Соліст "Танка На Майдані Конго"
Олег (Фагот) МИХАЙЛЮТА

"Танок На Майдані Конго" належить до китів сучасного українського шоу-бізнесу, багато років перебуває на хвилі незмінної популярності. Нещодавно хлопці випустили новий альбом під назвою "С. П. А. М.", гучна презентація якого стала однією з найяскравіших музичних подій наприкінці 2010 року. Отже, під новорічною ялинкою ми зустрілися з солістом "Танків" Олегом Михайлютою, більше відомим у музичній тусовці як Фагот. Розмова вийшла про все - нові пісні, народження сина, подорож до Таїланду і телевізор, який Олег, виявляється, зовсім не дивиться...

- Олеже, як ви зустріли Новорічні та Різдвяні свята?

- У музикантів ведеться зустрічати Новий рік на роботі. Тож у новорічну ніч "Танок На Майдані Конго" працював, тобто дарував нашим шанувальникам новорічний настрій. Але, звичайно, келих шампанського ми випили! А ось Різдво я зустрічав у колі родини. Хоч я вже дорослий, але Новорічні свята у мене асоціюються з приємними дитячими спогадами -ялинка, бенгальські вогники, серпантин і багато-багато снігу! І, звичайно, запах мандаринів... Колись на дитячих ранках був "Новим роком", драконом, султаном... Власне, десь у цьому дусі й продовжую тепер кожного року (сміється)...

- Чи були у вас новорічні канікули?

- Я б сказав, що в мене була передноворічна відпустка - вирвався на тиждень до Таїланду і отримав великий заряд бадьорості й нових вражень. Там себе відчуваєш дивовижно - сонечко світить, тепленько, море, дайвінг, слони, джунглі, дерева високі, по яких можна лазити. Куштував саранчу, отримав сертифікат дайвера, спробував усі можливі й неможливі види масажу. Запам'яталося маленьке слоненя: я підійшов, щоб погладити його, а слоник мене хоботом почав бити, тобто за їжею відсилати. А загалом багато просто їздив на мопеді по острову Ко Чанг - це був справжній відпочинок.

- І все це перед презентацією нового альбому "С. П. А. М.", що відбулась у грудні... Цю назву запозичили з комп'ютерного сленгу?

- Певний перегук є. Але зовсім з іншим підтекстом. Якщо в комп'ютерній термінології "спам" - навмисні розсилки непотрібних користувачу новин та реклами, то наш "С. П. А. М." - система програмування альтернативного мислення. Хочемо, щоб наші слухачі навчились мислити альтернативно! У нашому альбомі ми порушуємо багато різних тем, які нас дуже хвилюють. Та наша думка часто протилежна щодо того, що нам розказують по телевізору. Тому на обкладинку ми винесли телевізор з тестовою таблицею.

- А у вас є вдома телевізор чи ви за новомодною тенденцією його не дивитесь?

- Є, звичайно, та працює він тільки для перегляду DVD-фільмів. Намагаюся сам формувати свою думку про те, що відбувається у світі. А всі новини переглядаю в Інтернеті.

- Чи легко сьогодні потрапити з новими піснями на радіостанції?

- На комерційних радіостанціях є поняття "формат" і "неформат" - тобто програмна політика. Тож у кожної радіостанції є свій формат, і це нормальне явище. Інше питання, що деякі програмні директори вважають українську мову нерейтинговою для радіостанції, тому це може вплинути на вибір пісні до ефіру. Але, як показує досвід, якщо пісня хороша, то будь-якою мовою - російською, українською, англійською чи іспанською - вона обов'язково пролунає в ефірі. Тому в наших пісень добра ротація.

- На вашу думку: держава має піклуватись про розвиток культури?

- Стовідсотково треба, щоб так було. Скажімо, якщо ми хочемо зміцнювати українську мову, її треба підтримувати на законодавчому рівні. Але, здається, не всі наші політики будуть відстоювати українську культуру та українську мову. А шкода.

- А ваш гурт хотів би мати якусь підтримку від держави?

- Як гурт, який співає українською, ми не претендуємо на якусь особливу підтримку. Ми хочемо, щоб наші політики взагалі підтримували розвиток культури - театри, музеї, кінематограф. І все. Не треба підтримувати "Танок На Майдані Конго", просто підтримуйте українську культуру - і тоді все буде добре: і для нас, і для інших українських музикантів і виконавців.

- А як щодо культури "на практиці"? Коли ви востаннє були у музеї чи театрі?

- Добре, зізнаюсь, що в музеї був уже давненько.

Зате на світських заходах ви свій...

