, що майже 12% продуктів, закуплених міським населенням до новорічного столу, не споживаються і псуються. Адже з’їсти це можуть не всі. У грошовому еквіваленті у стандартній сім’ї, яка складається з чотирьох дорослих та двох дітей, на смітник викидають продуктів на суму приблизно 90 грн. Таким чином українці загалом на свята фактично викидають майже 470 млн грн.  Попри це, ми на святкових стравах не економимо.

— В ході опитування 54% респондентів указали, що в них під час свят псується до 5% закуплених продуктів, — розповідає директор агентства AgriSurvey УКАБ Тарас Гагалюк. — Таким чином під час свят на смітник викидають кількість продукції, яка еквівалентна 850 т ковбаси «Московська» або 2,5 тис. т свинячого ошийка, або 4 тис. л шампанського. Ще в 40% опитаних псується від 5% до 15% продукції, а це еквівалент 300 т червоної ікри або 3,5 тис. т твердого сиру, або ж 4 тис. т масла.

Всі ці цифри свідчать, що українцям є до чого прагнути в плані культури споживання. Адже чи варто накуповувати занадто багато продуктів, щоб потім викидати їх? За даними Організації продовольства і сільського господарства ООН, щорічно у світі псується майже 1,3 млрд т продуктів харчування, а це близько однієї третини продукції, призначеної для споживання людьми.

Щоправда, очікувати, що вітчизняні споживачі в найближчі роки схаменуться і перестануть готувати надто багато їжі до святкового столу, не варто. Адже ця традиція до нас дійшла від дідів-прадідів. Чого лише вартий звичай готувати на Святвечір 12 пісних страв, і це вже не кажучи про те, що ще потрібно приготувати їжу до різдвяного столу, на якому обов’язково мають бути м’ясні страви.