ВШАНУВАННЯ. Початок весни для Республіки Болгарія знаменний  великим національним святом: адже в березні ця країна визволилася від п’ятивікового османського ярма. За Сан-Стефанським мирним договором болгарський народ здобув право бути вільним, розвивати свою культуру, писемність і мову, зберігати свої духовні цінності.

У Болгарії пам’ятають і високо цінують допомогу  тисяч російських та українських воїнів, які не пожалкували свого життя за свободу їхньої батьківщини: у країні понад 450  пам’ятників воїнам-визволителям. 

Багато поранених лікувалися у Київському військовому шпиталі, сотні з них не змогли вижити після  тяжких травм — свята київська земля прийняла до себе їхній прах навічно. У столиці, за ініціативою громадськості Києва, встановлено 2010 року на залишках військового цвинтаря  пам’ятник загиблим героям.   До нього, аби вшанувати пам’ять воїнів, напередодні національного свята Болгарії цього року  приходили делегації посольств Республіки Болгарії та Російської Федерації, представники Міністерства оборони України, школярі, студенти вишів, активісти громадських організацій.

«Душі воїнів бачать, що їхній подвиг не забутий нащадками», — сказав тоді біля пам’ятника професор Ю. Сєдих, президент Товариства дружби «Україна—Болгарія». А Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Болгарія Димітар Владиміров зазначив, що болгарський народ назавжди збереже подяку своїм визволителям, серед яких було чимало воїнів з України, і підкреслив, що посольство високо цінує ініціативу громадських організацій, які засобами народної дипломатії зміцнюють дружбу народів.