Він переконаний, що наша делегація виконала поставлені завдання. «Україна приїхала туди з дуже важливою метою, нам треба було зберегти мир. Ні в якому разі не дати можливість переглянути мінські домовленості. Забезпечити сталий мирний процес, — сказав глава держави. — Всі учасники консультацій заявили про те, що наш мирний план, мінські документи, включаючи і протокол, і меморандум, є базовими».

Учасники переговорів наголошували на важливості реалізації всіх пунктів мирного плану, зокрема на проведенні місцевих виборів в окремих районах Луганської та Донецької областей лише за українським законодавством. «Так звані фейкові вибори 2 листопада чи іншого дня, якщо вони проводяться не відповідно до українського законодавства, без дотримання режиму припинення вогню, без міжнародних спостерігачів, не можуть і не будуть визнані жодним із учасників консультацій», — переконаний Президент.

У Мілані європейські лідери продемонстрували повну підтримку України. На сьогодні є тверда і чітка позиція, що без реального прогресу, сталого миру, виконання всіх пунктів Мінського меморандуму питання про скасування санкцій не порушуватимуть, і ЄС продемонстрував єдність і солідарність з Україною.

Уже найближчими днями розпочнеться робота з відновлення функціонування пропускних пунктів на українсько-російському кордоні. Глава держави зауважив що відновлення контролю над кордоном — один із ключових пунктів Мінського протоколу. Так, нині у зоні АТО перебуває група прикордонників та митників, які готові почати виконання обов’язків на КПП Ізварине. Керівники прикордонних відомств України та Росії мають обговорити умови і порядок організації роботи вже цього тижня.

Петро Порошенко заявив, що взимку Україна буде з газом і теплом. Забезпеченню цього було присвячено переговори із представниками РФ, які глава Української держави оцінив зі стриманим оптимізмом. Але все це буде засновано на умовах захисту українських національних інтересів.

Під час переговорів з російською стороною Україна наполягала, що, як і на європейському ринку, має бути дві ціни: одна для зими, коли попит зростає, і ціна для літа, коли він падає. Спільна з Європейським Союзом позиція України полягала в тому, щоб ціна для літа становила 325 доларів за тисячу кубометрів і 385 — для зими. Російська сторона відстоювала ціну $385 за тисячу кубометрів на весь рік. У результаті до 31 березня 2015 року вирішено зафіксувати зимову ціну.

А заради прийдешнього країни Президент відзначив важливість невідкладного формування у майбутній Верховній Раді потужної коаліції демократичних сил. При цьому Петро Порошенко пообіцяв не допустити, щоб, як у минулому, коаліцію створили для розподілу посад, повідомляє прес-служба глави держави.

Після виборів консультації щодо коаліції будуть короткими з огляду на необхідність формування нового уряду, перед яким постануть надважливі завдання. «Є домовленість, що місія МВФ прибуде до Києва в середині листопада за умови призначення нового уряду. Не пізніше середини грудня ми маємо отримати рішення ради директорів МВФ щодо нової програми фінансування», — розповів Петро Порошенко. Також, за словами Президента, Україна має «дуже щільний графік імплементації Угоди про асоціацію. І вже новий уряд має продемонструвати прогрес у виконанні плану дій щодо запровадження безвізового режиму з ЄС». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»