ГРАН-ПРІ. Однокласники однієї з черкаських шкіл — Владислав Трейдін та Ігор Яковенко захопилися відеозйомками ще кілька років тому. Спочатку це були, як кажуть нині, «відеоприколи» — намагання подати той чи той епізод з гумором. Набивши руку, хлопці почали братися за серйозніші теми.

— Чому б вам не спробувати себе у створенні фільму? — якось сказала вчителька з веб-дизайну.

Ідея сподобалася. Але як обрати актуальну тему? Її підказало саме життя. Якось двоє друзів дитинства зустрілися через п’ять років самостійного життя. Як змінилося воно для цих, ще недавно ніби схожих молодих людей, які захоплювалися тими ж фільмами, книжками, мали інші спільні інтереси? Як з’ясувалося, спільного лишилося в них зовсім небагато. Один, як і раніше, живе здоровими ідеалами, має активну життєву позицію, другий потрапляє під вплив негативних елементів суспільства, стає на хибний шлях…

Короткометражний відеофільм «За межею» не містить категоричних оцінок, але примушує замислитися про мету життя, своє місце в ньому. Ненав’язлива манера юних режисерів сподобалася й суддям Всеукраїнського фестивалю дитячого кіно та телебачення «Веселка», де Владислав та Ігор представили свою роботу. Вони й присудили хлопцям Гран-прі.

Відверто кажучи, на такий успіх юні аматори не сподівалися. Та й гідних претендентів на фестивалі, який проходив у Херсоні, було чимало, в тому числі зі столиці. У доробку хлопців 15 відеоробіт, серед яких три короткометражки. Тепер вони готуються до нового фестивалю — «Кінокімерія».