ВІДКРИТТЯ. Група дослідників з Мюнхенської університетської обсерваторії (University Observatory Munich) і товариства Макса Планка (Max Planck-Gesellschaft-) повідомила про відкриття планет HIP 11952b і HIP 11952c, що належать зірці HIP 11952. Обидві винуватиці торжества – газові гіганти типу Юпітера. Їх періоди обертання складають 290 і 7 днів. Пара планет, виявлена європейськими вченими, виникла, коли після Великого вибуху пройшло всього 950 мільйонів років. Це одна з найстаріших відомих планетних систем, якщо не сама древня. Її виникнення піднімає цікаві питання про ранню еволюцію Всесвіту, передає УНН.

Подібних світів відомо чимало, якби не дві обставини: батьківська зірка цих планет дуже бідна важкими елементами і дуже стара – її вік оцінюється в 12,8 мільярда років.

Виходить, що дані планети зуміли якось виникнути, незважаючи на мізерну присутність металів в протопланетній хмарі.

«Археологічна знахідка» допоможе скорегувати уявлення про ранній період розвитку космосу. Адже планети біля сонць  з низькою металевістю вкрай рідкісні.

З настільки ж давніх об'єктів, як HIP 11952b і HIP 11952c, можна згадати хіба що Мафусаїла – газового гіганта віком 12,7 мільярда років. Він був виявлений два десятки років тому.

Його вивчення теж змусило астрономів заговорити про невірність існуючих уявлень. Настільки давня планета здавалася неймовірною саме через малу кількість важких елементів в «дитячому віці» Всесвіту. Але це обмеження, як видно, не завадило виникненню таких об'єктів.