ВШАНУВАННЯ. Майже дві тисячі мешканців Тернопільщини пройшли крізь жерла війни в Афганістані 1979-1989 років. 46 молодих краян загинули, двоє пропали безвісті. «За цими скупими цифрами та рядками – сльози й розпач, зневіра й біль, смуток й жахіття», – зазначив голова облдержадміністрації Валентин Хоптян на відкритті меморіального комплексу воїнам-«афганцям» у райцентрі Підволочиськ.

Ця скульптурна композиція наснилася учасникові бойових дій, а нині лікарю, голові райорганізації Української спілки ветеранів Афганістану Ігорю Шуфляку. Чорний тюльпан, обвитий руками матері та батька, та палаючі дві свічки, на яких викарбувані роки тривання «афганської» війни. Власне, «чорним тюльпаном» називали радянський літак, який вивозив тіла полеглих з території Афганістану. А от Ігор Шуфляк прилетів на ньому виконувати «інтернаціональний обов’язок» і, щойно ступивши на чужу землю, молодому бійцю одразу ж довелося завантажувати цинкові труни співвітчизників. Самого пана Ігоря уберіг Бог від смерті. Але «чорний тюльпан» назавжди залишився для нього символом тієї війни, пам’яттю про побратимів, які поклали тут свої голови.

Відтепер чорний тюльпан постав у скульптурній композиції у Підволочиську, як знак пам’яті, споминів. І водночас перестороги тим, хто ратує за силу зброї. Пам’ятник у райцентрі вдалося спорудити за підтримки обласної та районної держадміністрацій, районної й селищної рад, громадськості, меценатів.