НОВАЦІЇ

За рік підприємство запропонувало якісно нові підходи  у вирішенні численних проблем міста 

Комунальне підприємство «Сумижитло», створене рік тому, пройшло доволі складний і звивистий шлях становлення. Однак, до честі міської влади, яка ініціювала починання, і самих комунальників, підрозділ однозначно відбувся і тепер наполегливо наводить лад у Сумах. Городяни теж упевнилися, що подальша «ЖЕКізація» вела до глухого кута, з якого було б усе складніше шукати виходи.

Головний принцип, яким керувалася міська влада, дати їй можливість реально впливати на роботу комунальної служби в особі єдиного підприємства, що комплексно відповідає за стан справ у Сумах. Інновація полягала саме в тому, що практично для всіх робіт КП наймає підрядників — ті структури й організації, які здатні швидко, якісно і недорого виконати необхідні роботи. Іншими словами, з’явилася здорова конкуренція, від якої, звісно ж, завжди користь.

На підтвердження економічної ефективності нововведення — кілька цифр. За рік роботи за утримання будинків, споруд і прибудинкових територій було нараховано понад 46,5 млн грн. За цей період унаслідок перерахунку сума зменшилась на 2,2 млн, тобто населення заплатило лише за фактично надані послуги, а не якісь віртуальні роботи.

Водночас рівень оплати за послуги комунального підприємства з урахуванням субсидій і пільг станом на 1 липня становив приблизно 87%, що є доволі об’єктивним індикатором якості роботи.

Дах над головою має бути надійним. Фото Володимира ЗАЇКИ

Обслуговують  сервісні центри

Чи не найголовнішим досягненням сумських комунальників стало створення розгалуженої мережі сервісних центрів практично в кожному густонаселеному районі міста. Сьогодні функціонують п’ять — «Курський», «Кіровський», «Прокоф’євський», «Коротченко» та «Ремісничий». Незабаром відчинить двері ще один на вулиці Троїцькій, 49, що істотно допоможе мешканцям у вирішенні десятків злободенних проблем.

Приміщення і обладнання відповідають усім європейським стандартам. Навіть дещо ніяково пригадувати задимлені підвали колишніх ЖЕКів, до яких приходили сумчани з численними скаргами чи проханнями. А в кожному центрі зроблено капітальний ремонт, придбано нові меблі і оргтехніку, словом, панує ідеальний порядок. Працюють паспортисти, які без тяганини розв’язують усі питання, є спеціалісти по роботі з населенням — вони надають консультації, роз’яснення. Приймають заявки на ремонт, а також подяки і скарги (якщо такі є). Зараз подяки однозначно переважають, бо спеціалісти центрів не створюють проблемних ситуацій, а відразу ж шукають можливості, як допомогти відвідувачеві.

Call-центр  не тільки слухає,  а й допомагає

Важливим штрихом до загальної комунальної картини в Сумах стало створення єдиного міського call-центру, що став надійною ланкою між мешканцями і безпосередньо тими, хто відповідає за стан житлового господарства. Тепер не треба годинами добиватися телефоном на той чи інший номер, аби зробити заявку. Досить набрати багатоканальний цілодобовий 70-21-70, як звернення відразу ж буде не тільки прийняте, а й узяте на контроль аж до повного вирішення.

Можна уявити, який обсяг виконують 22 оператори, якщо за добу надходить у середньому 700 дзвінків різного характеру — на ліквідацію аварійних ситуацій, виконання поточного ремонту і технічне обслуговування тощо. Це головним чином стресостійкі працівники, яким не менше двох третин часу доводиться вислуховувати скарги чи нарікання додзвонювачів на різні житейські ситуації.

Спеціально розроблена програма обліковує час, протягом якого сумчанин виходить на зв’язок з оператором, як правило, він становить не більше 10 – 12 секунд. Відтак виключені випадки, що хтось не може додзвонитися. Якщо і трапляються непередбачувані збої, то старший оператор сама телефонує абоненту і виясняє суть питання.

До того ж, міський голова Геннадій Мінаєв і начальник управління ЖКГ Ярослав Куц будь-коли можуть перевірити виконання будь-якої заявки зі своїх робочих комп’ютерів у режимі онлайн. Це справді новинка, якою навряд чи може похвалитися якесь інше місто України. 

Будинкові комітети – партнери №1

У процесі становлення підприємства важливе значення мало налагодження тісних контактів із городянами, заради яких, власне, і вводилася новація. Не секрет, що значна частина людей звикла перекладати провину за всі негаразди чи проблеми будь на кого, крім себе. Тому взялися формуватися ОСББ, що прийняли на себе частину відповідальності. Ось тільки таких об’єднань ще не настільки багато, аби говорити про 100%-й показник.

У Сумах пішли шляхом створення будинкових комітетів, причому працівники «Сумижитла» самі ініціювали цей процес. Виходить доволі непогано. Вже зареєстровано 32 таких формування, ще 63 мають статус ініціативних груп. Кожне має голову, який уповноважений вирішувати поточні питання. Мешканці таких будинків спільно з комунальниками планують і визначають конкретний перелік робіт, а потім одержують повні і детальні звіти про зроблене. Таким чином жителі перестали кивати в бік невідомих винуватців, а самі беруться за справу.

Аби відносини КП і будинкових комітетів ставали більш предметними і цивілізованими, відкрито окрему залу для спільних зборів. Невдовзі відбудеться новосілля, що стане додатковим переконливим свідченням на користь нового комунального формування, за яким господарське майбутнє слобожанського міста.

ДОВІДКА «УК»

КП «Сумижитло» обслуговує 1001 будинок загальною площею 2,9 млн м2. Площа території, яку прибирають працівники, 1,1 млн м2.

Минулого року відремонтовано 85 під’їздів на суму майже 1 млн грн, покрівлі дахів площею понад 365 тис. м2 (4,7 млн грн), стики панельних будинків на 1,2 млн грн, або 16, 2 тис. погонних метрів. Загалом виконано поточних ремонтів на 11, 2 млн грн, що в кілька разів більше показників попередніх років.