ІСТОРІЯ

 У Дніпродзержинську відкрили єдиний в Україні музей металургії просто неба

Народний музей історії ВАТ "Дніпровський металургійний комбінат" вражає, тільки-но в нього заходиш. В око одразу впадають старовинні гвинтові сходи, що ведуть з холу через отвір у стелі на другий поверх.

- Сходи збирали частинами - це ручна ковка. Їх зробили ще у 1899 році, самій будівлі музею 111 років, - розповідає директор закладу Євген Гамазинський. - Металургійний комбінат почав працювати в 1889 році, коли задули першу доменну піч. А в цій будівлі раніше був інженерний клуб, де відпочивала заводська верхівка. Проводили зібрання, танцювальні вечори. Під час війни німці тут зробили стайню, а за радянських часів це був Палац піонерів. Потім віддали будинок під заводський музей - він заснований у 1977-му.

Євген Іванович проводить мене в актову залу і показує сцену, з якої в 1915 році співав сам Федір Шаляпін. Знаменитість заманили, коли співак гастролював у Катеринославі (тепер Дніпропетровськ), надзвичайною оркестровою ямою. Під її паркетом - кілька тисяч пляшок з-під справжнього французького шампанського! Це створює в залі дивовижну акустику. Наразі ями для оркестру, на жаль, уже немає, однак незвичайна долівка на пляшках залишилася. Заклали цеглою і отвори в стіні на другому поверсі, де колись співали хори.

Біля будівлі музею встановлений історико-меморіальний комплекс, присвячений металургам, які загинули під час Великої Вітчизняної війни. Їх майже 500 - цілий батальйон заводчан-добровольців. Тепер за меморіалом влаштували й технічний музей просто неба, який буде у складі народного музею.

- У зв'язку з технічним переоснащенням комбінату багато устаткування вийшло з експлуатації. Дякувати треба директорові комбінату Іллі Бугу, який вирішив хоча б частково деякі зразки застарілої техніки зберегти і розташувати поряд з нашим музеєм. Раніше під час реконструкції підприємства через брак металобрухту старе обладнання переплавляли. А тепер директор сказав: "Що ж ми не залишимо після себе нічого?" І ось: тут технічні експонати розташовані згідно з металургійним циклом, - продовжує екскурсію Євген Гамазинський.

Утім, починається експозиція з огляду звичайного заводського гудка, який, до речі, має два балони з аргоном і може за потреби подати голос. Серед цікавих експонатів - робочі кліті 1906 і 1911 років, бігуни бергера 1908 року, які нещодавно виведені з виробництва, верстати й механізми позаминулого і минулого століть. Серед енергетичного устаткування бачимо ручну протипожежну помпу початку минулого сторіччя, зварювальний апарат 1930 року, автоматичний вимикач фабрики "Амперъ" 1919 року. Завершує експозицію генератор, отриманий за ленд-лізом у 1945 році від "Дженерал електрик".