ГРОШІ 

У Криму щороку недоотримують кількадесят мільйонів гривень від перебування  Чорноморського флоту РФ   

71 земельну ділянку загальною площею близько 14,7 тис. га (без урахування Севастополя) використовує у Криму Чорноморський флот Росії. З них майже всю площу —  понад 14,5 тис.  га — займають ділянки за межами населених пунктів.

«На сьогодні в Криму нормативно-грошову оцінку земель, виходячи з якої нараховується орендна плата і податок на землю, виконано лише у межах населених пунктів. Поза ними оцінки не проводили, відповідно Україна несе фінансові втрати за оренду земель, які використовує російський ЧФ», — повідомив на підсумковій прес-конференції голова Рескомзему Олександр Чабанов.

Більш того, навіть платежі, проведені згідно із Угодою між Україною та Росією про параметри розділу ЧФ, здійснюються за рахунок зменшення боргу України перед Росією.

Аби запобігти втратам  доходів місцевих бюджетів, де розташовані об’єкти ЧФ,  постанова Кабінету Міністрів від 16 листопада минулого року затвердила критерії розподілу місцевим радам додаткової дотації з держбюджету.

Крім того, 4 пунктом урядової постанови органам місцевого самоврядування рекомендовано провести нормативну грошову оцінку земельних ділянок, які використовує флот сусідньої держави, і встановити розмір орендної плати за використання ділянок на рівні 3% від їх нормативної грошової оцінки на 2013 рік, 4% для розрахунків на 2014 та подальші роки.

Нормативну оцінку земель населених пунктів, де розташовано ділянки, що їх використовує ЧФ, уже проведено. І надходження до місцевих бюджетів від розподілу додаткової дотації з держбюджету становитиме майже 7 млн грн в 2013 році й 10 млн грн в 2014 році.

Для проведення грошової оцінки земельних ділянок, що їх використовує ЧФ, які розташовані за кордонами населених пунктів, необхідно понад 3,5 млн грн. Але є ще одна проблема. Навіть за умови виділення потрібної суми провести цю роботу неможливо, доки російська сторона не узгодить матеріалів інвентаризації земель, зайнятих флотом. А це 13 земельних ділянок площею понад 14 тис. га. «Завданням земельних органів і дипломатів є завершення процесу узгодження і проведення грошової оцінки земель під об’єктами Чорноморського флоту», — констатував Олександр Чабанов.

За  попередніми розрахунками, надходження до місцевих бюджетів Криму від розподілу додаткової дотації можуть становити в 2013 році майже 29 млн грн, а в 2014-му — 38 млн. З урахуванням об’єктів ЧФ, розташованих на землях Севастополя, Крим може отримувати до 100 мільйонів гривень на рік.

«Тому є інтерес зробити нормативні акти, закінчити процес спірних ділянок і отримувати ці гроші органам місцевого самоврядування», — наголосив голова відомства.