Нині Україна переживає нелегкі часи, пов'язані з російською окупацією Криму, агресією Росії на Донбасі. Значні ресурси держава спрямовує на оборону країни. Попри це уряд робить усе можливе задля захисту соціальних прав українців і передусім соціального захисту сім’ї і дитинства. Призначення та виплати державних соціальних допомог здійснюється згідно з Законом України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» за рахунок державного бюджету України. А щодо одержання допомоги при народженні чи всиновленні дитини, виплат одиноким матерям, опікунам та піклувальникам, дітям-інвалідам та інвалідам дитинства, малозабезпеченим сім’ям, тимчасової допомоги на дітей, один із батьків яких ухиляється від сплати аліментів, громадянам потрібно звертатись до органів соціального захисту населення, служби у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за місцем фактичного проживання.

З якими проблемами стикаються родини, які потребують державної підтримки, оформлюючи та отримуючи різні види соціальних допомог? Чи достатньо захищеними вони почуваються, дізнаємося зі звернень на урядову «гарячу лінію».

Від початку 2015 року щодо отримання різних видів соціальної допомоги, зокрема сім’ям з дітьми, надійшло понад 10 тисяч звернень. Найчастіше телефонували жителі Донецької, Дніпропетровської та Одеської областей.

Громадяни зокрема зверталися по роз’яснення щодо порядку та умов отримання різних видів соціальної допомоги сім’ям з дітьми, інформували про невиплату чи затримку з виплатою соціальної допомоги при народженні дитини, допомоги на дітей одиноким матерям та малозабезпеченим сім’ям з дітьми. Крім того, численні дзвінки надходили від вимушених переселенців щодо порядку переведення соцвиплат у зв'язку зі зміною місця проживання та від родин, які з різних причин не виїхали з АР Крим та районів проведення антитерористичної операції і розраховують на соціальну допомогу на дітей.

Держава створює всі умови, щоб люди, яким за складних політичних і економічних умов найтяжче, почувалися захищеними.

Інформація щодо забезпечення виплат державних соціальних допомог особам, які переселилися з районів проведення АТО або продовжують там проживати та роз'яснення з отримання різних видів державних соціальних допомог, у тому числі цій категорії громадян, розміщено на офіційних сайтах центральних і місцевих органів виконавчої влади, зокрема органів соціального захисту населення, а також на веб-сайті Урядового контактного центру.

Людям, які через непередбачувані обставини на сході країни вперше звертаються по призначення різних видів державних допомог і мають чимало питань щодо порядку їх призначення і виплати, на урядовій «гарячій лінії» надають консультації стосовно норм чинного законодавства. Для одержання всіх видів державної соціальної підтримки люди можуть звертатися до найближчої установи соціального захисту населення за місцем фактичного проживання (перебування). Громадяни, які залишилися в небезпечних регіонах, мають змогу звернутися по продовження (призначення) виплати соціальної допомоги до органів соціального захисту населення в містах та районах, де не проходить АТО. Виплата державних соціальних допомог усіх видів продовжиться на підставі даних електронної особової справи. 

Так, заявниця з м. Слов’янська Донецької області, мати двох малолітніх дітей, телефонувала з приводу затримки виплати соцдопомоги при народженні другої дитини за січень-лютий 2015 року. Жінка повідомляла, що неодноразово зверталася до управління соціального захисту населення Слов'янської міськради. Ані грошей, ані конкретної інформації стосовно терміну виплати вона не отримала. Отож, клопоталася, чи не можна пришвидшити розв’язання її проблеми. За повідомленням УПСЗН Слов’янської міської ради Донецької області, заборговану заявниці соцдопомогу перераховано на її картковий рахунок у повному обсязі, що підтвердилося зворотним зв’язком.

Додзвонювач з Донеччини, який змушений був вивезти родину із зони проведення АТО у безпечне місце, звернувся від імені дружини, матері шістьох дітей, щодо пришвидшення переведення соціальної допомоги у зв'язку із зміною місця проживання, оскільки родина перебуває у складному матеріальному становищі. За інформацією Красноармійської райдержадміністрації Донецької області, соцдопомогу перераховано на картковий рахунок дружини заявника, що підтверджено зворотним зв’язком.

Вимушені переселенці з АР Крим, окремих районів Донецької, Луганської областей, місце проживання яких не зареєстровано, і які не мають змоги зареєструвати новонароджену дитину, цікавляться, яким чином вони можуть отримати державну допомогу при народженні дитини?

Законодавством встановлено, що рішення про призначення допомоги при народженні дитини у таких випадках приймає орган соціального захисту населення на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов, складеного за місцем фактичного проживання сім’ї. 

Загалом за період із 30 березня  по 5 квітня на урядову «гарячу лінію» надійшло 47 093 дзвінки, через Інтернет зареєстровано 305  звернень.

0-800-507-309— Урядова «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 – для жителів м. Києва. +380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном.

Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua