Пріоритети.  

Відділ новин  «Урядового кур’єра»

Уряд продовжує підготовку до ухвалення Державного бюджету на 2014 рік, який планується розглянути на черговому засіданні Кабінету Міністрів, а також веде консультації про організацію тристоронніх переговорів у форматі Україна — Росія — Європейський Союз.

Розв’язання актуальних проблем національної економіки є ключовим пріоритетом у діяльності уряду, що безпосередньо впливає на зовнішньополітичні орієнтири. Тому після ухвалення розпорядження про припинення підготовки до підписання Угоди про асоціацію з ЄС Кабінет Міністрів розпочав практичну реалізацію заходів, спрямованих на активізацію роботи підприємств усіх галузей.

Взаємний інтерес

Як зазначив Прем’єр-міністр Микола Азаров, дії української влади з відновлення торговельних відносин із країнами СНД і, зокрема, Росією обгрунтовано виключно економічною доцільністю. «Ми бачимо в Росії не просто нашого торговельно-економічного партнера. Це та країна, з якою ми разом жили під одним дахом, і що краще йдуть справи у Росії, то більше для нас можливостей розвиватися. Саме життя змусило нас жити разом, саме життя не розділяє, а об’єднує», — зазначив глава уряду. 

За його словами, в Євросоюзі добре розуміють ситуацію в Україні та проблеми, з якими зіткнулася наша країна через спад у світовій економіці. Тому для єврочиновників не стало трагедією рішення Кабінету Міністрів відкласти підписання Угоди про асоціацію — не виключено, що це питання буде внесено до порядку денного наступного саміту Україна — ЄС, що відбудеться на початку наступного року. «Насамперед необхідно подолати наявні в Україні проблеми», — заявив Микола Азаров.

Він звернув увагу на те, що призупинення Україною підготовки до підписання Угоди про асоціацію з ЄС не означає, що Київ хоче вступити до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану. «Ми націлені на інтеграцію з Європейським Союзом, але зараз ми взяли паузу. Стратегічно нічого не змінилося, змінилося тільки тактично», — наголосив Прем’єр-міністр.

До речі, коментуючи перспективи відносин Києва та Брюсселя, Єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле днями вкотре запевнив, що двері ЄС для України залишаються відкритими.

У свою чергу експерти підкреслюють, що торговельне партнерство з Росією є дуже важливим для української економіки, адже ця країна залишається пріоритетним напрямом вітчизняного експорту. Так, в 2012 році він сягнув 17,6 мільярда доларів США, або 25,6% від загального обсягу поставок українських товарів і послуг на зовнішні ринки.

Також країнам слід розвивати коопераційні зв’язки, тому що не тільки Україна в ключових галузях залежить від Росії, а й російські підприємства в енергетиці, транспорті, авіації залежать від України.

В уряді переконані, що розвиток відносин України та ЄС відкриє нові можливості для взаємовигідної співпраці та подальшого зближення зі стратегічними партнерами України в Євразійському регіоні, йдеться у повідомленні Аналітично-інформаційного бюлетеня КМУ.

Краще погоджувати, ніж протиставляти

Експерти звертають увагу, що Україна задекларувала свої європейські прагнення відразу ж після здобуття державної незалежності. Перший спільний документ із Євросоюзом — Угоду про партнерство і співпрацю — було підписано ще в 1994 році. Документ визначав основи зближення України з країнами-членами ЄС. Важливим кроком для України було приєднання до співпраці з європейськими фінансовими організаціями — у 1992 році наша країна стала членом Європейського банку реконструкції та розвитку.

Вже в листопаді 1995 року першою серед країн СНД Україна офіційно вступила до Ради Європи. А в 2007 році Європейський Союз та Україна розпочали переговори про укладення нової посиленої угоди — Угоди про асоціацію. Унікальність документа полягає в тому, що невід’ємною його частиною є положення про створення глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі. Вона покликана забезпечити тісну економічну інтеграцію України та Євросоюзу.

За останні 16 років товарообіг у зовнішній торгівлі України з ЄС зріс у 5,4 раза. За цей самий період зафіксовано збільшення товарообігу в зовнішній торгівлі України з Митним союзом у 3,6 раза.

Тож позиція української влади полягає в тому, що зони вільної торгівлі з ЄС і Митним союзом потрібно не протиставляти, а погоджувати торгові режими, які вони встановлюють для своїх учасників. Це завдання виконати реально, оскільки обидві ЗВТ будуються на принципах Світової організації торгівлі, до якої Україна приєдналася у травні 2008 року, а Росія — в серпні 2012 року.