НОРМОТВОРЧІСТЬ
 

Віртуальна звітність нищить корупцію, заощаджує час і гроші
 

Задля створення сприятливих умов для правильного і зручного обчислення та своєчасної сплати податків і зборів, а також реалізації положень Податкового кодексу щодо принципів загальності та економічності оподаткування ДПА ініціює запровадження електронного сервісу для юридичних осіб. Цю новацію підтримали великі платники, висловившись "за" на зустрічі з фахівцями департаментів, що здійснюють адміністрування ПДВ та податку на прибуток.


 

За помилки не каратимуть

На переконання директора департаменту адміністрування податку на додану вартість ДПА України Юрія Лапшина, така форма електронного спілкування заощадить час платників та кошти бюджету. Окрім того, електронний сервіс має мінімізувати контакт податкової з платником, знизити можливі корупційні прояви з боку контролерів, а також створити для платника зручні умови обчислення податків.

Якщо електронний сервіс буде запроваджено, звірка даних податкової декларації з іншою податковою інформацією проводитиметься за спеціально розробленою програмою. У разі виявлення допущеної платником помилки його про це повідомлять і дадуть змогу самостійно виправити її або надати пояснення. А після звірки реєстрів, виданих та отриманих податкових накладних платника, з реєстрами його контрагентів, він зможе у десятиденний строк виправити розбіжності, не сплачуючи штрафних санкцій.

- Наша головна мета, - заявив посадовець, - відмовитися від необгрунтованих перевірок. Якщо справді в документі помилка, яку допустив платник, то він має можливість самостійно її виправити, якщо ні - надати обгрунтування.

Наскільки ефективним є віртуальне спілкування, вже довела централізована система податкової служби. За матеріалами департаменту інформаційно-аналітичного забезпечення процесів оподаткування, в січні 2011 року через систему прийнято 655 тис. звітів від 135 тис. платників. На цю статистику позитивно вплинула норма Податкового кодексу, яка зобов'язує великих та середніх підприємців звітувати в електронному вигляді.

Переважну більшість тих, хто звітує в електронному вигляді, становлять платники ПДВ. У січні цього року вони становили 88% від загальної кількості платників ПДВ. Порівняно з груднем минулого року їхня кількість збільшилась на 8 тисяч. Якщо платникам не все зрозуміло у чинній системі, вони можуть зайти на web-сайт ДПА й залишити свій запит, на який буде дано відповідь, або ж зателефонувати до контакт-центру за номером 0-800-501-007 чи на телефон довіри служби внутрішньої безпеки ДПС 044-272-24-89.

Порядок подання та форми декларацій і заявок-розрахунків

Декларація акцизного податку, надана платником, вважається прийнятою у разі дотримання умов, визначених статтями 48 та 49 розділу ІІ Податкового кодексу. ДПА своїм наказом затвердила Порядок заповнення та форму її подання. Згідно з ним, повідомили у Департаменті масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян, документ подають до органу ДПС за місцем своєї реєстрації щомісячно, не пізніше 20 числа наступного звітного періоду.

У разі потреби платник може подати разом з декларацією доповнення, які складені за довільною формою, але з поясненням мотивів такого доповнення, яке вважається невід'ємною частиною декларації.

Ще одним наказом ДПА затверджено порядок, який визначає механізм продовження граничних строків для подання податкової декларації, заяв про перегляд рішень контролюючих органів, заяв про повернення надміру сплачених грошових зобов'язань відповідно до норм статті 102 Податкового кодексу.

Ще одним наказом "Про затвердження форм заявок-розрахунків на виготовлення та придбання марок акцизного податку, звіту про використання марок акцизного податку та журналів для марок акцизного податку" ДПА внормувала здійснення контролю за обігом та використанням марок акцизного податку для маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Зокрема, затверджено форму попередньої заявки-розрахунку про потребу в марках акцизного податку та форму заявки-розрахунку на їх придбання для маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів. А також звіт про використання марок акцизного податку, форму журналу реєстрації посвідчень про реєстрацію імпортера (замовника) цих виробів, форму журналу обліку марок акцизного податку та реєстр повернутих марок.

У департаменті контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПА запевнили, що запровадження норм цього наказу забезпечить реалізацію єдиної державної політики у сфері обігу марок акцизного податку для маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів та забезпечить здійснення контролю у сфері виробництва й обігу цих товарів.

Термін - до 1 травня

Як отримати податковий кредит? Як пояснив директор департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА Степан Дусяк, для цього слід подати річну податкову декларацію про доходи за наслідками 2010 року до податкової інспекції за місцем проживання (реєстрацією в паспорті). Зарахувати до складу податкового кредиту можна фактично понесені витрати, підтверджені громадянином документально. Передусім це частина суми відсотків за іпотечним кредитом, кошти, сплачені закладам освіти за власне навчання чи члена сім'ї першого ступеня споріднення. Окрім того, витрати на сплату страхових внесків, страхових премій та пенсійних внесків страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, установі банку за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, внески на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади як самого громадянина, так і членів його сім'ї першого ступеня споріднення. Сюди ж зараховують витрати на штучне запліднення, оплату вартості державних послуг, пов'язаних з усиновленням дитини, кошти, сплачені за переобладнання транспортного засобу на використання таких видів пального, як моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива. До податкового кредиту віднесено й витрати на будівництво (придбання) доступного житла, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого для цього, та відсотків за ним.

Податковий кредит може бути нарахований резидентом, що має індивідуальний ідентифікаційний номер, а його загальна сума не перевищує загального оподатковуваного доходу фізичної особи, одержаного протягом 2010 року у вигляді заробітної плати. Якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкового кредиту за наслідками звітного року, то таке право на наступні роки не переноситься.

- Хотів би звернути увагу на те, - наголосив С. Дусяк, - що у зв'язку із введенням в дію Податкового кодексу строк подання декларації встановлено до 1 травня року, що настає за звітним. Отже, у 2011 році платники податку можуть реалізувати право на податковий кредит за наслідками 2010 року, подавши декларацію до 1 травня.