Опозиційні сили намагаються скористатися громадським протестом у власних політичних цілях і не виявляють особливого бажання йти на конструктивний діалог, що змушує владу активізувати діалог безпосередньо із суспільством. Тому міністри українського уряду частіше зустрічатимуться з людьми, виступатимуть перед студентами вишів, відповідаючи на всі актуальні запитання.

Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов у рамках Дня відкритих дверей для студентів Київського національного торговельно-економічного університету та Київського національного університету технологій та дизайну.

«Коли на акції протесту вийшли студенти, вони показали, з чим не згодні, — це нормальна ситуація. Але коли цей рух спробувала очолити опозиція — це вже ненормально. Їм не потрібно було з нами домовлятися, вони просто використовували цей протестний рух, і це буде остання справа, коли вони прийдуть і скажуть: домовмося і знайдімо вихід. Для вас це вихід, для нас це вихід», — сказав урядовець, відповідаючи на запитання одного зі студентів про те, чому опозиція не шукає способів вирішення конфліктної ситуації за столом переговорів із владою.

Сергій Арбузов зауважив, що представники уряду готові зустрічатися з людьми і доносити до них зважену правдиву позицію з усіх актуальних питань, а не мітингові гасла, повідомляє прес-служба першого віце-прем’єр-міністра. «Ми приїдемо до вас, кожна людина повинна отримати відповідь: що сталося, чому сталося, що ми думаємо, на що ми розраховуємо, які у нас можливості — ми все це готові розповідати. Не думав я, що доведеться закласти у свій графік поїздки в університети, щоб пояснювати ситуацію, але життя, ймовірно, вимагає цього. Ми перейшли у нову історію», — висловився урядовець.

Він закликав студентів повернутися в аудиторії на навчання і запевнив, що покарань з боку адміністрацій вишів або профільного міністерства за участь у євромайдані не буде. Сергій Арбузов пообіцяв, що Міністерство освіти і науки та уряд створять спеціальну комісію й проаналізують звернення на урядову гарячу телефонну лінію, куди студенти можуть поскаржитися у разі тиску на них за участь в акціях протесту.

«Ми організуємо комітет при Кабінеті Міністрів, щоб усі студенти могли туди звертатися у разі тиску на них. Ми доручимо створити такий комітет при Міністерстві освіти і науки, а при уряді, у свою чергу, проаналізуємо, чи були звернення студентів на гарячу телефонну лінію. Думаю, це потрібно зробити, щоб студенти могли повернутися на пари і не боятися покарання», — сказав Сергій Арбузов, відповідаючи на запитання про можливе застосування санкцій до студентів за участь у масових акціях протесту і пропущені у зв’язку з цим пари.

Перший віце-прем’єр сказав, що країна, і зокрема студенти, повинні повернутися до нормального життя, роботи й навчання, інакше соціально-економічна ситуація може погіршитися.

«Що далі буде, якщо це не припиниться? Це проблема. Коштів на виплату зарплат вистачить на якийсь період, далі країна повинна працювати. Студенти не вчаться, люди не працюють, ВВП не зростає, товарообіг знижується. Тому, однозначно, потрібно докласти максимум сил, аби всі заспокоїлися, повернулися до своїх аудиторій і на робочі місця», — резюмував Сергій Арбузов. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»