ДОМОВЛЕНІСТЬ

Влада Кримської автономії налаштована на мирне урегулювання земельних проблем

Йдеться про звільнення самовільно зайнятих земельних ділянок. Останнім часом у місцевій пресі активно обговорювався силовий варіант рішення питання. Натомість керівництво кримського уряду, навпаки, своїми діями демонструє готовність шукати компроміс з представниками кримських татар. Зокрема, про це йшла мова під час зустрічі Голови Ради міністрів АРК Василя Джарти з главою Всесвітнього конгресу кримських татар, депутатом Верховної Ради автономії Рефатом Чубаровим. Вони обговорили механізми вирішення питань ліквідації самозахоплень і отримання землі громадянами, які її дійсно потребують. В якості пілотного проекту було запропоновано реалізувати цю пропозицію у Сімферополі та Сімферопольському районі. За словами глави уряду Криму, Рада міністрів спільно з керівництвом міста і району впродовж місяця визначать земельний масив, в межах якого ділянки для приватного будівництва зможуть отримати громадяни, які потребують землі. В тому числі мова йшла і про учасників самозахоплень. Водночас, це не стосується тих, хто планував використати захоплену ділянку для подальшого продажу.

- Виділяючи на законних підставах землю для житлового будівництва за затвердженими списками, ми звільняємо території для подальшого розвитку. Ті, для кого самозахоплення були комерційним проектом, звичайно, відсіються, - підкреслив глава кримського уряду.

Крім того, він звернув увагу на те, що отримати ділянку в новому районі зможуть не лише колишні учасники самозахоплень, але і громадяни, що взагалі потребують землі. Важливо, що ліквідація захоплених ділянок сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату в АРК і дозволить економіці регіону зробити "ривок уперед".

В. Джарти та Р. Чубаров дійшли висновку, що земельну проблему в Криму треба розв'язувати без конфліктів і протистояння, оскільки загальними зусиллями можна знайти компроміс.

Глава Всесвітнього конгресу кримських татар запропонував, спираючись на результати роботи попередніх робочих груп, у тому числі створених Кабінетом Міністрів України і урядом автономії, приймати рішення по кожному масиву і кожній людині, що стоїть в черзі на отримання ділянки.

- Я впевнений, якщо ми почнемо виділяти землі в масиві чи масивах, де немає особливих проблем, і поступово, крок за кроком, підійдемо до "проблемних" масивів, багато питань буде знято з порядку денного. Люди різних національностей відчують турботу і розуміння влади, - зазначив Р. Чубаров. За словами В. Джарти, головним підсумком зустрічі є налаштованість на діалог і співпрацю між владою і кримськими татарами.

Закір ЗАКІРОВ
для "Урядового кур'єра"