Президент Віктор Янукович здійснив офіційний візит до Республіки Туреччина, маючи на меті передовсім взяти участь у Третьому засіданні українсько-турецької Стратегічної ради високого рівня. Захід відбувся в Анкарі під співголовуванням глави Української держави та Прем’єр-міністра Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана. Перед цим високопосадовці провели зустріч у форматі «віч-на-віч», а по завершенні Стратегічної ради високого рівня поставили підписи під Спільною заявою.

30 днів у дарунок

Також за присутності Президента України та Прем’єр-міністра Туреччини підписано Виконавчу програму між кабінетами міністрів країн про першочергові заходи з розвитку співробітництва в галузі освіти на 2013—2015 роки; угоду у сфері лісового господарства, Спільну заяву міністрів енергетики щодо співробітництва в енергетичній сфері; Меморандум про співробітництво у сфері конкурентної політики між Антимонопольним комітетом України й Турецьким конкурентним відомством.

Згідно з Планом заходів щодо розвитку двосторонніх відносин на 2014—2015 роки країни зафіксували перелік і графік дій, спрямованих на розвиток співробітництва в усіх важливих сферах, зокрема політичній, економічній, оборонній, гуманітарній, правоохоронній, консульській. Угода між Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» й Турецькою державною нафтовою компанією «ТПАО» про взаємний захист конфіденційної інформації та комерційної таємниці зобов’язала їх забезпечувати режим захисту конфіденційної інформації в наданні послуг у нафтогазовій сфері.

А Меморандум про співробітництво між НАК «Наф?тогаз України» й Турецькою трубопровідною компанією «БОТАШ» дав їм змогу взаємовигідно співпрацювати у сфері видобутку і транспортування енергоносіїв.

Уже під час зустрічі з представниками ЗМІ Віктор Янукович заявив про намір України збільшити термін безвізового перебування на своїй території для громадян Туреччини з 30 до 60 днів. У цьому контексті важливо розвивати міжлюдські відносини та створювати умови для безвізового режиму.

«У питанні торговельно-економічних відносин ми готуємо доленосне рішення — це підписання угоди про створення ЗВТ між нашими державами. Ми вже на завершальному етапі, — повідомив він, пояснивши, що процес відбувається паралельно з підготовкою України до підписання Угоди про асоціацію та ЗВТ з ЄС. — Коли Україна підпише Угоду про асоціацію, то працюватиме вже на рівних умовах із Туреччиною».

У свою чергу Реджеп Тайїп Ердоган зазначив, що завдяки підписанню угоди про ЗВТ до 2015 року товарообіг між Україною та Туреччиною може сягнути 20 мільярдів доларів. Він нагадав, що станом на кінець 2012 року цей показник становив 6,2 мільярда доларів.

Віктор Янукович розповів, що в найближчій перспективі країни розпочнуть практично розвивати спільні енергетичні проекти. Нині Україна й Туреччина розширюють співпрацю в питанні спільного видобутку газу на шельфі Чорного моря.

Коментуючи результати Третього засідання українсько-турецької Стратегічної ради високого рівня, Президент заявив, що розвиток спільного літакобудування є одним із перспективних напрямків двосторонніх зв’язків. Країни мають можливості співпрацювати й у ракетно-космічній сфері. А паралельно розбудовують транспортний коридор Південь — Північ (йдеться про проекти «Вікінг» і «Зубр»).

На проекти в авіації сторони покладають особливі надії. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

Ан-158 від дружнього сусіда

Віктор Янукович переконаний, що потрібно ще поглибити міжрегіональне та культурно-гуманітарне співробітництво. «Ми розраховуємо на це. Прикладом слугує взаємодія АР Крим із регіонами Туреччини», — передає слова Президента його прес-служба. Велику перспективу в цьому контексті має й Одещина.

У розрізі культурно-гуманітарної співпраці він відзначив успішне проведення Днів культури України в Туреччині у вересні цього року, тож тепер Україна чекає в гості представників цієї республіки. «Заходи, які зміцнюють міжлюдські й міждержавні відносини, є доброю традицією, і вони сприятимуть духовному збагаченню народів», — резюмував глава держави.

А Реджеп Тайїп Ердоган назвав Україну дружнім сусідом. «Маємо прекрасне співробітництво, яке спирається на стратегічне партнерство», — наголосив він, пояснивши, що Туреччина підтримує процес реформ в Україні, спрямований на укладення Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Того ж дня високопосадовці взяли участь у презентації літака нового покоління Ан-158. На території міжнародного аеропорту Анкари генеральний конструктор державного підприємства «Авіаційний науково-технічний комплекс імені О. К. Антонова» Дмитро Ківа ознайомив Президента України та Прем’єр-міністра Туреччини з головними характеристиками літака та його можливими модифікаціями для використання як пасажирського, військового чи медичного літака. Вони піднялися на борт, оглянули кабіну пілотів та салон.

До слова, Ан-158 призначено для перевезення до 99 пасажирів на відстань до 3000 кілометрів. Його розроблено на базі регіонального реактивного літака нового покоління Ан-148.

Повітряне судно має високий ступінь уніфікації з попередником, зокрема в них єдині основні системи, двигуни, обладнання кабіни екіпажу та системи керування. Він зможе виконувати польоти вдень і вночі, у будь-яку пору року, в простих та складних метеорологічних умовах, використовуючи високогірні аеродроми; на міжнародних трасах. Виготовляють літаки цього типу на «Серійному заводі «АНТОНОВ». А в кооперації беруть участь понад 200 підприємств із 15 країн світу. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»