- Теж під настрій. Звісно, мене запрошують на багато цікавих заходів і часто там можна поспілкуватись з дуже цікавими людьми. Це міф, що світські заходи - лише ярмарок марнославства.

- Чи легко бути публічною людиною?

- Звісно, нелегко. Адже тоді життя завжди під прицілом фотокамер. Журналісти цікавляться подробицями особистого життя, навіть інколи вигадують те, чого я ніколи не казав. Наприклад, коли у мене народився син, багато видань надрукувало "мої" інтерв'ю, які я ніколи нікому не давав! Я розумію, що йдеться про рейтинг видання, але ж повинна бути й певна коректність!

- Але ви ж так багато років у шоу-бізнесі, мали б звикнути...

- Особисто я звик. Але переживаю за своїх рідних і близьких, які можуть начитатись жовтої преси чи повірити якимось чуткам. Адже в нас багато людей вважають: якщо так написано, так воно і є...

- Можливо, від прикростей шоу-бізнесу відволікає якесь цікаве хобі?

- Дуже люблю фотографувати, особливо коли це стосується мандрівок. У Таїланді зробив понад тисячу знімків. Люблю роздруковувати свої фотографії на полотні і дарувати друзям як картини. Найцікавіші знімки викладаю в Інтернет в одну з соціальних мереж, де у мене є свій профіль. Друзям подобаються мої фотографії.

- Чи вірите ви, що попри всі негаразди життя - це диво?

- Коли я був у Таїланді, вкотре зрозумів, що природа нашої планети - суцільне диво. Якщо подумати, що все було створено чимось або кимось, увесь цей світ, усілякі комашки, слони - це для мене справжнє диво. Якою має бути фантазія, щоб таке витворити?! А підводний світ - коли зайнявся дайвінгом, я відчув неймовірний захват... Це ж окремий світ повністю. Тобто до цього часу - вже нібито й 21 століття -але й досі ще у водах ростуть дивовижні корали, красу яких не може відтворити жоден фотошоп чи комп'ютерна графіка. А з води на берег викидають якихось тварин, яких ніхто й ніколи не бачив.

- А народження вашого сина, на якому ви були присутні, -це теж диво, чи не так?

- Саме так! Я відчув, що пологи немов відбувались зі мною також! Коли Микита з'являвся на світ, він наче з маленького пуп'янка розгорнувся в маленьку людинку. У мене просто перехопило подих, і я відчув, що всі книги у жанрі фентезі, які я читав до цього, просто "відпочивають"...

- Часом чоловіків це лякає, а вас - навпаки?

- Звісно, я був радий, що перебуваю поруч зі своєю коханою. Я був переконаний, що біля жінки, яка народжує, має бути зібраний і відповідальний чоловік. Тож я розумів, що мені треба бути спокійним, щоб контролювати процес. Хоча їй допомагало багато досвідчених медиків. Нам дуже пощастило, що була чудова команда всіх - акушерів, лікарів, анестезіологів. Дякувати Богу, все склалося якнайкраще.

- Ви співаєте сину колискові?

- Практично щодня. А ще вмію міняти памперси, купати, тобто - справжній такий татусь. Гадаєте, що для співака це неможливо? Зізнаюсь: народження малого дуже на мене вплинуло. Я ще не зовсім зрозумів як, але точно відчуваю, щось у житті дуже змінилося.

- І врешті, останнє запитання. Любов, жінка, жіноча краса надихає багатьох чоловіків на подвиги. А вас це надихає на написання музики?

- Надихає! Хоча можу сказати, що не тільки це. Для мене дуже важливо мати певний настрій. Наприклад, ідеш собі в душ і починаєш щось наспівувати під ніс. Або ж лежиш у якомусь готелі після гастролей, ніби вже й заснув, аж раптом з'явилась якась ідея. Головне не пропустити цей момент. І я встаю й починаю записувати слова або музику. Адже на ранок це маленьке диво можна забути. Добре, що тепер у мене на мобільному є функція диктофона. Все просто: записав - і далі солодкі сни!

ДOСЬЄ "УК"

Олег МИХАЙЛЮТА. Народився 27 березня 1974 року в Харкові. Закінчив музичну школу і Харківську державну консерваторію за класом фагота. З 1996 року почав працювати вокалістом у гурті "Танок На Майдані Конго". У 1997-му "ТНМК" отримав перше місце у танцювальній номінації і приз за кращий шлягер фестивалю "Зроби мені хіп-хоп".

Озвучував рекламні ролики, дублював фільми українською мовою, знімав кліпи як режисер. У 1998-му вийшов перший альбом гурту, 2010-го "ТНМК" випустив свій п'ятий альбом "С. П. А. М.".